A plecat în lumea celor drepţi basarabeanca Alla Baianova, Artistă a Poporului din Rusia, mult timp, considerată drept cea mai frumoasă femeie din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tristul eveniment a avut loc la 30 august într-un azil de bătrâni din Moscova, unde celebra cântăreaţă de vechi cântece şi romanţe ruseşti şi-a trăit ultimii ani de viaţă.

La vârsta de 97 de ani a decedat Artista Poporului din Rusia Alla Baianova, au comunicat, pentru „Interfax" apropiaţi ai artistei. Potrivit acestora, Alla Baianova a încetat din viaţă într-un ospiciu din Moscova.

Alla Baianova (numele de familie real Leviţkaia) s-a născut la 18 mai 1914 în oraşul Chişinău din Basarabia care atunci făcea parte din Imperiul Rus. Tatăl ei a fost cunoscutul cântăreţ Nikolai Leviţki (pseudonimul de scenă Baianov), mama - artista corpului de balet Evghenia Skorodinskaia.
În anul 1918 după ce Basarabia s-a unit cu România, familia Levitki, făcând ocolul a câtorva ţări, s-a stabilit la Paris. Aici Alla a absolvit o şcoală privată de pe lângă o mănăstire catolică.
La vârsta de 13 ani Alla a început să evolueze singură. Repertoriul interpretei cuprinde în special romanţe ruseşti şi ţigăneşti. Vocea ei a fost asemănată de multe ori cu cea a lui Edith Piaf. Ea a cântat împreună cu Piotr Leşcenko şi Aleksandr Vertinski, a înregistrat discuri, a dat concerte în multe ţări ale lumii.

Cea mai frumoasă femeie din Bucureşti

În 1934 familia ei a revenit la Bucureşti, unde Alla Baianova a locuit şi activat până în anul 1989. Potrivit presei, mult timp, a fost socotită drept cea mai frumoasă femeie din Bucureşti. Criticii de artă susţin că Alla Baianova cânta cu multă distincţie, dar şi cu acel accent dulce şi inconfundabil multe piese româneşti, alături de vechi cântece şi romanţe ruseşti. Ea putea fi ascultată în diferite restaurante din Capitala României, acompaniată de un alt adevărat virtuoz - Petre Lescenko.

Cântăreaţă interzisă de Ceauşescu

Ea a cântat în multe ţări, cucerind inimile ascultătorilor prin glasul său minunat, frumuseţea ei şi, îndeosebi, prin interpretarea sa minunată a romanţelor ruseşti. Tocmai din cauza lor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a avut de suferit, fiind închisă timp de un an într-o închisoare din România. „În perioada conducerii lui Ceauşescu, eu am fost o cântăreaţă „interzisă", a explicat Alla Baianova.
Cântăreaţă de o „aristocrată frumuseţe", precum o caracterizează în memoriile sale Margareta Pâslaru, a încercat să emigreze din România în Uniunea Sovietică. Abia în anul 1989 a obţinut cetăţenie sovietică, iar în anul 1999 titlul de artist al poporului al Rusiei.
Ultima dată a evoluat pe scenă pe 18 mai 2009, la împlinirea vârstei de 95 de ani.
A susţinut şi câteva concerte la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite