AMBASADORUL ROMÂN LA CHIŞINĂU Investind în Republica Moldova ai acces la imensa piaţă a CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa din Republica Moldova este o extensie naturală a pieţei româneşti, fapt probat de companiile - naţionale sau internaţionale - care includ şi Chişinăul în planurile lor de creştere regională, susţine într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău.

Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău, aduce într-un interviu pentru Ziarul Financiar, mai multe argumente în favoarea extinderii în Republica Moldova a afacerilor realizate de antreprenori români.
Astfel pentru Marius Lazurca lucrurile stau aşa: "Piaţa din Republica Moldova este o extensie naturală a pieţei româneşti, fapt probat de companiile - naţionale sau internaţionale - care includ şi Chişinăul în planurile lor de creştere regională".

Republica Moldova este pe locul 19 între partenerii comerciali ai României, dar schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins un nivel de sus anul trecut, când au însemnat aproape 700 mil. euro - 462 mil. euro exporturi româneşti (plus 23% faţă de 2009) şi 234 mil. euro importuri (plus 43% comparativ cu 2009).

Apartenenţa la CSI, face Moldova mai atractivă pentru investiţiile româneşti

Un al doilea motiv pentru a investi în Republica Moldova evidenţiat de ambasador este că, prin apartenenţa la Comunitatea Statelor Independente (CSI), Republica Moldova poate fi un punct interesant de acces la imensa piaţă răsăriteană.

"În al treilea rând - mai arată Lazurca - există de­sigur şi avantajele cunoscute ale unui cost moderat al forţei de muncă şi ale unui regim fiscal încurajator. În fine, guvernul actual de la Chişinău multiplică zonele economice libere sau cu statut special tocmai din dorinţa de a stimula suplimentar interesul eventualilor investitori."

Şi perspectivele europene ale Chişinăului sunt bune, chiar dacă par îndepărtate acum, arată ambasadorul. Potrivit acestuia, Republica Moldova - care săptămâna trecută a sărbătorit 20 de ani de la proclamarea independenţei - după ani de ezitări, este astăzi un stat care caută să-şi actualizeze vocaţia europeană, "o vocaţie, de altfel, înscrisă limpede în actul său fondator, Declaraţia de independenţă".

Şi, adaugă ambasadorul: "O vocaţie, în al doilea rând, care s-a manifestat şi în procesul de renaştere naţională, precedent declarării suveranităţii şi independenţei, al românilor din stânga Prutului".

"Realist vorbind, drumul până la atingerea acestor obiective e lung, proporţional cu anii de ezitări, dar Republica Moldova poate conta pe sprijinul nostru loial, ca şi pe susţinerea altor parteneri dedicaţi din Uniunea Europeană."

Pe de altă parte, arată el, integrarea europeană este o investiţie ale cărei costuri sunt, într-o prima instanţă, mai vizibile decât beneficiile.

"Înainte să simtă avantajele integrării, cetăţenii vor cunoaşte efortul şi încordarea proceselor de reformă. Dar tot din proprie experienţă ştim că punctul de inflexiune, încurajarea cea mai eficientă este libertatea de circulaţie. Cetăţenii unui stat cu vocaţie europeană se simt în mod concret şi personal motivaţi în momentul în care pot să circule nerestricţionat în spaţiul comunitar, în momentul în care paşaportul lor naţional are într-adevăr valoare europeană. Iată ce cred că ar fi important să i se ofere cât mai repede Republicii Moldova: dreptul ca cetăţenii ei să circule liber în UE. Iar noi, înţelegând prea bine importanţa liberei circulaţii, vom pleda în continuare cauza Republicii Moldova."

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite