Cum arată bilanțul fraudelor bancare din Republica Moldova: 500 de atacuri de tip raider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierile parlamentare în chestiunea atacurilor de tip raider au trecut fără prezenţa presei.

Reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare au fost audiaţi în premieră la Parlament pe marginea atacurilor raider, dar fără accesul presei. Audierile în Comisia pentru economie, buget şi finanţe au avut loc cu uşile închise, deşi iniţial se anunţase că vor fi publice. Chiar şi aşa, acestea n-au adus noutăţi senzaţionale, dar au iscat noi întrebări, declară oficialii.

„Mai multă informaţie vom avea luni când vor avea loc următoarele audieri, la care ar urma să participe şi părţile implicate, în special victimele", a declarat deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei. Potrivit lui, primele audieri arată că unele instituţii de stat au acţionat cu întârziere de două-trei zile.

Deputaţii PL şi PD cred că tranzacţiile de la cele patru bănci nici nu pot fi calificate drept atacuri de tip raider, ci doar un conflict între proprietari. „În ultimii ani au avut loc peste 500 de astfel de tranzacţii şi doar acum se încearcă politizarea situaţiei şi găsirea unei scuze pentru o eventuală coaliţie PLDM şi PCRM", a declarat deputatul PD Adrian Candu.

Mai mult, acesta a spus că în presupusele atacuri ar fi implicaţi şi membri ai PLDM care au companii de evaluare şi care în mod intenţionat ar fi subestimat valoarea acţiunilor băncilor, astfel prejudiciind statul.

Potrivit lui Vadim Cojocaru, deputat PL, această problemă a apărut la finele anului trecut. „Toţi acționarii știau, însă conflictul a fost aplanat și a reapărut abia acum, în iulie", a mai afirmat liberalul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite