România interimară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea cea mai proastă este că domnii Antonescu şi Ponta deja şi-au arătat limitele. Au demonstrat că, în afară de manevre pentru destituirea lui Traian Băsescu, nu sunt în stare de altceva.

În prima sa declaraţie publică în calitate de preşedinte interimar, Crin Antonescu a vrut să pară moderaţia întruchipată şi un adevărat cavaler al democraţiei „de tip european". A tot repetat că vrea ca instituţiile statului de drept să funcţioneze normal, conform legii. Victor Ponta a mai slăbit şi el tonul pe ici, pe colo. A solicitat o sesiune parlamentară pentru a pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale toate legile privind referendumul. Şi a început să repete şi el refrenul cu instituţiile statului de drept în a căror funcţionare „nu vrea să se amestece".

Cu siguranţă amploarea ecourilor internaţionale defavorabile i-a trezit un pic pe interimarii noştri: şi-au dat seama (sper) că nu mai sunt în vreun talk-show la Antena 3, ci au pe mână responsabilitatea de a conduce ţara. Aceste mici semne de trezire ar putea fi privite ca o jumătate de veste bună. Dar e târzie şi cade într-un noian de veşti proaste. O veste proastă este că, oricât ar spune cei doi că „respectă instituţiile statului de drept", faptele lor din ultima vreme le contrazic declaraţiile. Oricât ar spune, de pildă, că „nu se amestecă în funcţionarea justiţiei", au făcut-o deja, modificând prin ordonanţă de urgenţă atribuţiile Curţii Constituţionale. A doua veste proastă este că nu au niciun pic de credibilitate atunci când îi asigură pe partenerii internaţionali că în România standardele democratice sunt respectate. Au spus deja vrute şi nevrute. Au ţinut-o una şi bună, zile la rând, că reacţiile critice şi îngrijorările faţă de ce s-a întâmplat în România sunt determinate de manevrele lui Băsescu, care i-a manipulat pe amicii săi politici din PPE (până când au luat atitudine şi amicii politici socialişti din mai multe ţări europene). Or, să spui cu atâta seninătate că nişte politicieni europeni serioşi ori gazete de mare prestigiu - de la „Der Spiegel" şi „Frankfurter Allgemeine Zeitung" până la „The Economist" şi „Le Monde" - pot cădea victime manipulării şi îşi pot abandona aşa de uşor standardele profesionale, ca nişte ciutaci autohtoni, arată nu doar că nu ştii pe ce lume eşti, dar şi că minţi cu mare naturaleţe. Aşa încât tot ce spui după aceea va fi pus la îndoială.

Vestea cea mai proastă însă este că domnii Antonescu şi Ponta deja şi-au arătat limitele. Au demonstrat că, în afară de manevre pentru destituirea lui Traian Băsescu, nu sunt în stare de altceva şi nu se poate pune nicio bază pe „anvergura" lor politică. În plină criză, cu atâtea probleme grave de rezolvat, Guvernul şi premierul n-au făcut nimic concret şi nici n-au spus ce ar avea de gând să facă. Sau au spus câteva fleacuri de cârpeală, bune de ameţit electoratul: Victor Ponta a zis că nu e de acord cu taxa radio-TV, ministrul Agriculturii că TVA-ul la pâine va fi de 9%. Ne-am pricopsit! Ce viziune pe termen lung, ce planuri măreţe de redresare a economiei! Câtă prosperitate se va cuibări în buzunarele noastre!

Suntem într-un impas mai mare decât ne dăm seama. Nu numai pentru că democraţia e luată la mişto (căci nu poţi numi altfel valul de ordonanţe şi de schimbări instituţionale care nu ţin seamă nici măcar de bunul simţ, darămite de regulile democratice). Dar şi pentru că, în România, interimatul se va întinde şi dincolo de data referendumului sau a alegerilor. Principala ocupaţie a USL va fi în continuare să ocupe şi să controleze instituţiile. Şi PDL a făcut aşa la vremea lui. Numai că, acum, ne-am ridicat în cap - iarăşi! - tot Occidentul, care se uită la România ca la o democraţie imatură. Şi ăsta e un fapt, dincolo de USL, PDL şi de toate cotcodăcelile politice din ograda noastră: noi, cetăţenii, nu prea reuşim să ne apărăm democraţia şi statul de drept. Noroc cu „străinii"...

Mircea Vasilescu este redactor-şef al revistei „Dilema Veche" şi în fiecare joi semnează această rubrică în ziarul „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite