O „guvernare altfel“. Dar cum?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E adevărat că preşedintele a devenit nepopular, dar suspendarea sa nu le-ar aduce oamenilor o viaţă mai bună.

„Îmi doresc foarte mult să arătăm că se poate guverna şi altfel", a declarat Victor Ponta. Să vedem...

Luat pe sus de entuziasmul desemnării ca prim-ministru, cel mai tânăr premier din istoria recentă a României (cum tot reaminteşte de câte ori are ocazia) are, în principiu, toate mijloacele pentru a guverna altfel. Pentru asta, ar trebui să ţină cont până la capăt de argumentul tinereţii sale, adică de faptul că are înainte o lungă carieră în politică, pe care şi-o riscă fatal dacă lucrurile ies prost. Aşa încât ar fi bine să „uite" de hăţişul legăturilor cu vechii baroni din PSD şi să nu se simtă dator să-şi exprime recunoştinţa faţă de Dan Voiculescu pentru că i-a găzduit, la televiziunile sale, nenumăratele pledoarii împotriva „dictaturii lui Băsescu". Deocamdată, „dictatorul" l-a numit premier. E bine că s-a apucat repede de treabă - a negociat cu FMI, a decis restituirea banilor luaţi de la pensionari, a înlocuit doi ministeriabili „cu probleme". E bine, de asemenea, că şi-a propus să aibă un dialog cu societatea civilă. Dar până la o „guvernare altfel" mai e cale lungă şi ocaziile de a călca în străchini apar la tot pasul. Dacă, de exemplu, va înlocui prefecţii cu oameni credincioşi partidului, care să dea o mână de ajutor în campania electorală în loc să-şi vadă de treburile lor administrative, va greşi. Dacă va continua să stimuleze conflictele cu Traian Băsescu şi va da curs fixaţiei de a-l suspenda pe preşedinte, va greşi şi mai rău. E adevărat că preşedintele a devenit nepopular, dar suspendarea sa nu le-ar aduce oamenilor o viaţă mai bună. Nu în ultimul rând, dacă vrea să guverneze altfel ar trebui să-şi construiască un discurs public mai sobru şi mai serios, renunţând la miştocăreala de care s-a contaminat în studiourile Antenelor de la partenerii săi de „luptă împotriva dictaturii" Mihai Gâdea & Co. (De pildă, declaraţia sa că „Mihai Răzvan Ungureanu caută în dicţionar să vadă ce i s-a întâmplat" a fost o nefericită băşcălie de doi bani).

Deocamdată, drumul spre „guvernarea altfel" e blocat de o piatră pe care noul executiv şi-a atârnat-o inutil de picior. Liderii UDMR sunt nemulţumiţi că în programul de guvernare nu există nicio referire la minorităţile naţionale. Iar guvernul a suspendat înfiinţarea secţiei în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş. La care se adaugă diverse declaraţii cam „neprietenoase" ale unor lideri USL (în special ale lui Crin Antonescu) la adresa maghiarilor. Sunt semne proaste. Prezenţa UDMR la guvernare în ultimele legislaturi a asigurat stabilitate politică şi, mai ales, a calmat potenţialele conflicte ori nemulţumiri pe motive etnice. Or, tocmai acum, când în Ungaria discursul naţionalist a luat-o rău pe ogor, e cel puţin o inabilitate diplomatică din partea lui Victor Ponta (considerat cândva „micul Titulescu") să „uite" de minorităţi şi, dacă nu a reuşit să obţină susţinerea UDMR, măcar să nu-i fi stârnit nemulţumirea. Am mai scris aici: o secţie în limba maghiară la medicină mi se pare inutilă (pentru că poţi deveni un medic bun făcând facultatea în engleză, germană sau franceză, indiferent ce limbă maternă ai). Dar, făcând pe durul în chestiunea UMF Târgu-Mureş, Victor Ponta a scos dopul de la o grenadă care s-ar putea să-i bubuie în mână. În plus, dincolo de această chestiune punctuală, să nu menţionezi nimic despre minorităţi în programul de guvernare nu dă bine nici în Europa - mai ales că stânga europeană, din care face parte şi USL, e foarte sensibilă la acest subiect. Şi mai ales că în România avem minorităţi consistente, cu problemele lor, dintre care unele s-au „europenizat": să nu uităm că în diverse ţări din UE există îngrijorări cu privire la romii din România.

Deocamdată, „guvernarea altfel" anunţată de Victor Ponta e doar „aşa şi-aşa". Mă îndoiesc că o va lua pe calea cea bună.

Mircea Vasilescu este redactor-şef al revistei „Dilema Veche" şi în fiecare joi semnează această rubrică în ziarul „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite