Kovesi, Morar şi spiritul public
0De câteva luni, guvernul USL încearcă toate tertipurile posibile pentru a-şi plasa oameni «de încredere» la conducerea Parchetului General şi a DNA. N-o să-i iasă.
Premierul Victor Ponta a spus acum câteva zile, apropos de cei doi foşti şefi de la Parchet şi de la DNA, că „mai există şi alţi procurori buni în ţară", precizând că încearcă „să fie diplomat". N-a reuşit decât să fie ipocrit (ceea ce nu e o noutate). De când e premier, s-a războit pe faţă cu Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, susţinut de USL şi de tot aparatul propagandei de partid. Şi apoi, exact fraza pe care a rostit-o crezându-se „ironic" şi „subţire" i se va întoarce împotrivă: da, sunt mulţi procurori buni în ţară, iar mai devreme sau mai târziu, aceştia (împreună cu judecătorii buni, care îşi iau independenţa în serios) vor pune capăt mentalităţii dominante din capul politicienilor români, conform căreia Justiţia ar trebui să fie controlată de „noi şi-ai noştri". E o chestiune de timp până când şmecheraşii care cred că „partidul e-n toate" vor trebui să facă pasul înapoi şi să accepte statul de drept.
Deocamdată, războiul propagandistic continuă, iar ţintele principale sunt Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar. E uimitor cum spiritul public de la noi poate înghiţi tot felul de aberaţii în detrimentul faptelor şi argumentelor concrete. Cazul celor doi e tipic în această privinţă: pentru o bună parte a publicului, propaganda şi-a făcut efectul. Ei sunt percepuţi ca „băsişti" pentru simplul fapt că au fost numiţi de actualul preşedinte, iar cui i se înfige în cap cuiul acestei „percepţii" degeaba îi vorbeşti de rezultate şi performanţe. Degeaba spui că, în mandatul lui Daniel Morar (şi, deci, în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu), au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sute de demnitari, primari şi alţi „aleşi ai poporului", inclusiv din PDL. Degeaba le arăţi celor pătrunşi de duhul propagandei cifre clare ori paragrafe din rapoartele Comisiei Europene în care, de la un an la altul, se înregistrează progrese în funcţionarea independentă a justiţiei. Cred că tocmai aici e clou-ul pentru mulţi dintre concetăţenii noştri de bună credinţă: nu pot să înţeleagă că, după decenii de comunism (când Justiţia era în mâna PCR) şi după o tranziţie confuză, în sfârşit, sub conducerea acestor doi oameni - primii care îşi duc la capăt mandatul conform legii - munca procurorilor începe să fie altceva şi se supune Legii, nu partidului. Acest lucru a devenit posibil pentru că Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar au avut un comportament instituţional (şi nu, ca până la ei, un „concubinaj" cu interesele de partid), pentru că a existat o supraveghere din partea Comisiei Europene, dar - nu în ultimul rând - şi pentru că tot mai mulţi procurori au devenit conştienţi de independenţa lor şi şi-au făcut treaba corect, insensibili la intervenţiile politice. Stă să apară la Editura Humanitas o carte a lui Cristian Ghinea intitulată Eu votez DNA - o culegere de interviuri cu câteva personaje importante ale luptei anticorupţie, inclusiv câţiva procurori şi judecători care îşi fac meseria în deplin anonimat, aplicând legea. Atunci când se războieşte cu Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, propaganda de partid îi vizează de fapt pe aceştia, pe procurorii şi pe judecătorii care nu sunt mediatizaţi şi nici nu vor să fie, ci pur şi simplu îşi fac treaba corect şi cu demnitate. Ei sunt cei care pun bazele unui nou sistem, bazat pe respectarea legii, nu a „indicaţiilor de sus". Şi o fac fără să aibă prea multă susţinere din partea opiniei publice: câţi dintre concetăţenii noştri convinşi că „se fură prea mult în ţara asta" ar ieşi să manifesteze în favoarea unei Justiţii independente? Şi în această privinţă, am progresat mai mult împinşi de la spate de UE decât prin voinţa proprie a societăţii româneşti.
Mircea Vasilescu este redactor-şef al revistei „Dilema Veche" şi în fiecare joi semnează această rubrică în ziarul „Adevărul".