Temă de casă pentru Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin trei cuvinte plasate într-o Ordonanţă de Guvern s-a produs un sistem care permite indivizilor certaţi cu legea să-şi facă de cap cât vor ei, fără ca cineva să poată să le facă ceva.

Când se va decide să lase gargara politică şi să se apuce de guvernat, domnul prim-ministru "doctor" în Drept s-ar putea apleca asupra unei probleme juridice, pe care sigur o pricepe foarte uşor.

Sugestia vine de la un poliţist de crieră, şef de post într-o comună din Banat şi explică într-un mod foarte clar aparenta neputinţă a Poliţiei Române în faţa celor care tulbură ordinea publică. L-am întrebat, într-o discuţie amicală, care e cea mai mare problemă cu care se confruntă, fiind convins că se va plânge de buget, de remuneraţie, de uniforma veche şi ponosită în care serveşte statul şi legea.

Am primit un răspuns neaşteptat: "O formulare dintr-o lege schimbată aiurea in 2002". Prin trei cuvinte plasate într-o Ordonanţă de Guvern, fostul prim-ministru Adrian Năstase a produs un sistem care permite indivizilor certaţi cu legea să-şi facă de cap cât vor ei, fără ca cineva să poată să le facă ceva. Din pricina celor trei cuvinte vedem zilnic la televizor tot felul de gorile care fac scandal şi nu păţesc nimic. Vedem un nivel al prostituţiei fără precedent şi multe alte fenomene grave.

Să-i dăm cuvântul poliţistului nostru: "Lucrurile sunt atât de simple, dar nimeni nu le explică politicienilor, să priceapă ce efecte provoacă. Am avut, pe Legea 61, care se referă la liniştea şi ordinea publică, o prevedere care ne permitea să transformăm amenzile neplătite în zile de închisoare. Era un sistem foarte bun, pentru că îi ştiau de frică toţi scandalagiii. Dacă luau două amenzi pentru tulburarea ordinii publice, ştiau că la a treia pot merge la închisoare, o săptămână, o lună, trei. Puteai să le faci ceva şi să arăţi comunităţii că se iau măsuri. Contravenientul cu probleme dispărea o vreme şi chiar se potolea după o astfel de experienţă, cel puţin o perioadă. În 2002 s-a emis o Ordonanţă care a schimbat legea, ne-a anulat închisoarea contravenţională şi a introdus munca în folosul comunităţii pentru cei care iau mai multe amenzi şi nu le plătesc. Numai că au introdus următoarea formulare <cu acordul contravenientului>. Păi niciun şmecher nu e de acord să facă muncă. Efectul: le dăm degeaba tone de amenzi. E valabil şi pentru prostituate. Sunt sute de milioane în executare degeaba, pentru că nu ai ce să execuţi. Suntem pur şi simplu neputincioşi. Nu ai ce să le faci. Le dai amenzi, ei nu le plătesc şi îţi râd în nas".

Nu vom afla niciodată ce a putut să fie în mintea "legiuitorului" care a găsit normal ca cel certat cu legea să poată să accepte sau să refuze pedeapsa . Cert este că efectele sunt din cele mai grave şi pot să fie limitate printr-o simplă modificare a legii. O temă de casă numai bună pentru un jurist care e şef de partid şi prim-ministru.

Mălin Bot este  redactor-şef www.adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite