Mihai Dedu: „Dacă m-aş plictisi, n-aş mai veni la birou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Dedu lucrează de peste 17 ani în trustul Pro, perioadă care i-a adus nenumărate bucurii. Firele cărunte le pune pe seama moştenirii genetice. Prezentatorul afirmă că nu s-a plictisit deloc de jobul său, dar recunoaşte că ar renunţa imediat dacă nu i-ar mai plăcea televiziunea.

Dacă se gândeşte la ultimii 17 ani din viaţa lui, Mihai Dedu spune că înseamnă mai mult decât poate fi descris în cuvinte, dar compară această experienţă cu orice mare premiu câştigat cu multă sudoare şi muncă susţinută.

„Aşa cum alpinistul vibrează de emoţie şi bucurie atunci când termină ascensiunea, când pilotul de F1 sau atletul trece primul linia de sosire, când pompierii reuşesc să salveze vieţi şi bunuri, când medicii readuc la viaţă oameni care nu mai au nicio şansă, asta este starea pe care o am şi eu. Mă simt minunat şi împlinit de fiecare dată când trec poarta instituţiei", spune mulţumit Mihai.

Dar, ca orice om conştiincios, el recunoaşte că există momente în care nu este mulţumit de ceea ce face, şi atunci se bagă singur în şedinţă, se amendează, se autopedepseşte şi astfel e convins că nu va repeta acele greşeli. „Mereu am fost de principiul că cine munceşte greşeşte, dar prin muncă şi stăruinţă ajungi la dorinţă", completează el.

Aceşti ani şi-au lăsat o amprentă destul de puternică şi asupra personalităţii sale. Prezentatorul recunoaşte că aşa cum timpul nu trece niciodată neobservat, nici omul nu poate rămâne neschimbat, mai ales atunci când îşi face într-adevăr cu plăcere treaba, iar primele lucruri care pot fi observate sunt apariţia unei responsabilităţi mai mari şi o atenţie sporită.

Îi place să prezinte ştirile în doi

Pentru Mihai Dedu, o zi normală de lucru începe cu dimineaţa devreme şi continuă cu o zi plină, însă deviza lui este simplă - cine se trezeşte de dimineaţă, ajunge departe. „Dacă m-aş plictisi, nu aş mai veni la birou pentru că nu vreau să mă mint nici pe mine, nici pe telespectatori. Când te plictiseşti de un lucru, nu are rost să-l continui, trebuie să cauţi altceva", spune el cu convingere. Şi cu toate acestea, serviciul de dimineaţă îşi cere ofranda: din punctul lui de vedere, asta înseamnă că petrece puţin timp alături de familie, iar în ultima perioadă renunţă din ce în ce mai des la o ieşire seara cu prietenii. În vacanţe însă, familia e pe primul plan: „Încă oscilăm între litoralul turcesc şi cel franţuzesc, undeva la Mediterană, unde mergem de vreo doi ani", spune Mihai.

Pe Mihai Dedu îl puteţi urmări la pupitrul ştirilor în fiecare dimineaţă alături de Andreea Liptak. „Întotdeauna am susţinut că e bine din toate punctele de vedere să prezinţi în doi. Ai cu cine să te consulţi, poţi să te bazezi pe persoana cealaltă şi nu în ultimul rând, starea de spirit e mult mai bună. Unde-s doi, puterea creşte", spune el.

Şi chiar dacă există mai multă singuranţă în doi, ca în orice serviciu, există şi mici „derapaje" - texte încurcate sau intrarea unuia peste celălalt - însă totul pare natural şi nu strică imaginea de ansamblu. În astfel de situaţii, cel mai important e felul în care ieşi din încurcătură; în asta constă toată frumuseţea emisiei în direct, spune Dedu. „În ceea ce mă priveşte, lucrurile ar trebui să se păstreze normale în perioada emisiei. Cei care ne privesc nu trebuie să sufere pentru că noi am avut un punct de vedere divergent. Nici doctorul când intră în operaţie nu are voie să fie perturbat de exterior, chiar dacă vine nervos la spital."

Prezentatorul recunoaşte că obişnuieşte să se şicaneze din când în când cu Andreea, însă numai în mod „constructiv şi nostim, fără răutăţi inutile".  În ceea ce priveşte stilul ştirilor Pro TV, Mihai consideră că audienţele postului spun totul, iar faptul că postul redă spectacolul vieţii e ceea ce contează cel mai mult pentru public. În acelaşi timp, însă, el e conştient de faptul că atunci când lucrurile se vor îmbunătăţi în România, iar oamenii nu vor mai avea grija zilei de mâine, publicul va alege ştirile utile şi în acelaşi timp plăcute, care să le aducă zâmbetul pe buze.

Fiul său îi calcă pe urme

Cariera lui Dedu a început la 1 martie 1993, la Pro FM, unde redacta ştiri pe care le citea din oră în oră. Din octombrie a început să lucreze pentru Canalul 31, exclusiv cu ştiri sportive, iar de la 1 decembrie 1995 a intrat pe „sticla" postului Pro TV, unde a prezentat ştirile sportive de la orele 07.00 şi 19.00. Din martie 1996 a rămas doar pe cele de seară.

În paralel, a redactat ştiri, a comentat meciuri de handbal, fotbal şi atletism. De la 1 martie 1999 a început să prezinte ştirile de la ora 17.00, alături de Andreea Berecleanu, iar din 2002 s-a aflat la pupitrul ştirilor de dimineaţă alături de Florina Fernandez. Aşa au început dimineţile lui de lucru, care au continuat de luni până vineri, de la ora 07.00 la 09.00. Olivia Steer (n.r. - soţia lui Andi Moisescu) a devenit colega lui de platou, iar sâmbăta prezenta alături de Oana Andoni principalul jurnal al zilei.

Jurnalistul care prezintă acum ştirile de dimineaţă alături de Andreea Liptak va împlini 43 de ani de ani în iulie. Mihai are mereu grijă să gestioneze cât mai bine puţinul timp liber pe care îl petrece cu familia. Îi place să citească şi să stea alături de familia lui, lucru care se întâmplă mai mult în weekend: „Mai facem câte o plimbare spre munte, mai ies cu băiatul meu la un fotbal... Săptămânile, lunile şi chiar anii trec extrem de repede în a doua jumătate a vieţii."
 
Matei, băiatul lui Mihai, a împlinit 10 ani, iar prezentatorul spune că important este să ştie el ce vrea să facă: „Deocamdată, el ar vrea să meargă pe urmele tatălui lui. De câte ori vine în Pro TV se duce întotdeauna în studioul de ştiri şi se aşază pe scaunul meu. Un lucru însă ştiu sigur, că nu i-aş permite nici până la 90 de ani să fumeze, în rest, obligativitatea mea ca părinte este să-l învăţ ce e bine şi ce e rău. Restul alege el", spune Mihai mândru şi hotărât.

Şi dacă pe post pare un tip dur şi serios, cu Matei Mihai recunoaşte că nu este deloc exigent, din contră, uneori este chiar prea „moale". Părinţii puştiului s-au gândit de mai multe ori la venirea pe lume a unei surori sau a unui frăţior pentru băiatul lor, însă acum Mihai afirmă glumeţ: „Cum bine spune francezul: «It's too late!»."

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite