Gianina Corondan: „Românul are două viteze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta îşi continuă proiectele în TVR şi nu renunţă la muzică. Deocamdată, a luat o pauză cât o vacanţă, în care speră să vadă cât mai multe ţări nordice, după ce finala de la Eurovision i-a întărit convingerea că românii sunt obişnuiţi să trăiască între două extreme: una a prăpăstioşilor, cealaltă a încrezuţilor.

Gianina nu mai cântă de ceva timp cu Quartz. Foştii ei colegi de trupă îşi încearcă norocul în străinătate. Însă chiar dacă nu mai face parte din Quartz, nu înseamnă că nu face muzică. „Mai cânt, dar până n-o să mă auziţi n-o să mă credeţi, aşa că degeaba explic eu cum cânt, cum intru în studio, cum fac vocalize, cum tuşesc, cum am de gând să înscriu toată agitaţia asta pe un disc într-o cutie pătrată, mai bine să încercăm altfel decât politicienii: să fac mai întâi, după aceea vă povestesc ce şi cum veţi asculta", spune ea. Deocamdată, Gianina, care în ianuarie a împlinit 39 de ani, nu anunţă o dată la care va lansa albumul.

Până să termine lucrul la materialul discografic solo, Gianina Corondan şi-a ocupat timpul în ultimele săptămâni cu Eurovisionul pe care l-a prezentat alături de Leonard Miron. Ea vorbeşte cu mult entuziasm despre acest eveniment, pe care îl apreciază „un show adevărat, foarte spectaculos, bine lucrat": „Mi-a plăcut că atenţia era îndreptată înspre cele mai mici detalii, cu piese bune şi găselniţe originale şi cu accent pe interactivitate, pe competiţia privită ca o sărbătoare de neuitat. Din ce îmi povesteau şi colegii mei care au fost acolo, totul a fost foarte riguros, cu repetiţii de toate tipurile: cu haine de scenă sau cu haine sport, cu mişcare şi fără, cu lumini, repetiţii speciale pentru voce. Apoi s-au eliminat timpi inutili, gen prezentarea candidatului, iar interviurile din camera verde au lipsit, făcând loc muzicii într-o mai mare măsură."

Norvegienii au dat dovadă de o rigurozitate impresionantă, spune ea: „A fost un demers extrem de dificil, numai dacă te gândeşti câţi jurnalişti au fost prezenţi, câţi fani trataţi cu respect şi integraţi în echipe ca parte constitutivă, câte noutăţi tehnice, câte emoţii pe metru pătrat (a se citi orgolii)."

Cum e turcul, şi Eurovisionul

Deşi e convinsă că Paula şi Ovi ­s-au prezentat fără cusur şi că piesa „Playing with Fire" a fost una dintre cele mai bune prezentate de România pe scena Eurovision, prezentatoarea zâmbeşte la gândul că România ar fi putut să organizeze competiţia europeană de anul viitor.

„Românul are două viteze, deci două variante: una prăpăstioasă, gen aoleu, noi nu suntem în stare să facem ditamai spectacolul, nici măcar o autostradă ca lumea n-avem, ce să le arăţi bre străinilor, ţeapa din Piaţa Revoluţiei?! N-ai văzut ce sală, ce lumini aveau ăia?! Şi varianta încrezută: păi noi dacă ne punem mintea facem să ardă ecranul televizorului, că românu' e mai deştept decât toţi, numai să avem chef şi bani, să vezi ce le arătăm noi altora meserie adevărată, că şi ei, de unde crezi că au învăţat? De la noi", spune ea amuzată.

În afară de Paula şi Ovi, Gianinei i-au mai plăcut mult reprezentanţii Turciei, care au uimit-o pentru că au renunţat la ritmurile orientale utilizate în formule „de piaţa Matache" în România. „Recunoaşteţi că nu vă aşteptaţi ca din bazarul din Kushadasi, din mijlocul tocmelilor şi cadânelor, să răsară o astfel de piesă, pop-rock, care te agaţă imediat. Altfel de turci, altfel de piesă de Eurovision", explică ea motivul pentru care a votat cu ei.

Experimentul „omul din peşteră"

Deşi se zvonea că Gianina va părăsi postul naţional de televiziune, ea neagă această informaţie şi spune că momentan se ocupă de partea ce ţine de bucătăria evenimentelor tip entertainment, adică de producţie şi scenarii. Ea s-a implicat şi într-un proiect amplu, intitulat „Caveman" („Omul din peşteră"), în care a renunţat timp de o lună la resursele oferite de secolul al ­XXI-lea. „A fost ceva îndrăzneţ, mai cu seamă în relaţia cu mine însămi. A fost o perioadă în care n-am mai folosit apatic şi neglijent resursele vieţii noastre cotidiene: electricitate, combustibil, materiale. Adică n-am mai condus maşina, n-am mai deschis televizorul, am lăsat apa să curgă doar atât cât aveam nevoie, am mâncat lacto-vegetarian şi am cumpărat doar lucruri necesare traiului", explică ea această experienţă.

Socotită una dintre cele mai nonconformiste persoane din viaţa publică românească, Gianina admite că e o persoană impulsivă, iar stilul care o caracterizează cel mai bine este „comod, inventiv şi amuzant". Ea spune că, dacă i ­s-ar oferi ocazia, i-ar plăcea să se implice în foarte multe proiecte, cum ar fi cel în care să se ocupe de drepturile pietonului român, un altul care să readucă ţara noastră pe harta interesului turistic, unul care să ajute puştii să testeze diverse meserii despre care habar n-au sau un proiect care să le folosească cu adevărat pe cele deja remarcate; pe scurt, unele care să uşureze viaţa înfrumuseţând-o. Momentan, Gianina a luat însă o pauză şi a plecat alături de iubitul ei într-un concediu în care îşi doreşte să viziteze cât mai multe ţări nordice.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite