Distinto, pop-opera made in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distinto
Distinto

Singura trupă de pop-opera din ţară a fost înfiinţată în 2005 de patru solişti care au decis să îmbine opera cu ritmurile pop-dance şi house. Anul trecut, ei au lansat şi un album.

Cei patru membri ai trupei ­s-au hotărât în 2005 să aducă acest gen de muzică pe scena românească deoarece aveau o pregătire muzicală de factură clasică. „Ne-am gândit că o combinaţie între sonorităţile de operă şi ritmuri pop-dance şi house ar fi atrăgătoare pentru publicul iubitor de operă, deoarece ar deschide noi orizonturi genului muzical, şi, în egală măsură, ar da o şansă publicului tânăr, neobişnuit cu fenomenul, să se familiarizeze şi să guste rafinamentul şi subtilitatea muzicii de operă", explică Tavi, unul dintre membri.

Colegul său, Marius, scoate în evidenţă dorinţa lor de a ieşi din şabloanele stilului clasic pe care să-l aducă spre comercial, „în aşa fel încât publicul larg să-l înţeleagă mai uşor. Altfel spus, am vrut ca vocile de operă să nu fie ascultate doar în sala de operă", spune Marius.

Cei patru artişti, tenorii Octavian Dobrota (Tavi) şi Marius Olteanu, basul Mihăiţă Radu (Mihai) şi cântăreţul pop Mihai Braşoveanu (Misha), au cântat în deschiderea concertului susţinut de Julio Iglesias la Cluj, în 2008. „A fost un moment foarte special pentru noi. La nici 20 de minute de când ne urcasem pe scenă şi ne făceam griji pentru că nu ştiam cum va reacţiona publicul, toată lumea era în picioare. Parcă visam şi totuşi era realitate", îşi aduce aminte cu entuziasm Marius.

Au rămas fără microfoane

Pe o piaţă muzicală în care comercialul face legea, un gen nou, neexploatat, ar putea „ucide" din start o trupă. Distinto a reuşit să treacă de aceste baricade şi să arate că până la urmă talentul contează. „Opera s-a adresat încă de la începuturi masei largi de oameni, dar a devenit de-a lungul timpului un gen conservator, gustat doar de elite. Prin genul pe care îl promovăm, pop-opera, dorim să redăm publicului larg plăcerea de a asculta muzica de operă îmbrăcată într-o haină modernă, accesibilă oricui.

Reacţia publicului a demonstrat că apariţia genului pop-opera era necesară, pentru că oamenii au întâmpinat cu multă căldură debutul nostru pe piaţa românească", explică cei patru cântăreţi. Marius, Mihai şi Tavi au fost colegi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, însă îi lega deja o prietenie de peste 12 ani. Pe Misha l-au cooptat în urmă cu trei ani, iar faptul că venea dintr-un proiect pop-dance - formaţia Contrast din Chişinău - i-a ajutat să finalizeze ideea „coaptă" de Tavi şi discutată în jurul „mesei rotunde".

Cei patru muzicieni îşi aduc aminte cu drag de multe episoade amuzante. Tavi se distrează rememorând când au fost invitaţi să cânte la un eveniment privat la Palatul Snagov, în urmă cu aproximativ jumătate de an. „În timpul prestaţiei noastre, din mijlocul rafinatei audienţe s-a desprins un domn uşor aburit de aromele licorilor servite şi a venit la Mihai exact în momentul lui de solo şi i-a spus: «Nu vă supăraţi, am impresia că mi-aţi blocat maşina în parcare. Puteţi veni, vă rog, să o mutaţi?»", povesteşte el amuzat. Marius îşi aminteşte de momentul în care, în timpul unui concert susţinut în Cetatea Sighişoarei, din cauza gerului, le-a îngheţat instalaţia audio. „Totul s-a oprit, moment în care am continuat să cântăm împreună cu publicul colinde. Nu pot uita acea seară."

Într-un concert, Misha a cântat în genunchi

Mihai rememorează mai multe momente din emisiunile în care au fost invitaţi să cânte, deşi nu aveau suficiente microfoane, astfel că erau nevoiţi să cânte toţi patru la două sau trei microfoane, deşi fiecare avea de interpretat partea lui, separat. Pentru Misha, însă, cel mai simpatic moment a fost cel în care, în timpul unui concert i-a rămas blocat firul de la microfon şi a trebuit să cânte în genunchi.

Toţi cei patru cântăreţi au pregătire în domeniul muzical. Tavi a început să cânte la cinci ani, a studiat pianul cu profesoara Marietta Leonte, a absolvit Liceul de muzică „Dinu Lipatti" din Bucureşti şi este licenţiat al Universităţii de Muzică din Bucureşti, la secţiile Pedagogie Muzicală şi Canto Clasic. Marius este şi el absolvent al celor două facultăţi din cadrul Universităţii de Muzică Bucureşti.

Mihai a terminat secţia de Canto Clasic a aceleiaşi facultăţi, iar Misha a început să cânte când avea 4 ani şi este încă student. În afară de proiectul Distinto, trei dintre cei patru membri activează şi în alte locuri. Tavi e profesor la catedra de Canto Clasic a Liceului de muzică „Dinu Lipatti" şi artist liric al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti. Marius este solist al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian", iar Mihai e artist liric în cadrul aceleiaşi instituţii.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite