DiCaprio, Scorsese şi filmul care i-a marcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scorsese (stânga) şi DiCaprio sunt la a patra colaborare importantă
Scorsese (stânga) şi DiCaprio sunt la a patra colaborare importantă

Actorul şi regizorul care au lucrat la „Shutter Island” dezvăluie cum i-a influenţat tensiunea acestui film.

În cel mai recent film al său, „Shutter Island", Leonardo DiCaprio a lucrat iarăşi în echipă cu regizorul Martin Scorsese, cu care a mai turnat „Bandele din New York" (în 2003), „Aviatorul" (2004) şi „Cârtiţa" (2006). DiCaprio joacă acum rolul unui poliţist, trimis împreună cu un coleg în misiune pe Insula Shutter, într-un ospiciu psihiatric în care sunt internaţi criminalii extrem de periculoşi. Acţiunea e plasată în 1954, iar majoritatea filmărilor s-au desfăşurat într-un spital psihiatric dezafectat din Massachussetts.

Thrillerul psihologic l-a afectat pe DiCaprio, care a declarat că filmările au fost epuizante şi că de la un punct încolo a început să piardă noţiunea realităţii. „Personajul meu trece printr-o traumă emoţională extremă şi e greu ca astfel de lucruri să nu te afecteze şi pe tine ca actor... Cu câteva săptămâni înainte de a finaliza filmul am început să uit unde sunt. Împingeam limitele personajului tot mai mult."

S-a lăsat de fumat la filmări

Dar actorul nu e singurul afectat de experienţa „Shutter Island". Scorsese spune că filmul l-a epuizat complet: „Au fost zile în care pur şi simplu nu am putut continua. A fost prea mult. Mult prea mult. A trebuit să recunosc că-mi trebuie o pauză."

Consumul nervos al lui DiCaprio are legătură şi cu faptul că în timpul filmărilor s-a lăsat de fumat. Asta nu a făcut decât să îl afunde şi mai mult în nevrozele personajului. „M-a dus înapoi pe vremea când îmi aminteam ceea ce visam, pentru că de obicei nu se întâmplă asta. Însă atunci când am folosit un plasture cu nicotină, ca să mă pot lăsa de fumat, începusem să am noaptea vise despre crime în masă care îmi îngheţau sângele în vine, aşa că mă trezeam în toiul nopţii şi-mi dădeam jos plasturii. Cred că genul ăla de momente caracterizează filmul", a declarat actorul pentru site-ul Parade.com.

Rolul a fost pentru el şi un drum către propriul subconştient: „Am fost în locuri şi am dezgropat anumite lucruri despre care nu credeam că sunt capabil. E ca şi cum ai săpa în mai multe straturi succesive: mergi tot mai adânc şi mai adânc."

Momentele de tensiune i-au apropiat şi mai mult pe cei doi artişti, DiCaprio şi Scorsese, aflaţi la a patra colaborare importantă. Scorsese a declarat pentru cotidianul britanic „The Times" că este mereu surprins de capacitatea lui DiCaprio de a se exprima ca actor şi că acesta îl inspiră, aşa cum Robert De Niro o făcea odată.

Locul întâi în box-office

DiCaprio e obişnuit cu celebritatea şi filmul are deja elogii din partea criticii cinematografice, dar îşi păstrează modestia: „Doar pentru că ai reuşit o dată, asta nu înseamnă că ai să reuşeşti mereu. Din cauza asta, unii dintre cei mai mari actori au luat-o un pic razna. Ei îşi tot spun: «Ce s-a întâmplat? Publicul mă iubea.» Trebuie doar să-ţi dai seama că atunci când eşti sus, eşti sus, şi când eşti jos, eşti jos." Deocamdată, el nu are de ce să-şi facă griji: „Shutter ­Island" a ocupat primul loc în box-office-ul american încă din prima săptămână în care a fost lansat.

Scorsese nu se lasă nici el îmbătat de succes şi are deja un plan pentru viitor. Următorul său film va contura povestea unui băiat de zece ani care trăieşte, în 1931, în gările Parisului şi munceşte pentru producătorul de filme francez Georges Melies. Un alt proiect cinematografic la care se gândeşte regizorul este povestea unui preot iezuit care a trăit în Japonia, în secolul al XVII-lea. Scorseze îl vrea în rolul principal pe Benicio del Toro şi are deja titlul peliculei: „The Silence".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite