Pe urmele marelui campion Wayne Gretzky

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii visează să evolueze în campionatul NHL, celebra ligă profesionistă de peste Ocean. Chiar dacă patinoarele sunt o problemă în România, există tineri care îşi îndreaptă atenţia către hocheiul pe gheaţă, un sport foarte spectaculos şi incitant.

Selectia incepe inca de la grădiniţă şi viitorii sportivi de performanţă urmează un program riguros de pregătire, după cum ne-a declarat Victor Corduban, antrenor la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti.

Tehnicianul este de părere că cei mici­ ar veni în număr mult mai mare spre hocheiul de performanţă dacă ar fi mai multe patinoare.

„La iniţiere avem trei metode pe care le urmărim. Punem afişe la patinoar pentru ca toate grupele să poată vedea când are loc selecţia, mergem prin şcolile de stat şi vorbim cu elevii şi cu profesorii şi le explicăm despre ce este vorba şi, nu în ultimul rând, colaborăm cu şcolile şi cu grădiniţele particulare”, a precizat antrenorul.

Victor Corduban este de părere că un program foarte bine pus la punct cu instituţiile particulare ajută foarte mult.

„Noi depindem foarte mult de intervalul orar pe care îl avem programat la patinoar şi preferăm să aducem mai mult copiii de la şcolile şi grădiniţele particulare deoarece au transportul asigurat, iar cei mici sunt altfel supravegheaţi. Plus că intră toţi pe gheaţă şi ştii că ai mereu o grupă constantă la antrenamente”, a precizat Corduban.

Tehnicianul de la Steaua spune că, la iniţiere, din 60 de elevi mai rămân spre performanţă 20 sau 30. „Un copil, pentru a fi apt de joc, are nevoie între trei luni sau doi ani pentru a intra pe gheaţă pentru un meci. Acest lucru ţine însă numai de calităţile sale de a patina şi de a mânui crosa”, a punctat fostul jucător.

Doar şase echipe de copii la categoria under 14

Pentru un viitor hocheist, un echipament complet de joc se ridică în jurul sumei de 250 de euro, aici incluzând casca de protecţie, crosa, patinele şi apărătorile.

„La portari însă preţul poate fi mai mare. Se poate ajunge şi la 500 de euro, pentru că protecţia pentru acest post este alta”, a completat Corduban.Antrenorul CSA Steaua spune că, pe timpul iernii, patinajul e cel mai căutat sport. „Problema cea mare este însă cu orele de gheaţă, care, de multe ori, se suprapun cu programul şcolar al celor mici.

 Aici pierdem, din păcate, mulţi practicanţi”, regretă tehnicianul. Victor Corduban ar mai dori ca pe gheaţă să fie cel puţin un instructor la cinci sau şase copii: „Ar fi ideal aşa, însă, din păcate, lipsa acestora face ca cei mici să aibă câte doi antrenori pe grupă”. În acest moment, în România există şase echipe la categoria de vârstă sub 14 ani, 12 formaţii la Under 12 şi 22 de cluburi la Under 10, acolo unde hocheiul pe gheaţă se joacă pe lăţimea terenului, un lot fiind format din zece jucători. Modelul canadian pe care îl urmează federaţia este foarte eficient, pentru că nu se urmăreşte rezultatul, ci doar creşterea către performanţă.

Cluburi de hochei

Steaua Bucureşti. Patinoar: „Mihai Flamaropol”. Telefon club: 021.413.29.40

Progym Gheorgheni. Patinoar: Gheorgheni. Telefon patinoar: 0266.365.131

Dunărea Galaţi. Patinoar: „Dunărea”. Telefon patinoar: 0236.472.969

SC Miercurea-Ciuc. Patinoar: „Vakar Lajos”. Telefon patinoar: 0213.245.730

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite