Vrea să sară mai sus decât Ghiţă Mureşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecat de la 16 ani în Statele Unite, Vlad Moldoveanu luptă pentru a deveni primul jucător român care ajunge în NBA de la Ghiţă Mureşan încoace. Liga profesionistă nord-americană de

Plecat de la 16 ani în Statele Unite, Vlad Moldoveanu luptă pentru a deveni primul jucător român care ajunge în NBA de la Ghiţă Mureşan încoace.

Liga profesionistă nord-americană de baschet. NBA. Visul oricărui jucător. Bani, faimă, publicitate şi tot acel "glamour" care înconjoară cel mai popular şi mai spectaculos campionat de baschet din lume. Puţini ştiu însă că drumul către NBA nu are nimic din strălucirea acestei lumi aparte.

Ore întregi de antrenament, zile întregi de muncă fără întrerupere, riscul ca oricând o accidentare care poate să-ţi frângă visul, zeci de mii de alţi jucători care au acelaşi gând ca şi tine. Acela de a ajunge să-şi audă numele strigat undeva prin luna iunie, la Madison Square Garden, unde anual are loc Draft-ul NBA, principala poartă de intrare către paradis.

Vlad Moldoveanu este unul dintre românii care au apucat în ultimii ani acest drum şi are cele mai mari şanse de a deveni primul dintre cei care ar putea ajunge acolo unde doar Ghiţă Mureşan ne-a mai reprezentat la sfârşitul anilor `90. Vlad a încheiat primul său an de colegiu, evoluând pentru George Mason, o şcoală de nivel mediu în ceea ce priveşte programul baschetbalistic, dar mereu cu ambiţii mari şi capabilă de surprize.

Deşi nu se află printre colegiile cu tradiţie în baschet, cum ar fi North Carolina, Duke, Georgetown, UCLA sau alte câteva, Mason a reuşit acum doi ani să ajungă până în Final Four-ul turneului NCAA, printre cele mai bune patru colegii din Statele Unite. "Am ales George Mason pentru că mi s-a părut potrivit pentru dezvoltarea mea ca jucător, dar a contat şi faptul că se află într-o zonă unde am locuit în ultimii ani şi unde am mai mulţi prieteni", spune Vlad.

Viaţa departe de casă

Aflat de la 16 ani singur într-o lume în care este foarte greu să-ţi faci prieteni, el ştie foarte bine cât de mult contează să ai câteva persoane apropiate atunci când eşti la mii de kilometri distanţă de cei alături de care ai crescut. De aceea, a preferat să locuiască iniţial la o familie de americani decât să stea în campus. Acum locuieşte într-un apartament, împreună cu trei coechipieri.

"Sunt părinţii unui fost coleg de echipă din liceu. Eram prieteni şi tatăl său, antrenor de baschet, m-a întrebat dacă nu vreau să stau la ei", povesteşte Vlad. Oricum, programul său nu îi permite foarte multe aventuri în afară de şcoală şi antrenamente. "Am ieşit foarte rar.

O singură dată într-un club, după ce am terminat turneul NCAA alături de mai mulţi coechipieri", se destăinuie Moldoveanu. Cam cum arată viaţa unui sportiv care vrea să facă performanţă în colegiu? Antrenamente şi şcoală, puţin internet, pentru a mai linişti dorul de cei de acasă şi cam asta e tot. Zi de zi.

"Avem cam două antrenamente pe zi cu echipa, unul de forţă la şase dimineaţa şi altul mai pe după-amiază, de individualizare, şi de trei ori pe săptămână merg şi la antrenorul meu personal să fac antrenamente pentru viteză şi detentă", mai spune Vlad. Iar acesta este programul cu care a început deja pregătirea pentru sezonul următor, imediat după ultimul meci din turneul NCAA.

Lucrează cu un psihoterapeut

Pe lângă pregătire fizică, tehnică şi tactică, pentru a rezista unui astfel de ritm, dar mai ales pentru a progresa şi mai mult învăţând din propriile greşeli, e nevoie şi de un antrenament mental. De aceea, Moldoveanu a lucrat pentru o perioadă cu un psihoterapeut celebru în lumea baschetului american, Bob Rotella, care a stat alături de supervedete din NBA, cum ar fi LeBron James, Vince Carter sau Richard Jefferson.

"Este vorba de un fel de psiholog pentru baschet. El ne învaţă cum să ne antrenăm baschetbalistic în afara terenului. Este o pregătire mentală pe care o fac în fiecare seară, circa 30 de minute. Poate să fie de exemplu o vizualizare a meciului sau a antrenamentului din ziua următoare", ne lămureşte Moldoveanu care este rolul unui astfel de psihoterapeut.

Întâlnirea cu el a fost obligatorie o singură dată pentru toţi jucătorii din echipă, pentru că altfel este extrem de ocupat cu jucătorii din NBA alături de care lucrează zilnic, dar Vlad a menţinut legătura în continuare prin telefon sau e-mail.

Obiectiv: NBA-ul

După primul sezon complet din colegiu, care nu a fost deloc uşor, Vlad îşi doreşte să rămână în NCAA cel puţin încă doi ani. "Nu mă voi declara eligibil pentru draft-ul NBA decât poate în anul trei de colegiu. Dacă, însă, vom avea o echipă puternică, atunci voi mai sta un an pentru a forţa un rezultat bun în campionatul colegiilor", spune jucătorul român.

George Mason a câştigat anul acesta conferinţa CAA şi s-a calificat la turneul NCAA, acolo unde sunt prezente cele mai bune 64 de echipe universitare din Statele Unite. Mason a fost eliminat, însă, în turul al doilea. Acum Vlad se pregăteşte pentru Campionatul European Divizia B, acolo unde va evolua alături de coechipierii săi din naţionala U20 a României. "Vreau să câştigăm un nou titlu după cel cucerit acum doi ani la Sibiu cu U18", spune Vlad care va fi, la fel ca în 2006, căpitanul echipei.

Cu mingea în mână de mic

Vlad a crescut alături de mingea de baschet. Când abia învăţase să meargă era mereu cu mingea în mână, fiind deja prezent la meciuri în sala Floreasca. "Este o sală în care aş vrea să joc la un moment dat", spune Vlad cu nostalgia derby-urilor de altădată. A urmat junioratul la CSS 3 Steaua cu Valerian Netolitzchi şi apoi la CSS 4 cu George Chiraleu.

"Era înnebunit după baschet. Era dornic să lucreze şi a muncit enorm. Are talent, e gena mamei sale, dar a muncit enorm de mic", spune primul său antrenor Vali Netolitzchi. În acea perioadă, Vlad cocheta şi cu fotbalul, care îi place foarte mult, dar, spune el, "nu aş fi renunţat la baschet pentru altceva". Acum, la 19 ani, îşi doreşte să calce pe urmele modelului său din NBA, Dirk Nowitzki. De altfel, Vlad joacă la George Mason cu numărul 41, acelaşi pe care îl poartă şi jucătorul german la Dallas Mavericks.

Mereu alături de idolul său, Toni Alexe

Oriunde a stat până acum, fie că a fost camera sa din Statele Unite, fie că a fost o cameră de hotel, Vlad Moldoveanu duce mereu alături de el o fotografie a idolului său, regretatul Toni Alexe, fostul căpitan al echipei naţionale, decedat acum trei ani într-un accident de circulaţie. De asemenea, are mereu în minte sau undeva în faţa ochilor un citat: "Shoot for the moon and you will be among the stars". În traducere aproximativă: Ţinteşte către lună şi te vei afla între stele".

Niciodată până acum nu am început să mă pregătesc pentru sezonul următor, imediat după încheierea celui prezent. Dar ştiu că altfel nu am nicio şansă.
Vlad Moldoveanu,
baschetbalist

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite