Visul american al Edinei Gallovits

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edina a cucerit luna trecută cel mai important titlu din cariera sa
Edina a cucerit luna trecută cel mai important titlu din cariera sa

Deşi trăieşte în Statele Unite ale Americii de opt ani, tenismena reprezintă culorile ţării noastre în toate competiţiile la care participă.

Jucătoarea de top mondial s-a născut la Timişoara din părinţi sportivi: mama, Florica, este antrenoare de handbal, iar tatăl ei, Laszlo Gallovits, a fost campion la pentatlon modern şi participant la Jocurile Olimpice din 1980. Sora mai mare, Alida, a jucat şi ea tenis.

În vârstă de 25 de ani, Edina a intrat în circuitul WTA în 1999, reuşind în ultimii ani să ajungă printre primele o sută de jucătoare din lume. În 2001 şi 2003, ea s-a numărat printre tenismenele care au făcut parte din echipa României la Cupa Federaţiei.

A pozat pentru revista „Miami living"

În urmă cu aproape opt ani, când a plecat în Statele Unite pentru a se perfecţiona la Academia de Tenis a lui Nick Bolletieri, bănăţencei nu i-a fost uşor să se adapteze printre străini. „Nu mi-a plăcut mâncarea şi în primele săptămâni m-am bazat pe multă mămăligă. Asta până am învăţat cu mama la telefon să fac tot felul de bucate", povesteşte românca. Chiar dacă începutul a fost anevoios, Edina s-a obişnuit până la urmă şi se gândeşte serios să-şi petreacă viaţa acolo. „Deocamdată stau cu viză, nu am cetăţenie", explică ea.

Iar hotărârile pe care le ia nu rămân doar la stadiul de idei. Edina şi-a achiziţionat şi un apartament în care locuieşte cu prietenul ei. „Stau în Atlanta, în zona «Buckhead», într-un condominium. Aşa se numesc apartamentele pe care le cumperi aici. Pentru confortul nostru avem teren de tenis, sală de fitness şi două cinematografe - unul înăuntru şi celălalt afară. Bineînţeles, nu ne lipseşte piscina, unde de obicei mai ieşim să facem un grătar", menţionează timişoreanca.

Distanţa nu o împiedică, totuşi, să revină în România, măcar o dată pe an. În 2009, ea a făcut o excepţie: „Vin să-i văd pe ai mei. Anul trecut au venit părinţii mei la noi, aşa că n-am mai ajuns eu în ţară. În momentul de faţă nu am nicio intenţie să mă întorc în România. Ar trebui să se schimbe prea multe lucruri ca să iau în calcul şi această opţiune."

Frumuseţea şi aerul misterios al româncei nu au fost ignorate de fotografii revistelor glossy americane. „Am făcut câteva poze pentru revista «Miami living». A fost distractiv să fiu în faţa camerei pentru o zi. Nu cred că aş putea face asta mai mult decât pentru o distracţie. Sunt mult prea activă ca să am răbdare să stau în faţa camerei", explică Edina. În timpul liber, tenismena preferă să stea cu sora sa, aflată tot în Atlanta, căsătorită cu un fost voleibalist. „Stăm cu toţii, inclusiv noul membru al familiei, Emma, fetiţa surorii mele. Suntem foarte apropiate. Îmi mai place să merg în oraş cu prietenii sau să stau la piscină şi să facem mici", spune sportiva.

Relaţie cu managerul ei

Edina Gallovits are o relaţie de mai bine de şase ani cu americanul de culoare Bryce Hall. Când s-a împrietenit cu Bryce, acesta a devenit managerul româncei, iar pentru o perioadă şi antrenor. Până la a forma un cuplu nu a mai fost decât un pas mic. Frumuseţea, ambiţia şi determinarea româncei l-au cucerit pe american. Fost fotomodel, prietenul Edinei a lăsat totul în urmă pentru a se dedica jucătoarei de tenis.

„Prietenul meu are origine mixtă. Mama e chinezoaică, iar tatăl e un negru din Ohio. Ne-am cunoscut acum şase ani şi suntem împreună de atunci. Mergem amândoi peste tot, şi în vacanţe, şi la turnee. Îmi dă echilibrul interior de care am nevoie. L-am adus chiar şi în România şi i-a plăcut foarte mult", spune timişoreanca.

Primul titlu WTA din carieră

La 25 de ani, Edina a reuşit în februarie să cucerească cel mai important titlu al său. După finala turneului WTA de la Barcelona, din 2007, la simplu, românca s-a impus alături de argentinianca Gisela Dulko în proba de dublu a concursului cu premii în valoare de 220.000 de dolari de la Bogota (Columbia). Gallovits şi Dulko au învins în finală cuplul Olga Savciuk/Anastasia Yakimova (Ucraina/Belarus), cu scorul de 6-2, 7-6 (8/6). Edina a reuşit pe zgura din Columbia primul ei succes de acest fel în circuitul WTA.

Românca mai avea o finală disputată la dublu, la turneul de la Charleston, în 2008. Pentru această victorie, Edina şi Gisela au primit 280 de puncte WTA şi un cec în valoare totală de 11.000 de dolari. Parcursul bun al Edinei pe terenul de tenis nu s-a oprit însă aici. Săptămâna trecută ea a ajuns până în semifinalele turneului de la Acapulco, unde a fost eliminată de puternica Venus Williams. Această performanţă a ajutat-o să urce în clasament cu 34 de locuri, intrând din nouă în topul 100 WTA, după parcursul mai slab de anul trecut.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite