Super Danica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sport dominat de bărbaţi, o femeie a schimbat istoria Pilotul american Danica Patrick a scris o nouă pagină în istoria curselor de monoposturi, câştigând, în urmă cu o

Într-un sport dominat de bărbaţi, o femeie a schimbat istoria

Pilotul american Danica Patrick a scris o nouă pagină în istoria curselor de monoposturi, câştigând, în urmă cu o săptămână, cursa de 300 de mile de la Motegi, contând pentru etapa a treia a seriei americane IndyCar. Danica a devenit astfel prima reprezentantă a sexului frumos care-şi trece în palmares o cursă de monoposturi.

La bordul unui monopost al echipei Andretti Green Racing, ea s-a impus în faţa titratului pilot brazilian Helio Castroneves şi a uluit întreaga asistenţă prin stilul de condus agresiv. Succesul de la Motegi o alătură pe Danica Patrick Juttei Kleinschmidt, care a câştigat în 2001 Raliul Paris-Dakar, aceasta fiind, până în prezent, singura victorie a unei femei în cursele motorizate.

Danica s-a născut pe 25 martie 1982 la Beloit, în Wisconsin (SUA), loc în care a şi câştigat mai multe curse de karting. La vârsta de 16 ani, s-a mutat în Marea Britanie, tocmai pentru a-şi putea dezvolta abilităţile de pilot.

Aici, ea a concurat în Formula Ford, iar la una dintre ediţii a ocupat poziţia a doua, cea mai bună performanţă obţinută vreodată de o femeie. În anul 2005, a ajuns în IndyCar, dar victoriile nu s-au lipit de ea. A luat startul în 50 de curse, dar nu a urcat pe podium decât de trei ori.

Cu toate acestea, a plouat cu premii, ea primind titlul de cel mai bun debutant în 2005 şi titlul de cel mai popular pilot în 2005, 2006 şi 2007. Interesant este faptul că, în perioada liceului, Danica a fost majoretă la "Hononegah High School", în Illinois, şi puţină lume se aştepta ca ea să aibă succes într-o lume a bărbaţilor.

Comparată cu Anna Kournikova

De când a intrat în IndyCar, succesele au cam ocolit-o pe Danica. Cu toate acestea, ea nu a dus lipsă de oferte atunci când a fost vorba despre reclame sau apariţii în reviste mondene. "Playboy", "FHM" sau "Sports Illustrated" sunt câteva dintre revistele pentru care pilotul a pozat sau a acordat interviuri.

În plus, Danica a apărut în unul dintre videoclipurile artistului Jay-Z, dar a fost şi personaj de desene animate. Din acest motiv, presa a comparat-o cu rusoaica Anna Kournikova, care a devenit cunoscută mai mult pentru modul în care arată decât pentru performanţele sportive.

Într-un top Forbes de anul trecut, Danica ocupă locul 95 în ceea ce priveşte câştigurile sportivilor. Astfel, la echipa Andretti Green Racing, ea primeşte un salariu de 5.000.000 de dolari anual şi este apreciată datorită numărului mare de fani şi sponsori pe care reuşeşte să-i atragă de partea echipei.

Ţinta atacurilor sexiste

Viaţa americancei în lumea sporturilor cu motor, o lume dominată de bărbaţi, nu a fost uşoară. De multe ori, ea a fost ţinta declaraţiilor sexiste venite din partea piloţilor, care nu au crezut în steaua ei. "Nu cred că acesta este un sport pentru femei, iar Danica a demonstrat acest lucru prin faptul că nu a câştigat nicio cursă.

Este bine că femeile vin în acest sport, pentru că aduc şi notorietate, dar ele nu pot câştiga bani în cursele cu motor", a spus Richard Petty, fost pilot în IndyCar. O replică mult mai acidă a venit din partea pilotului de Formula 1 Jenson Button. Acesta a afirmat, în 2005, că "o femeie cu sânii mari nu s-ar simţi confortabil într-un monopost. În plus, mecanicii nu s-ar putea concentra asupra muncii lor. Oare şi-o poate imagina cineva făcând striptease în cockpit?" Se pare că Danica le-a cam închis gura!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite