Regina din Philadelphia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabi Mărginean  (numărul 44) a fost desemnată de patru ori cea mai  bună jucătoare a săptămânii
Gabi Mărginean (numărul 44) a fost desemnată de patru ori cea mai bună jucătoare a săptămânii

Gabriela Mărginean, aleasă cea mai bună sportivă din Philadelphia, e aproape de a deveni prima româncă din draftul WNBA, liga profesionistă feminină de peste Ocean.

A plecat din Cluj să cucerească lumea baschetului chiar la ea acasă şi a reuşit în numai patru ani să devină una dintre cele mai valoroase jucătoare de baschet din campionatul universitar american. Pregătită în România de Horia Pop, la una dintre cele mai valoroase şcoli de baschet înfiinţate după 1989, PH din Cluj, Gabi Mărginean a reuşit să-i impresioneze pe americani în sportul pe care l-au inventat.

Mai populară ca Allen Iverson

Recompensată de-a lungul strălucitoarei cariere de colegiu cu nenumărate distincţii, Mărginean a devenit în ultimul an unul dintre starurile sportive din Philadelphia. Luni, într-o tradiţională gală a Asociaţiei Jurnaliştilor Sportivi din Philadelphia, baschetbalista din România a fost aleasă cea mai valoroasă sportivă de nivel amator din principalul oraş al statului Pennsylvania.

Ancheta, aflată la cea de-a 106-a ediţie, i-a oferit ocazia Gabrielei să urce pe aceeaşi scenă cu jucătorii de baseball de la Philadelphia Phillies, câştigători ai World Series în 2008 sau cu baschetbalistul profesionist Willie Green de la Philadelphia 76-ers. „Mărginean nu a fost un nume mare atunci când a fost recrutată în colegiu, dar a devenit acum unul dintre cei mai importanţi jucători de baschet ai oraşului Philadelphia", scriu organizatorii galei în prezentarea baschetbalistei din România.

Gabriela Mărginean a devenit în acest sezon cea mai bună marcatoare din istoria conferinţei CAA (Colonial Athletic Association) şi a reuşit totodată recordul sezonului în ceea ce priveşte evoluţia într-un singur meci, cu 41 de puncte marcate în partida cu Northeastern. Pe lângă cele patru distincţii de cea mai bună jucătoare a săptămânii primite în acerst sezon, românca a reuşit şi o performanţă extraordinară la capitolul popularitate.

În ancheta care a desemnat Personalitatea Sportivă a oraşului Philadelphia în 2009, jucătoarea din România l-a devansat pe Allen Iverson, fostul superstar al echipei din NBA Philadelphia 76-ers, revenit în această iarnă la echipa unde s-a consacrat. Mărginean a fost singura baschetbalistă votată în ancheta câştigată de Jay Wright, antrenorul echipei de baschet de la colegiul Villanova.

A plecat în SUA la sfatul unei colege

Gabriela a plecat în Statele Unite la numai 16 ani, atunci când Anca Popovici, una dintre colegele sale de generaţie care juca deja acolo, a îndrumat-o către liceul Mount de Chantal, din Virginia de Vest. „Au fost două săptămâni de gândire şi decizia am luat-o cu toată familia. Eu iniţial am votat împotrivă, dar până la urmă am acceptat şi eu, gândindu-mă că acolo poate învăţa cel mai bine baschet", povesteşte tatăl sportivei, Ioan Mărginean despre momentele dinaintea plecării.

„Gabi a mers înainte orice s-ar fi întâmplat, şi noi, părinţii, sora, bunicii, am susţinut-o mereu. Câteodată ne spunea că nu are cum să vină în România nici măcar în vacanţă, dar oricât i-ar fi fost de greu nu a vrut să se reîntoarcă, să cedeze", mai spune tatăl Gabrielei.

După şase ani petrecuţi în SUA, doi de liceu şi patru de colegiu, în această vară urmează pasul cel mare pentru Gabriela Mărginean, care are şanse foarte mari să devină prima româncă aleasă în draftul WNBA, liga profesionistă feminină de peste Ocean. În tradiţionalele analize ale viitorului draft, specialiştii americani o situează pe Gabriela printre primele zece sportive care ar urma să fie alese de către echipele din WNBA.

Printre variante se află şi o posibilă alegere de pe poziţia a noua de către Los Angeles Sparks, echipă unde evoluează patru jucătoare din naţionala SUA, printre care şi Tina Thompson, actualul star al echipei MCM Târgovişte.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite