Prinţesa din Wasserburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românca Diana Pop este singura jucătoare care activează în campionatul german de baschet feminin care are în palmares cinci titluri de campioană şi trei eventuri. Pentru "Dia" a devenit

Românca Diana Pop este singura jucătoare care activează în campionatul german de baschet feminin care are în palmares cinci titluri de campioană şi trei eventuri.

Pentru "Dia" a devenit ceva obişnuit să celebreze titlul în Bundesliga. Face acest lucru de când a venit la Wasserburg aproape an de an. Mai mult, sezonul trecut a fost aleasă MVP.

Fanii din Wasserburg o alintă cu apelativul "Prinţesa". În sala Badriahalle, acolo unde TSV 1860 îşi dispută meciurile de pe teren propriu, este agăţat pe perete şi drapelul României, în semn de respect pentru Diana Adela Pop, cea care a condus gruparea bavareză spre cinci titluri consecutive în Bundesliga. Nicio echipă din Germania nu a reuşit o asemenea performanţă în baschetul feminin, iar românca e singura baschetbalistă care a atins acest record.

Nu a visat să ajungă în baschetul de performanţă. Ardeleanca a cochetat la început cu judo-ul, sport în care a şi fost multiplă medaliată naţională la clubul Gloria, din Arad. Povestea sa începe din 1985, atunci când a ales să meargă pe drumul performanţei.

Descoperită de profesorul Constantin Wünch, în 1988, actuala campioană a Germaniei, povesteşte cum s-a gândit să aleagă sportul în care s-a consacrat: "Am început antrenamentele. La început nu ştiam eu mare lucru despre baschet.

Antrenorul ne ducea la multe meciuri de primă ligă şi ţin minte că, din clipa în care am văzut-o pe Nina Bâră, pe atunci când evolua la Olimpia, mi-am dorit să fiu ca ea. Să înscriu de trei puncte, să pasez decisiv şi să fac cât mai multe intercepţii".

Visul Dianei: Jocurile Olimpice

Medaliată de două ori cu naţionala României la Campionatele Europene de juniori, Diana Adela Pop are un mare regret: "Am visat o clasare pe podium şi la nivel de senioare, însă nu s-a putut atunci. Cel mai mult mi-am dorit să particip la Jocurile Olimpice sau la Campionatele Mondiale. Cred că orice sportiv îşi doreşte acest lucru, aşa că am sperat şi eu. Nu pot să spun însă că viaţa m-a privat de lucruri frumoase şi de întâmplări fericite".

A avut şansa să evolueze în WNBA. Puţină lume ştie că Diana a fost prima jucătoare din ţara noastră care a ajuns la selecţia pentru draftul campionatului profesionist nord-american feminin. Indiana Fever a invitat-o pe româncă la draftul din 2000. "Am avut probleme cu viza în acea perioadă, în sensul că am obţinut-o mai greu, din diferite motive. Am ajuns în SUA după ce s-a hotărât cine va evolua pe postul meu, acela de conducător de joc. Dacă aş fi fost atunci selectată, poate că nu aş mai fi avut şansa de acum, din Germania. Nu ştiu dacă ar fi fost mai bine sau mai rău, dar era totuşi WNBA", povesteşte Diana Pop.

Trăieşte "un basm"

După ce Wasserburg a cucerit, anul acesta, titlul suprem în Germania, trecând cu 3-1 la general de Saarlouis, suporterii grupării din Bavaria au împodobit casa Dianei cu felicitări, flori şi diferite alte cadouri. "Mai lipsea un covor roşu în faţă şi ar fi fost un basm.

De fapt, chiar asta a şi fost: un basm. Nu cred că pot să descriu în cuvinte ceea ce am simţit eu şi soţul meu, Teo, când am văzut ce ne-au făcut vecinii. Mi-au dat lacrimile atunci, când am constatat ce oameni minunaţi avem lângă noi", şi-a adus aminte Diana. Vecinii au pus lângă poartă un indicator pe care scria: "Către casa campioanei Germaniei".

Echipa a fost primită aşa cum se cuvine în Wasserburg. "Jucătoarele au venit de la Saarlouis în miez de noapte, însă nimeni nu dormea aici. Toţi eram pe străzi şi le aşteptam pe fete. A fost o fiesta adevărată, cum rar s-a văzut", a adăugat Teo Pop. Gala victoriei a fost organizată chiar în localitate. Baschetbalistele s-au costumat în "dirndl", vestimentaţia specific bavareză, şi au salutat fanii care au venit la Fruhlingfest, în traducere "Sărbătoarea Primăverii".

Evenimentul s-a organizat într-un cort imens, de aproximativ 500 de persoane, amplasat între sala sporturilor Bradriahalle şi complexul Fit&Fun. S-a băut bere, şampanie şi nu a lipsit tortul. Petrecerea a durat aproape zece ore, toată lumea fiind entuziasmată.

Antrenorul a rugat-o să nu devină mamă

După ce TSV Wasserburg a cucerit titlul în Germania, tehnicianul grupării bavareze, Hans Brei, a rugat-o să nu devină mamă până în 2009, pentru a mai aduce o medalie de aur la club. "Ideea este că are foarte mare încredere în mine. Şi postul de coordonator de joc este crucial într-o echipă.

Acum nu ştiu dacă el a glumit sau dacă a vorbit serios, însă i-am spus că am şi eu 37 de ani şi că a venit momentul să am o familie. M-a înţeles. Ştie cât de mult îmi doresc un copil şi de cât am renunţat la viaţa de familie pentru baschet", a explicat Diana.

Diana Pop este prietenă cu Wanda Guyton, una dintre cele mai titrate baschetbaliste de peste Ocean. Guyton are în palmares două titluri WNBA cu Houston Comets şi patru medalii de aur în Bundesliga, cu TSV Wasserburg.

"Nu am crezut că în România pot fi jucătoare de un asemenea nivel. Dia este una dintre cele mai bune sportive pe care le-am cunoscut în viaţa mea şi nu cred că o voi uita vreodată. Suntem apropiate şi colaborăm excelent la tot ceea ce ţine de echipă. Ea este căpitanul formaţiei, iar eu, antrenorul secund. Este modul perfect de a ne înţelege", a declarat Guyton.

S-a costumat în "dirndl"

Costumaţia specifică bavareză pare să i se potrivească de minune Dianei Pop. Jucătoarea s-a îmbrăcat în "dirndl" şi a participat la sărbătorirea cuceririi celui de-al cincilea titlu consecutiv în Bundesliga, cu Wasserburg. Fanii i-au cerut autografe. "Abia am putut să mai schimb o vorbă cu soţul meu. Toată lumea mă felicita pentru performanţă", a spus Dia. Prinţesa din Wasserburg a mai precizat că îi place berea bavareză, însă o consumă exact atât cât este necesar pentru un sportiv de performanţă.

Diana este o jucătoare importantă pentru noi. Practic, cu ea încep să construiesc echipa. Este o sportivă experimentată şi acest lucru dă încredere echipei noastre
Hans Brei, antrenor Wasserburg

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite