Luis Aragones, amiralul "Armadei" spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul în vârstă de 70 de ani a condus naţionala iberică spre al doilea titlu european din istorie După 34 de ani de antrenorat, Luis Aragones şi-a trecut în palmares cea mai mare

Tehnicianul în vârstă de 70 de ani a condus naţionala iberică spre al doilea titlu european din istorie

După 34 de ani de antrenorat, Luis Aragones şi-a trecut în palmares cea mai mare realizare a carierei. A câştigat trofeul Henri Delaunay şi a intrat în istoria Spaniei drept selecţionerul care a redat prestigiul selecţionatei iberice.

Aragones a plecat la Campionatul European criticat şi ironizat şi s-a întors în Spania ca erou. Omul care a avut tăria de a-l lăsa acasă pe starul lui Real Madrid, Raul Gonzales, a dat "Furiei roşii" forţa de a câştiga titlul continental.

Sub comanda bătrânului selecţioner, Spania a revenit în prim-planul fotbalului european după 44 de ani în care a dezamăgit la aproape toate turneele finale la care a participat. "Spania cucereşte Europa şi începe o nouă eră în istoria fotbalului iberic", a notat El Mundo Deportivo după finala câştigată în faţa Germaniei.

Este recunoaşterea indirectă a meritelor lui Aragones, care a renunţat la vechea gardă şi a alcătuit o nouă echipă, în care Casillas, Torres, Villa, Senna sau Fabregas au adus cel mai mare succes pentru fotbalul spaniol din ultimele patru decenii.

Luis Aragones s-a identificat, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, cu echipa Atletico Madrid. După ce a jucat timp de zece ani la clubul de pe Vicente Calderon, Aragones a mai antrenat în patru ocazii echipa madrilenă, însumând 25 de ani de activitate în cadrul clubului.

În primul mandat, ca tehnician al alb-roşilor, Aragones şi-a câştigat porecla de "Înţeleptul din Hortaleza", după numele localităţii în care s-a născut. În întreaga sa carieră, pe lângă titlul european cucerit în Austria şi în Elveţia, Aragones a cucerit patru titluri de campion al Spaniei, şase Cupe ale Regelui, o Supercupă a Spaniei şi o Cupă Intercontinentală.

Unicul madrilen la cârma Barçei

Aragones este singurul antrenor născut în Madrid care a ajuns pe banca tehnică a lui FC Barcelona. Având în vedere rivalitatea acerbă între provinciile Catalunya şi Castilia, cazul lui Aragones rămâne o excepţie cu atât mai preţioasă cu cât tehnicianul a câştigat Cupa Regelui Spaniei în sezonul 1987 - 1988, singurul petrecut ca antrenor al echipei de pe Nou Camp. Tehnicianul a antrenat şi cealaltă echipă din Barcelona, Espanyol.

Acuzat de rasism după ce l-a jignit pe Thierry Henry

Tehnicianul a declanşat un adevărat scandal în urmă cu patru ani, după ce tocmai preluase funcţia de selecţioner al Spaniei. Într-o discuţie cu internaţionalul spaniol Juan Antonio Reyes, Aragones a folosit expresii rasiste şi injurioase la adresa fotbalistului francez Thierry Henry, colegul lui Reyes la Arsenal la vremea respectivă. "Spune-i acelei <> că eşti mai bun decât el.

Spune-i asta din partea mea", au fost cuvintele lui Aragones. Ziarele din Franţa şi din Anglia au cerut demiterea selecţionerului. În cele din urmă, tehnicianul şi-a păstrat postul, dar Federaţia Spaniolă de Fotbal a primit un avertisment şi a fost amendată cu 100.000 de franci elveţieni de către FIFA.

Aragones s-a disculpat spunând că nu este rasist, întrucât are mai mulţi prieteni de culoare. "Datoria mea este să-i motivez pe jucători în orice fel. Nu am intenţionat să jignesc pe nimeni şi, de aceea, nu am remuşcări", a fost justificarea tehnicianului spaniol.

Clubul turc Fenerbahce Istanbul l-a acontat pe Aragones încă înainte ca selecţionerul spaniol să dispute finala Campionatului European. Chiar dacă a dezminţit iniţial negocierile, bătrânul antrenor a plecat la Istanbul la câteva zile după ce a sărbătorit câştigarea trofeului continental. Pentru Aragones, Fenerbahce este prima echipă străină pe care o antrenează. În cei peste 50 de ani de carieră sportivă, Aragones a jucat şi a antrenat numai în Spania.

A schimbat faţa naţionalei iberice

Aragones a trebuit să înfrunte critici acerbe din partea opiniei publice înaintea Campionatului European din Austria şi Elveţia. Tehnicianul decisese să schimbe vechea gardă a selecţionatei şi să se bazeze pe jucători precum Torres, Villa, Silva, Iniesta sau Xavi. Mutarea gândită de Aragones nu a fost simplă, pentru că trebuia să renunţe la nume mari ale fotbalului spaniol.

Cel mai important fotbalist de pe această listă a fost starul lui Real Marid, Raul Gonzales. Presa nu l-a iertat pe tehnician şi l-a criticat dur atunci când a aflat că atacantul nu va face parte din lotul pentru Euro 2008. "Ce a câştigat naţionala cu Raul ca să-l doriţi atât în echipă?", a fost reacţia nervoasă a lui Aragones.

Chiar dacă nu se cunoaşte cu adevărat motivul pentru care Raul a fost îndepărtat de la naţională, se pare că Aragones a dorit să nu deterioreze atmosfera în vestiar prin prezenţa unui jucător cu personalitatea şi prestanţa lui Raul, un fotbalist cu o vârstă mult peste media echipei. "Spania e mai unită ca niciodată!", a fost concluzia lui Aragones după alcătuirea lotului.

Chiar şi aşa, selecţionerul a avut un mic conflict cu fundaşul lui Real Madrid, Sergio Ramos, în timpul Campionatului European. După ce l-a mustrat pe fotbalist, Ramos a declarat supărat: "Cu Aragones, nu ştiu exact când trebuie să mă apăr şi nici când trebuie de fapt să atac".

Tehnicianul a trecut peste toate obstacolele, a riscat şi a câştigat. Jucătorii din noua generaţie au alcătuit cea mai bună echipă a turneului final, iar ziarul "Marca", cel mai acid critic al tehnicianului, şi-a pus cenuşă în cap şi a propus ca stadionul olimpic din Madrid să poarte numele lui Luis Aragones.

Antrenorul a dezvăluit că a primit felicitări din partea lui Raul după câştigarea Euro 2008. "A apelat la un prieten pentru a mă felicita. Raul s-a comportat mereu mai mult sau mai puţin bine cu mine", a adăugat antrenorul, care a recunoscut că atacantul lui Real Madrid a fost şi va rămâne unul dintre cei mai buni fotbalişti din istoria fotbalului spaniol.

Cel mai bătrân câştigător al titlului european

Cea mai mare performanţă din cariera de antrenor a lui Luis Aragones a coincis şi cu un record al Campionatului European. Spaniolul a devenit cel mai bătrân antrenor care câştigă trofeul. Aragones, care pe 28 iulie va împlini 70 de ani, a doborât recordul deţinut de Otto Rehhagel. Germanul a câştigat, la cârma naţionalei Greciei, turneul final din 2004, pe când avea vârsta de 65 de ani.

Aragones nu este rasist, ci un personaj spectaculos. Donato, care este negru, este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui. Poate i-a scăpat un cuvânt sau a fost prost înţeles. Eu văd cum se poartă cu mine şi îmi dau seama că mă place.
Marcos Senna, mijlocaşul de culoare al Spaniei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite