Lance Armstrong :„Sunt în viaţă, dar mă doare-n cot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul american a fost nevoit să abandoneze Turul Californiei după ce a căzut de pe bicicletă la o manevră greşită. Acum scrie pe Twitter, utilizând contul fiului său Cinco, care încă nu s-a născut.

Acum mai bine de o săptămână, Lance a evaluat greşit o curbă în timp ce concura într-una dintre etapele Turului Californiei şi a fost azvârlit de pe bicicletă drept cu faţa pe pământ. S-a ales cu opt copci sub ochiul stâng şi dureri groaznice la un cot, care însă nu este fracturat.

Ajuns acasă, după ce a stat două zile în spital, Lance a intrat pe Twitter şi, folosind contul celui de-al cincilea copil al său, care se va naşte abia în octombrie, a postat următorul mesaj: „Sunt în viaţă, dar mă doare-n cot! Pe bune. Am căzut întâi cu faţa, dar şi cotul a fost grav lovit. Radiografiile sunt însă negative. Sunt extrem de dezamăgit că nu am putut continua cursa".

O cicatrice ca o medalie

Ajuns la vârsta de 38 de ani, cel care a fost adesea numit „sportivul care a învins moartea" îşi trăieşte intens viaţa după ce a scăpat de cancerul genital. Când îşi aminteşte de anii în care a făcut chimioterapie, cicatricea pe care o va purta de-acum încolo sub ochi i se pare o glumă.

Întrebat de reporterul postului de televiziune FoxNews dacă are de gând să-şi facă operaţie estetică pentru a înlătura semnele celui mai nou accident, Lance a răspuns vesel: „De ce să înlături o cicatrice? E o medalie pe care o câştigi pe câmpul de luptă al vieţii. Trebuie să te mândreşti cu ea! Glumesc, desigur. Pentru mine nu contează, că doar nu sunt fotomodel".

Mulţi dintre cei care i-au analizat viaţa încercând să descopere în ce constă puterea lui de a depăşi dificultăţi ce par insurmontabile consideră că exact acest mod copilăresc de a trăi este secretul succesului său. Pe la începutul lunii mai, anul acesta, anunţa cu o deosebită candoare faptul că prietena lui, Anna Hansen, este din nou însărcinată, deşi abia a născut în iunie anul trecut. Pentru un om care a suferit de cancer la testicule şi are trei copiii concepuţi din sperma pe care a recoltat-o înainte să fie bolnav, cu fosta sa soţie Kristin, este desigur o mare performanţă să devină tată a cincea oară.

Dar, în loc să vorbească despre cum pot fi învinse greutăţile destinului, Lance e modest ca un copil şi se joacă pe internet de-a reporterul. Mesajul pe care l-a postat pe Twitter, într-un cont separat deschis pe numele „Jack/Olivia Armstrong", sună cam aşa: „Am două braţe, două picioare, o poreclă şi măsor cinci centimetri în lungime. Ne vedem în octombrie... Acum sunt doar cât o lămâie şi cântăresc 43 de grame. Şi, oh, da, sunt pe Twitter". Porecla lui e Cinco.

Singur pe maidan

La naştere, pe 18 septembrie 1971, celebrul ciclist a fost înregistrat sub numele Lance Edward Gunderson, după numele tatălui său natural, Eddie Charles Gunderson, unul dintre managerii cotidianului „Dallas Morning News". Dar mama lui, Linda Mooneyham, o secretară frumoasă care atrăgea prea uşor privirile bărbaţilor, s-a căsătorit cu Terry Keith Armstrong, care avea să-l adopte pe când avea trei ani. Pe la opt ani, Lance, rămas şi fără tatăl adoptiv, îşi petrecea mai tot timpul „pe maidan", într-o suburbie săracă a metropolei texane Dallas.

Aflând de la şcoală că toţi băieţii s-au înscris la înot, s-a dus şi el cu ei, chiar dacă a trebuit să împrumute o parte din costumul mamei, pentru că nu avea un slip. La prima cursă a ieşit al patrulea şi, neprimind medalie, era chiar foarte trist. Împlinise 12 ani şi îşi dorea să devină un mare sportiv. La ieşirea din bazin, pe panoul cu anunţuri erau notificate înscrieri pentru grupa de triatlon.

Nu ştia ce înseamnă, dar mai jos, într-o paranteză, erau trecute cele trei probe. Aşa a aflat că e vorba de înot, ciclism şi alergare. Cum la alergat şi mers pe bicicletă nu-l întrecea nimeni în cartier, s-a înscris. După patru ani de triatlon a devenit campion naţional la juniori, înregistrând un punctaj mai bun decât campionul SUA pentru adulţi. A fost cooptat imediat la profesionişti şi a câştigat cursa de triatlon a Statelor Unite în 1989 şi 1990.

Dar dragostea lui rămăsese totuşi sportul cu două roţi. În 1992 s-a înscris ca amator pentru Olimpiadă şi a terminat al 14-lea din lume. A primit o ofertă de la echipa Motorola, care l-a sponsorizat şi a început să participe la curse internaţionale. În 1993 a câştigat campionatul mondial de ciclism.Când a aflat, în 1996, că are cancer testicular, Lance şi-a conservat imediat sperma, pentru că nu concepea să nu aibă copii. Metastazele din creier şi plămâni au necesitat intervenţii periculoase şi chimioterapie îndelungată. Dar asta nu l-a împiedicat să se antreneze.

Transformând suferinţa în motiv de victorie, Lance Armstrong avea să uimească lumea câştigând Turul Franţei de şapte ori consecutiv, din 1999 până în 2005 inclusiv. Apoi s-a retras. Imediat ce n-a mai concurat, a început să fie atacat şi acuzat că s-a retras exact când s-au înăsprit controalele împotriva dopajului. Acuzat şi hărţuit neîncetat, Lance a revenit în ciclism în 2009. Clasându-se pe locul 27 în Giro d'Italia şi pe locul trei în Turul Franţei, în ciuda testelor antidoping efectuate, Lance Armstrong a dovedit că este un campion adevărat, chiar dacă în sufletul lui a rămas tot un copil.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite