Kuyt, un fiu de pescar pe culmile gloriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul olandez al lui Liverpool a marcat împotriva echipelor româneşti de câte ori a avut ocazia. A făcut-o şi în semifinala de Champions League cu Chelsea şi speră să recidiveze

Atacantul olandez al lui Liverpool a marcat împotriva echipelor româneşti de câte ori a avut ocazia. A făcut-o şi în semifinala de Champions League cu Chelsea şi speră să recidiveze miercuri.

La 27 de ani, Kuyt se poate considera un fotbalist împlinit. Cel mai bun jucător olandez al sezonului 2005-2006, Dirk a devenit unul dintre cei mai apreciaţi fotbalişti ai lui Liverpool. Kuyt a marcat golul "cormoranilor" în meciul cu Chelsea, scor 1-1 în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor. Dirk Kuyt este o veche cunoştinţă pentru echipele româneşti.

Atacantul olandez a marcat în poarta echipei naţionale în înfrângerea cu 2-0 din Olanda, pe 5 iunie 2005, în preliminariile Campionatului Mondial din 2006. De asemenea, Kuyt l-a învins şi pe portarul rapidist Dani Coman în meciul pe care giuleştenii l-au disputat pe terenul lui Feyernoord Rotterdam în primul tur al Cupei UEFA, ediţia 2005-2006.

Românii se vor întâlni din nou cu atacantul la Euro 2008, unde Kuyt va face, mai mult ca sigur, parte din lotul convocat de selecţionerul Marco van Basten. Pentru clubul din Rotterdam, Dirk Kuyt a reprezentat una dintre cele mai bune afaceri din istoria echipei.

Feyenoord l-a cumpărat de la Utrecht pentru un milion de euro în 2003 şi l-a transferat la Liverpool pentru 14 milioane de euro în 2006. În cei trei ani petrecuţi la marele club olandez, Kuyt a marcat 71 de goluri în 101 partide, a devenit golgheterul primei ligi batave în sezonul 2004-2005 şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist olandez al sezonului 2005-2006.

Dirk Kuyt s-a născut în micul oraş pescăresc Katwijk aan Zee, unde tatăl său se ocupa, la fel ca toţi localnicii, cu pescuitul. Viitorul internaţional olandez şi-a început cariera de fotbalist la doar 5 ani, la clubul local de amatori Quick Boys. La vârsta de 17 ani, Kuyt continua să joace la obscura echipă, fiind remarcat de prim-divizionara FC Utrecht.

Peste ani, echipa Quick Boys avea să primească un cadou neaşteptat, 400.000 de euro proveniţi din transferul lui Kuyt de la Feyenoord la Liverpool. Vedeta olandeză vizitează frecvent orăşelul în care s-a născut şi nu uită niciodată să treacă şi pe la clubul de amatori unde a făcut primii paşi în fotbal.

Soţia, Gertrude, ajută copiii săraci

Dirk Kuyt este căsătorit cu Gertrude, care a atras simpatia tuturor după ce a continuat să lucreze ca asistentă într-un azil de bătrâni şi după ce s-a căsătorit cu fotbalistul. În prezent, Gertrude conduce o fundaţie caritabilă pe care a înfiinţat-o împreună cu Dirk şi care are drept scop ajutarea copiilor săraci din Olanda, dar şi din ţările din lumea a treia.

Fundaţia "Dirk Kuyt" îşi procură o parte din fonduri prin vânzarea la licitaţie a tricourilor purtate de fotbalist. Dirk şi Gertrude au împreună un fiu, Roan, de un an, şi o fiică, Noelle, de trei ani. Fotbalistul a avut parte de mari necazuri familiale în ultimii ani. Anul trecut, tatăl lui Kuyt a murit de cancer, la câţiva ani după ce şi fratele fotbalistului a decedat la doar 21 de ani, răpus de aceeaşi maladie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite