Javier Zanetti, agentul 700

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns la finalul carierei, argentinianul a fost primul „interist” după 45 de ani care a ridicat trofeul Ligii Campionilor deasupra capului, răsplata pentru cele 700 de meciuri jucate la Inter.

Se împlinesc 15 ani de când joacă la Inter, 11 ani de când poartă pe braţ banderola de căpitan şi 10 ani de când a primit ultimul cartonaş roşu. Sâmbăta trecută, fundaşul formaţiei de fotbal Internazionale Milano a disputat meciul cu numărul 700 în tricoul campioanei Italiei, poate cel mai important din cariera sa: finala Ligii Campionilor, pe care a şi câştigat-o.  

Javier Adelmar Zanetti (36 ani) s-a născut în Buenos Aires şi a avut o copilărie dificilă, împărţită între şcoală şi diverse treburi prin care îşi ajuta familia şi aducea bani în casă. A lucrat alături de tatăl său în zidărie, a împărţit sticle cu lapte în cartier şi a muncit la băcănia vărului său. În ciuda greutăţilor, micul Javier nu şi-a neglijat pasiunea pentru fotbal. El se antrena pe un teren de la marginea oraşului, lucrând la întreţinerea gazonului în timpul liber.

Ambasador pentru copiii nevoiaşi

Nici cariera de fotbalist nu a fost lipsită de obstacole. Zanetti a fost respins la un trial al echipei de juniori a clubului Independiente, astfel că a fost nevoit să joace la modesta Tallers de Remedios de Escalada, din divizia secundă. De-abia la 20 de ani a ajuns la clubul Banfield, unde a debutat în prima ligă argentiniană. Drumul către glorie îi era deschis, iar peste doar doi ani a ajuns la Inter Milano, echipă pentru care avea să scrie istorie.

Greutăţile pe care le-a întâmpinat în copilărie l-au făcut pe Zanetti să se gândească la viitorul micuţilor nevoiaşi din Argentina. El este ambasador FIFA în proiectul pentru ajutarea copiilor săraci din zonele rurale argentiniene. De asemenea, în timpul crizei care a lovit ţara sa natală în anul 2001, Zanetti şi soţia sa Paula au înfiinţat fundaţia „PUPI" pentru integrarea socială a copiilor săraci. Fundaţia îi ajută pe copii să beneficieze de educaţie, dar şi de o alimentaţie adecvată.

„Am avut o copilărie grea şi, deşi nu trăiesc în ţara mea natală, sunt conştient de greutăţile de acolo şi de problemele pe care le au copiii săraci. Mereu am fost de părere că avem o responsabilitate socială pe care trebuie să o transformăm în fapte", a spus Zanetti. Fotbalistul este ajutat şi de colegul său de la Inter, compatriotul Esteban Cambiasso. Împreună, au înfiinţat în Italia o fundaţie care ajută copiii cu probleme de integrare socială sau cu diverse handicapuri.

Restaurantul „Gaucho", o afacere de familie

Javier este căsătorit cu Paula de 13 ani. Fiică de profesor universitar, Paula Zanetti lucrează ca fotograf şi, de asemenea, îl susţine şi îl ajută pe soţul său în proiectele caritabile pe care le-a iniţiat. Cei doi au împreună un fiu Ignacio şi o fiică mai mică, Sol, născută în urmă cu cinci ani. Familia Zanetti locuieşte în apropierea pitorescului lac Como, într-o micuţă localitate unde deţine un restaurant denumit „El Gaucho".

Zanetti a cochetat şi cu muzica, în 2007, când, împreună cu cântăreaţa italiană Mina Mazzini, a interpretat o variantă spaniolă a celebrei melodii „Parole, Parole". Javier are un frate mai mare, Sergio, care nu a jucat la nivelul său, cea mai bună perioadă a carierei sale fiind legată de clubul argentinian Racing Club din Buenos Aires.

Nu va juca la Mondial

Deşi este una dintre cele mai importante figuri ale fotbalului argentinian din ultimii 15 ani, Javier Zanetti nu va evolua cu Argentina la Campionatul Mondial. El era titular la numirea ca selecţioner a lui Diego Maradona, dar nu a intrat în vederile fostului mare fotbalist.

Acesta i-a luat mai întâi banderola de căpitan, pe care i-a dat-o lui Javier Mascherano, apoi nu l-a mai convocat deloc, lăsându-l pe fundaşul interist în afara lotului pentru Mondialul din Africa de Sud.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite