Gullive r Koller şi "piticul" Florentin Petre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre cel mai înalt fotbalist de la Euro şi micuţul mijlocaş român este de 36 centimetri! Un eventual duel aerian între Jan Koller (2,02 m) şi Florentin Petre (1,66) este

Diferenţa dintre cel mai înalt fotbalist de la Euro şi micuţul mijlocaş român este de 36 centimetri!

Un eventual duel aerian între Jan Koller (2,02 m) şi Florentin Petre (1,66) este greu de imaginat. Între cei doi fotbalişti este cea mai mare diferenţă de înălţime care s-ar putea vedea pe teren la Euro 2008. Echipa naţională a României are o medie de înălţime de 1,81 m, cu trei centimetri mai mică decât cea a Cehiei, selecţionata uriaşului Koller.

În vederea duelurilor din Grupa C, tricolorii sunt ca talie la egalitate cu Franţa. Celelalte adversare, Olanda şi Italia au amândouă o medie de înălţime de 1,83 cu doi centimetri peste selecţionata lui Piţurcă. La nivelul întregului turneu, selecţionata română se află după media de înălţime pe locul 13, doar Spania, Turcia şi Portugalia fiind sub talia tricolorilor.

Atacantul Koller, portarul etapei în Bundesliga!

Expresia "forţă a naturii" îşi găseşte perfect ilustrarea în atacantul Jan Koller, de 2.02 metri şi 100 de kilograme. La 35 de ani, uriaşul ceh este omul de bază din atacul selecţionatei ţării sale pentru care a înscris nu mai puţin de 54 de goluri în 84 de partide.

Jan Koller a impresionat în carieră nu numai prin abilităţile sale de marcator, ci şi prin evoluţia între buturi. Într-un meci Bayern Munchen - Borussia Dortmund, disputat acum câţiva ani, portarul oaspeţilor Jens Lehmann a fost eliminat la mijlocul reprizei secunde şi, cum toate schimbările fuseseră efectuate, antrenorul l-a ales pe Koller să-i ia locul.

Cehul a apărat excelent în cele 25 de minute rămase, reuşind să blocheze câteva şuturi periculoase ale atacantului bavarez Michael Ballack. Pentru prestaţia sa între buturi, Koller a fost desemnat portarul acelei etape din Bundesliga. În urmă cu o lună, cehul i-a înfuriat la culme pe fanii echipei sale, FC Nurnberg. După meciul cu Borussia Dortmund, Koller a salutat călduros galeria fostei sale echipe la care a jucat cinci ani.

Furioşi, fanii lui Nurnberg l-au numit mercenar şi au cerut conducerii clubului să-l dea afară pe ceh. Mijlocaşul Florentin Petre este, la fel ca şi la Euro 2008, cel mai scund jucător din lotul campioanei Bulgariei, ŢSKA Sofia. "Peter" a fost depăşit "la mustaţă" de Emil Gargorov care este mai înalt cu un centimetru. Florentin Petre avea şi cea mai mică înălţime din Liga I.

Tot 1,66 m avea şi fostul stelist Florentin Dumitru, iar alt stelist, Petre Marin era cu trei centimetri mai înalt. "Peter" nu a reuşit să scape de acest statut nici odată cu sosirea în Ghencea a brazilianului Elton (1,56 m), pentru că micuţul mijlocaş dinamovist se transferase la ŢSKA Sofia.

"Micuţul" de 9 milioane de euro!

Un alt jucător de la Euro 2008 apropiat de statura lui Florentin Petre este turcul Gokdeniz Karadeniz, care are aproximativ 1,68 m. Mijlocaşul a jucat timp de nouă ani pentru Trabzonspor, iar în iarna aceasta s-a transferat la echipa rusă Rubin Kazan pentru o sumă uriaşă, 9 milioane de euro. Gokdeniz a mărturisit că este trist să părăsească Turcia şi a declarat că a ales o echipă modestă ca Rubin pentru că s-a oferit să plătească o sumă de transfer mare, ceea ce alte echipe mai cunoscute din Europa nu ar fi făcut-o.

În plus, mijlocaşul a fost încântat că la Kazan este o mare comunitate musulmană pentru că el se simte cu adevărat bine numai între oameni cu aceeaşi religie. Pentru selecţionata Turciei, Gokdeniz a jucat de 51 de ori şi a marcat cinci goluri.

Rusia, cea mai tânără echipă

Echipa naţională a Rusiei are cea mai mică medie de vârstă dintre toate echipele participante la turneul final. Selecţionata condusă de tehnicianul olandez Guus Hiddink are o medie de vârstă de 26,13 ani, în comparaţie cu cea mai bătrână echipă a competiţiei, Italia, cu o medie de 29,44. În ceea ce priveşte media de înălţime, cea mai impunătoare echipă este Croaţia, cu o medie de 184,91 cm, iar cea mai scundă echipă naţională de la Euro 2008 este Spania, cu o medie de 179,61 cm.

Bundesliga s-a mutat la Euro

Prima ligă gemană de fotbal contribuie cu cei mai mulţi jucători la Campionatul European. Astfel, nu mai puţin de 56 dintre jucătorii de la Euro 2008 sunt legitimaţi la 13 echipe din Bundesliga. Nici prima ligă engleză nu stă rău. 17 echipe din Premier League contribuie cu 44 de jucători la turneul final.

Pe locul trei se află campionatul spaniol, Primera Division, care contribuie cu 40 de jucători de la 12 echipe. La polul opus se află prima ligă bulgară unde singurul jucător prezent la Euro 2008 este românul Florentin Petre de la ŢSKA Sofia. Dintre echipe, cluburile cu cei mai mulţi jucători la Euro sunt Olympique Lyon (10 fotbalişti) şi Bayern Munchen (9).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite