Angela Moroşanu, îndrăgostită de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Moroşanu, o moldoveancă ambiţioasă
Angela Moroşanu, o moldoveancă ambiţioasă

Multiplă campioană la 400 de metri garduri, Angela Moroşanu vrea să devină specialist în design vestimentar după ce se va lăsa de sport.

Silueta zveltă (1,74 de metri şi 57 de kilograme) demnă de un fotomodel, ochii albaştri şi o atitudine de învingătoare o scot în evidenţă pe Angela Moroşanu chiar dacă se află pe pista de alergare sau în timpul ei liber.

Nu-i place să piardă şi, mai ales, nu-i place să dezamăgească. Şi munceşte din greu pentru a-şi atinge ţelul. La 24 de ani neîmpliniţi, pe care îi va împlini în luna iulie, sportiva originară din Iaşi se poate lăuda cu un palmares impresionant la proba sa favorită, 400 de metri garduri: a fost campioană europeană la tineret în 2007, finalistă la Mondialele de la Berlin de anul trecut, pe prima poziţie la reuniunile de la Lucerna şi Gateshead şi a ocupat locul şase la Jocurile Olimpice de la Atena.

Îi plac Beethoven şi Clayderman

Atleta care duce mai departe performanţele atletismului românesc la 400 de metri garduri, după retragerea Ionelei Târlea, vrea să-şi transforme hobby-urile în profesii atunci când va abandona activitatea competiţională. „De mică mi-a plăcut pictura. În Şcoala Generală făceam icoane pe sticlă. Acum fac şi peisaje, şi portrete, depinde de starea pe care o am", povesteşte atleta. Iar această pasiune şi-a extins-o şi mai mult, încercând schiţe de design vestimentar apreciate din cei din jur şi de oamenii de specialitate.

„Voi încerca să fac şi altceva în afară de sport, ceva care să-mi ofere satisfacţii pe viitor. Astfel, pe lângă facultatea de sport la care sunt în anul al doilea, o să-mi încerc anul acesta norocul la Facultatea de Arte, secţia fashion-design", adaugă campioana europeană de tineret, sulbiniind că nu vrea să rămână în sport: „Mulţi atleţi fac greşeala asta, atunci când se lasă de sport, nu ştiu altceva decât să dea ture de teren. Eu sunt de părere că trebuie să ai şi alte opţiuni pe viitor, să ai şi piste de rezervă, deoarece la un moment dat te poţi accidenta şi toată munca ta ţi se năruie la picioare."

Un alt hobby al campioanei noastre este cântatul la pian. Când nu se află la antrenamente, în preajma prietenilor sau cu creionul de schiţat în mână, Angela se aşează la orga pe care a cumpărat-o din banii câştigaţi din sport. „Pictura şi cântatul la pian sunt două dintre pasiunile mele care mă relaxează extraordinar. Am făcut pian din clasa a treia, cu o pauză de vreo câţiva ani şi acum m-am reapucat. O piesă cântată la pian este divină. Mereu am fost fascinată de acordurile acestui instrument.

Însă cum pianul nu-l pot căra după mine, mi-am cumpărat o orgă profesională", spune Angi. Deocamdată nu a găsit un profesor care să o ajute, aşa că exersează singură. În două zile a reuşit să înveţe o mică parte din sonata lui Beethoven, „Moonlight". „Beethoven şi Clayderman se numără printre favoriţii mei. La început mă uit pe partitură şi apoi îmi dau drumul la degete. Sper ca în curând să încep şi lecţiile cu un profesor", a completat atleta.

A deţinut poza anului la forul internaţional

2009 a fost unul dintre cele mai bune sezoane ale atletei noastre, chiar dacă la Super Grand Prixului de la Lausanne, acolo unde se strânge toata crema atletismului mondial, ea a trăit una dintre cele mai mari dezamăgiri. Umăr la umăr cu campioane mondiale şi olimpice, Angela a reuşit una dintre cele mai bune curse ale sale, întrecându-le pe acestea până la ultimul gard. Dar tricolora s-a împiedicat şi a căzut înainte de linia de finiş. „Am călcat pe stinghie şi am alunecat când am pus piciorul jos din cauza suprafeţei umede", povesteşte atleta. Chiar dacă mâhnirea de moment a fost mare, ieşeanca nu s-a descurajat, terminând anul en-fanfare. „Este pentru prima oară când am ajuns în finala IAAF. La începutul anului 2009 îmi doream doar să pot participa la cât mai multe concursuri", a spus sportiva, care a terminat pe locul patru marea finală.

De aproape un an de zile, Angela Moroşanu a luat drumul Statelor Unite, unde s-a hotărât să se şi stabilească, în statul Ohio. „Foarte multe concursuri le am prin Europa, aşa că o perioadă mai lungă din an o stau în România, deoarece mi-e mai uşor să călătoresc de aici", spune Angela. Anul acesta, ea nu a participat la sezonul de sală. „Am preferat să particip la începutul lui 2010 la nişte concursuri în aer liber peste Ocean, iar la începutul lunii iunie voi veni în România gata pregătită pentru competiţiile de afară", explică ieşeanca.

Ieşeanca promite un sezon 2010 de excepţie

1 Ieşeanca promite un sezon 2010 de excepţie
2 „O piesă cântată la pian este divină", spune Angela

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite