Alina Dumitru: "Lumea se speri e când le spun ce fac"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Dumitru, singura judoka din România prezentă la Olimpiada de la Beijing, a fost aproape de a renunţa la sport doar pentru că unii antrenori îi vorbeau urât Recent încununată cu

Alina Dumitru, singura judoka din România prezentă la Olimpiada de la Beijing, a fost aproape de a renunţa la sport doar pentru că unii antrenori îi vorbeau urât

Recent încununată cu un nou titlu de campioană europeană, al cincelea consecutiv, judoka Alina Dumitru vrea să-şi continue visul la Beijing. Pentru un podium în China, ea este dispusă să facă nenumărate sacrificii, ceea ce înseamnă mai puţin timp alături de cei dragi.

Alina Dumitru s-a născut la Ploieşti, în urmă cu 26 de ani, şi a decis să se apuce de judo în clasa a cincea. Atunci, un antrenor a venit la şcoala la care învăţa şi i-a invitat pe copii la o demonstraţie în sala Politehnica din Bucureşti. "Tatăl meu nu a fost împotrivă ca eu să mă apuc de judo. De fapt, el îşi dorea ca eu să fac karate, un sport ceva mai dur", îşi începe povestea singura judoka din România calificată la Jocurile Olimpice din China.

Dacă la început colegii nu se speriau de ea, cu timpul lucrurile s-au mai schimbat. "Toată clasa a fost atunci la judo, aşa că nu se temeau de mine. Cu timpul însă, oamenii mă tot întreabă cu ce mă ocup şi se cam sperie când le spun", a rememorat Alina Dumitru primele contacte pe tatami de la începuturile carierei..
Când vine vorba de momentele frumoase ale carierei, la loc de cinste se află medalia de aur câştigată la Mondialul de juniori din 2000. "Atunci, eu am primit un câine, iar părinţii au spus că pot să-l păstrez numai dacă vin cu o medalie. Este cel mai drag moment pentru că am păstrat şi altceva, în afară de titlu.

" Atunci însă când vorbeşte despre decepţiile carierei, Alina nu poate uita Olimpiada din 2004, atunci când a ratat o medalie pentru numai…patru secunde. A fost la egalitate cu adversara până aproape de finalul întâlnirii. Tocmai de aceea este gata de tot felul de sacrificii pentru a urca pe podium la Beijing. Chiar dacă asta înseamnă să nu-şi vadă iubitul sau familia. "Sunt cu cineva în acest moment. Dar i-am spus ce îmi doresc şi a fost de acord. Chiar mă susţine. Bine, asta dacă mai doreşte să fim împreună. După Olimpiadă, o să-i acord mai mult timp", a dezvăluit judoka.

A fost aproape de a renunţa la sport

Chiar dacă practică un sport considerat de unii dur, Alina Dumitru nu este chiar aşa de dură. Tocmai din acest motiv a fost foarte aproape să renunţe la activitatea sportivă. "Eu sunt o fire mai sensibilă. De exemplu, nu suport să vorbească cineva urât cu mine. Din acest motiv, la un moment dat, chiar am vrut să renunţ. Dar am avut parte de un antrenor de nota 10, Câmpean Emanoil. Fără dânsul, nu aş fi ajuns aşa departe", ne-a mai povestit sportiva, mare amatoare de pescuit, cea care obişnuieşte să-şi petreacă mare parte a timpului liber cu undiţa în mână.

Îşi face firmă de pază

Cu cinci titluri europene în vitrină, mulţi s-ar gândi poate că Alina Dumitru este o persoană bogată. Nu e adevărat! Judoka se poate lăuda doar cu un apartament, cumpărat în 2004, un autoturism şi un cont de aproximativ 50.000 de euro. Chiar dacă la retragere va beneficia de o rentă viageră, ea a început să se gândească la diverse modalităţi prin care să câştige mai mult. "Aş vrea să încep o afacere, dar în care să nu fiu nevoită să investesc mai mult decât suma pe care am reuşit să o strâng. Cu amicul meu m-am gândit la înfiinţarea unei firme de pază şi protecţie", a mai dezvăluit sportiva.

Cu toate acestea, Alina Dumitru a mai spus că în acest sport, dacă nu ajungi sus, nu câştigi mai nimic. "Pentru mine a fost un lucru bun că m-am apucat de judo. Dar, dacă nu ajungi sus, nu prea ai cum să câştigi. Am colege care întâmpină mari probleme, din acest motiv", a mai menţionat ploieşteanca. Chiar dacă acum este multiplă campioană europeană, Alina Dumitru îşi aminteşte cât de greu i-a fost atunci când s-a apucat de judo. Şi asta nu din cauză că sportul ar fi fost dur, ci pentru că era mai tot timpul departe de părinţi. "La început mi-a fost foarte greu. Nu puteam sta departe de familie.

Când eram în contonament la Piteşti, ai mei veneau în fiecare săptămână să mă vadă. Iar la plecare, plângeam întotdeauna. Dar încet-încet m-am obişnuit", a povestit sportiva, cea care nu a fost pusă în ipostaza de a se apăra şi în afara concursurilor. "Nu am avut probleme de acest gen, adică să fiu atacată pe stradă. Dar, sincer, nici nu mi-aş dori să mi se întâmple una ca asta", a adăugat campioana europeană.

Vrea să fie campioană mondială

Alina Dumitru are numai 26 de ani şi ar mai putea concura fără probleme. Cu toate acestea, ea ar putea fi tentată să renunţe la activitatea sportivă în cazul unui rezultat nefast la Olimpiadă. "Nu pot spune că m-am gândit la retragere, dar Olimpiada din China este foarte importantă pentru mine. În funcţie de rezultatul obţinut, o să văd ce voi face. Oricum, în afara unui podium la JO, mi-aş dori să ies campioană mondială", a mai spus judoka.

Comparată cu Michael Schumacher

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Belu, crede că Alina Dumitru poate fi comparată cu Michael Schumacher şi asta datorită performanţelor constante pe care le obţine. "Este excepţional să vezi un sportiv cu atâta constanţă, să reuşească să câştige cinci ediţii consecutive la Campionatele Europene fără să apară un adversar care să-i pună probleme. Făceam o comparaţie cu Schumacher, din cauza căruia s-a schimbat regulamentul, să apară adversari şi pentru el. Ar trebui să se schimbe regulamentul şi la categoria 48 de kilograme la judo, să apară adversari şi pentru Alina. Să lupte fără o mână, poate o să facă un chimono cu o singură mânecă, poate aşa o să apară şi adversari", a declarat Belu.

Pentru mine a fost un lucru bun că m-am apucat de judo. Dar, dacă nu ajungi sus, nu prea ai cum să câştigi. Am colege care întâmpină mari probleme, din acest motiv. După ce ies din sport aş vrea să încep o afacere, dar în care să nu fiu nevoită să investesc mai mult de 50.000 de euro.
Alina Dumitru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite