Un sport olimpic care a prins şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţia este foarte riguroasă şi începe încă de la vârsta de cinci ani. La 10 ani au loc primele întreceri. Unul dintre cele mai spectaculoase sporturi din lume, badmintonul, a cunoscut o dezvoltare impresionantă şi în România, chiar dacă este practicat mai mult în Asia.  

Deplasarea, viteza de reacţie, îndemânarea, precizia şi modul de a gândi „la secundă” sunt câteva dintre însuşirile de bază ale acestui sport. Badmintonul a ajuns sport olimpic şi este practicat atât la dublu, cât şi la simplu. Pentru necunoscători pare simplu: o paletă, un fluturaş şi câteva pase peste fileu. Însă este departe de a fi aşa.

Selecţia este foarte riguroasă şi începe încă de la vârsta de cinci ani. „Avem competiţii la categoria sub 11 ani, aşa că, pentru a fi pregătiţi cât mai bine, cei mici sunt aduşi în săli de la această vârstă. La început, aceştia sunt «ademeniţi» de antrenori cu jocuri şi cu diferite concursuri atractive, pentru a se obişnui cu regulile”, a declarat Ana Maria Neagu, secretar general al forului de specialitate din ţara nostră.

Primele antrenamente sunt mai mult o joacă

Oficialul Federaţiei Române de Badminton a mai spus că cei mici intră în competiţii abia după ce au trecut prin toate criteriile de selecţie. „La început se face o pregătire de acomodare cu suprafaţa de joc, cu paleta şi cu fluturaşul.

Sunt şedinţe speciale de coordonare şi de adaptare la teren şi la deplasarea pe teren, deoarece în acest sport există nişte mişcări specifice. Se pune accentul pe schimbări de direcţie şi pe fandări. Aceste fandări se fac la început şi se insistă foarte mult pentru a fi învăţate corect, deoarece sunt elemente de bază”, a completat Ana Maria Neagu.

INVESTIŢIE MINIMĂ:  100 DE EURO

Pentru a putea să intri pe teren, ai nevoie de paletă şi de echipament special. La iniţiere şi selecţie, acesta nu depăşeşte 100 de euro, după cum a precizat secretarul general al federaţiei. Ana Maria ­Neagu a completat: „În timp, dacă cel mic dovedeşte reale calităţi pentru performanţă, atunci paleta va fi schimbată. Nu va mai lucra cu una de nivel inferior, ci cu una specială, de profesionist. Aceasta costă aproximativ 150 de euro, însă pot fi şi preţuri mai mari.

Echipamentul de joc creşte şi el ca valoare, aşa că, acum, un jucător poate cheltui peste 300 de euro pe un echipament profesionist”, a încheiat oficialul Federaţiei Române de Badminton.

La selecţie jucătorii învaţă loviturile de bază

Pentru a ajunge la performanţă, copiii sunt împărţiţi de antrenori în grupe, lucrându-se separat cu cei mici. „În faza de selecţie se învaţă şi loviturile la fileu. Acestea se studiază treptat şi numai prin joacă, la început. În timp, există procedee şi exerciţii speciale de individualizare care trebuie învăţate de cei mici”, a încheiat Ana Maria Neagu.

La iniţiere vin, în medie, la badminton, cam 15-20 de copii la o grupă. În timp, jumătate dintre ei renunţă la sport. „La concursuri, dacă ai şase jucători, poţi să evoluezi atât la dublu, cât şi la simplu, un lucru care nu se poate face la sporturile de echipă. La această disciplină condiţia fizică este esenţială”, a explicat secretarul general al forului de specialitate.

Cluburi de badminton

CSS 6 Bucureşti. Antrenor: Mişu Rolea, telefon: 0721.282.715, sala CSS 6

LPS Craiova. Antrenor: Mirela Ionescu, telefon: 0740.082.712, sala Liceului Sportiv

Siderurgistul Galaţi. Antrenor: Dorel Badiu, telefon: 0745.618.911, sala Siderurgistul

CSS 1 Timişoara. Antrenor: Tamara Savu, telefon: 0745.384.686, sala Clubului Şcolar

image

Avem programate competiţii pentru copii care nu au împlinit încă 11 ani. Cei mici vin cu plăcere la sală şi concursurile sunt foarte disputate

image


Ana Maria Neagu
secretar general  FR Badminton

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite