O satiră de „Ultima oră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a jucat cu sala plină şi după o pauză de doi ani, spectacolul  „Ultima oră“, de Mihail Sebastian, revine în programul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Scurta experienţă de jurnalist a lui Mihail Sebastian la ziarul „Cuvântul“ i-a servit ca sursă de inspiraţie atunci când a scris textul acestei piese.

Un profesor aflat într-o căutare romantică, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereşte, din cauza unui cuvânt cu multiple trimiteri, în redacţia ziarului „Deşteptarea“, şi de aici în jungla presei româneşti interbelice şi în vizorul unui temut om de afaceri.

Prin ciocnirea dintre două lumi diametral opuse, cea a culturii şi cea a presei lipsite de scrupule, Mihail Sebastian a construit o satiră virulentă la adresa anilor ‘40, dar şi a contemporaneităţii.

„Este un spectacol actual prin puterea pe care o are banul, prin felul în care se face ziaristica, prin felul în care se distrug şi se creează vieţi sau vedete. Eu şi Claudiu Bleonţ am avut «ideea fixă» să facem spectacolul ca şi cum acţiunea s-ar petrece în zilele noastre...

Doar finalul nu se potriveşte cu realitatea zilelor noastre: doi oameni îndrăgostiţi de cultură sunt câştigători, lucru care nu se mai întâmplă astăzi“, a declarat Ilinca Goia, interpreta personajului Magda Minu.

„Este un rol  inovator, pe care l-am construit cu plăcere, de data aceasta. Spun acest lucru pentru că l-am mai interpretat şi pentru televiziune, dar acolo personajul a rămas la nivelul de fată naivă.

L‑am îmbunătăţit mult, personajul este ironic, are spirit. Joc cu mare plăcere“, a mai declarat actriţa. Lumea presei româneşti şi, probabil, de pretutindeni, este sancţionată de Mihail Sebastian cu replici recognoscibile în orice epocă, de la apariţia ziarului şi până astăzi: „Cam scurt editorialul!“.

„Mai răreşte rândurile“... Sau: „Ne trebuie bani!“. „Nu bani ne trebuie...  Altceva, o lovitură, un scandal care să ridice tirajul. Crimele nu mai ridică tirajul, sunt peste tot!“

Montarea Ancăi Ovanez Doroşenco se bucură şi de o distribuţie pe măsură: Claudiu Bleonţ, Mircea Albulescu, Ilinca Goia, Marin Moraru, Constantin Dinulescu, Armand Calotă, Ioan Andrei Ionescu, Marcelo Cobzariu, Mihai Niculescu, Ovidiu Cuncea, Liviu Crăciun, Alexandru Hasnaş, Grigore Nagacevschi, Raluca Petra, Tatiana Constantin, Silvia Năstase, Carmen Ionescu, Liliana Hodorogea. Decoruri: Mihai Mădescu; Costume: Luana Drăgoescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite