Vitamina D activează sistemul imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitamina D din uleiul de peşte, care a marcat copilăria multor generaţii, previne rahitismul şi are un rol foarte important în apărarea organismului, susţin cercetătorii danezi.

Dacă în trecut soarele şi uleiul de peşte gras erau recomandate de medici copiilor ca măsură împotriva rahitismului, acum s-a descoperit că vitamina D este şi un ingredient esenţial pentru mecanismul imunitar al organismului, arată un studiu danez, publicat recent de „Journal of International Medecine".

Cercetările care au ca subiect central această enzimă-hormon demonstrează că vitamina D previne atât rahitismul, fracturile osoase ale vârstnicilor, previne mai multe tipuri de cancer, maladiile cardiovasculare, dar şi diferite tipuri de infecţii bacteriene şi virale, precum şi anumite tipuri de afecţiuni autoimune.

Medicament revoluţionar

Ultimele cercetări, menţionează publicaţia franceză „Le Point", relevă rolul central al vitaminei D în activarea sistemului de apărare imunitară. Simplificat, mecanismul decurge în felul următor: în momentul în care un corp străin (denumit antigen - Ag - şi care poate fi o bacterie sau un virus) pătrunde în organism e „înghiţit" (fagocitat) de celulele macrofage din sânge. Apoi, antigenul este „adus în faţa" limfocitelor T specializate care se vor diviza. O parte dintre ele vor deveni limfocite T killer, capabile să distrugă „inamicul", iar o parte vor deveni limfocite T de memorie, care vor păstra amintirea „intruşilor".

Specialiştii danezi au demonstrat că vitamina D este indispensabilă pentru a activa aceste mecanisme de apărare ale organismului.

Descoperirea ar putea avea, în practică, beneficii multiple, deoarece răspunsul imun este implicat în diverse boli infecţioase, în bolile autoimune, în transplantul de organe, precum şi în diferite alte afecţiuni inflamatorii. Echipa daneză a stabilit lanţul evenimentelor care duce la activarea faimoaselor celule T. Potrivit publicaţiei „Journal of International Medecine", aceste studii reprezintă punctul de plecare pentru punerea la punct a unor noi medicamente imunostimulatoare sau dimpotrivă, pentru imunosupresoare - medicamente care să împiedice, de exemplu, sistemul imunitar să atace organele grefate. Studiul danez demonstrează că una dintre cele mai cunoscute vitamine ar putea fi unul dintre cele mai revoluţionare medicamente.

Cu toate acestea, François Chast, reputat farmacolog şi preşedinte al Academiei Naţionale de Farmacie din Franţa, susţine că este prematur ca medicii să înceapă să recomande pacienţilor administrarea sistematică şi fără un control riguros de vitamina D, până când nu apar dovezi certe ale beneficiului pe termen lung ale unui asemenea tratament, deoarece există pericolul unei supradozări care poate avea efecte grave. În opinia specialistului, cea mai bună cale este aceea de a asimila vitamina D printr-o dietă diversificată, mai bogată în anotimpul rece în alimente care conţin în mod natural cantităţi mari din această vitamină (ulei de ficat de morun, unele specii de peşte gras - somon, macrou, sardine şi ton) şi, în mai mică măsură, lapte, ouă şi cereale.

Aport recomandat

Doza zilnică recomandată (DZR) pentru adulţi este de 5 micrograme pe zi (echivalentul a 200 de Unităţi Internaţionale - U.I.). În cazul vârstnicilor este recomandată o doză dublă, adică 10 micrograme pe zi (400 U.I.). În organism, vitamina D este de origine endogenă (produsă de organism, sub acţiunea razelor ultraviolete de tip UV-B, din colesterol) şi de origine exogenă (aport alimentar).

Cele mai mari cantităţi de vitamina D se găsesc în uleiul de ton (5.000 de micrograme la 100 de grame), uleiul de ficat de somon (1.000 de micrograme), sardele (40 de micrograme) şi unt (2,5 micrograme).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite