Vecinul tău se spală pe mâini?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igiena corespunzătoare te scapă de gripă
Igiena corespunzătoare te scapă de gripă

Gripa nouă este transmisă şi prin intermediul mâinilor murdare. O campanie de sensibilzare demarată de o publicaţie americană reaminteşte că apa şi săpunul sunt printre cele mai bune mijloace de prevenire a bolii.

Publicaţia „The American Journal of Health" a demarat recent o campanie de sensibilizare a populaţiei la gesturile simple cu ajutorul cărora poate fi prevenită răspândirea gripei A(H1N1). Este vorba în special de spălatul pe mâini.

Potrivit unui sondaj recent, realizat de publicaţia americană, 64% din femei şi 32% din bărbaţi se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. În 2009, igiena precară a fost a doua cauză a mortalităţii infantile în întreaga lume, arată autorii studiului.

Un raport al OMS şi UNICEF demonstrează că lipsa igienei a dus la moartea a 1,5 milioane de copii. De altfel, 15 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională a Spălatului pe Mâini în întreaga lume. În prezent, în condiţiile pandemiei de gripă nouă, spălatul pe mâini reprezintă una dintre cele mai eficiente căi de prevenire a răspândirii bolii. Prin intermediul mâinilor sunt transmise 80% din bolile infecţioase, printre care şi răceala, şi gripa.

Spre exemplu, particulele de secreţii ce conţin virusul A(H1N1), împrăştiate prin strănut sau tuse de o persoană bolnavă, rămân pe mese, pe barele de sprijin din mijloacele de transport, pe clanţe şi pe alte suprafeţe. De aici sunt preluate pe mâini de persoanele sănătoase care ating aceste suprafeţe contaminate.

„În momentul în care, cu mâna, atingem o suprafaţă contaminată cu virusuri şi apoi ducem mâna la gură sau la nas, riscul de îmbolnăvire devine iminent", explică dr. George Dumitraşcu, medic specialist ATI.

„Tocmai de aceea, un gest simplu - spălarea mâinilor după ce am atins diverse obiecte care ar putea fi contaminate şi, mai ales, după ce ne întoarcem acasă din oraş, după ce am folosit toaleta sau ori de câte ori venim în contact cu o posibilă sursă de infecţie - este cea mai simplă, ieftină şi eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei noi", adaugă medicul.

Suntem codaşi la igienă

Din păcate, românii se află pe ultimul loc în Europa în privinţa consumului de săpun, detergent şi pastă de dinti, potrivit datelor prezentate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti (ISPB) cu ocazia lansării, în urmă cu un an, a Campaniei Naţionale de Promovare a Normelor de Igienă Personală şi a Mediului înconjurător.

„Pe de altă parte, în sistemul sanitar nu prea se fac raportări ale bolilor generate de nespălare, iar medicii dermatologi sunt îngrijoraţi de cazurile cu care se confruntă în spitale şi au cerut demararea unei campanii de educaţie prin media", susţin reprezentanţii ISPB, citaţi de realitatea.net.

„Igiena este o modalitate simplă şi eficientă pentru a menţine o stare bună de sănătate. Ea se obţine cu câteva reguli simple, uşor de respectat, şi cu câteva instrumente şi gesturi indispensabile pe tot parcursul vieţii", susţin reprezentanţii ISPB.

Alternativă: soluţii antibacteriene

Ministerul Sănătăţii şi Serviciilor sociale din provincia canadiană Quebec a postat pe site-ul oficial câteva sfaturi practice despre spălarea corectă a mâinilor. Astfel, sfatul oficialilor canadieni este să vă spălaţi pe mâini cu apă şi orice fel de săpun (nu neapărat cu săpun antibacterian).

În primul rând, înmuiaţi mâinile cu apă, apoi aplicaţi săpunul şi frecaţi-vă mâinile (fiecare deget în parte, inclusiv spaţiile interdigitale şi unghiile) timp de 15-20 de secunde. Clătiţi-vă apoi sub jetul de apă frecând în continuare toate zonele amintite anterior. Ştergeţi mâinile apoi cu şerveţele de unică folosinţă (pe care le aruncaţi apoi la coş) sau uscaţi-le sub un jet de aer cald.

Închideţi apoi robinetul cu şerveţelul fără să-l mai atingeţi. Dacă nu aveţi apă, sunt recomandate soluţiile antibacteriene şi dezinfectante pe bază de alcool, urmând aceleaşi etape descrise anterior, doar că, în acest ultim caz, frecaţi mâinile până ce soluţia se evaporă, fără să mai ştergeţi mâinile. 

No title
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite