Uleiurile presate la rece, surse de revigorare
0Apărut şi pe piaţa românească, uleiul de argan bio este considerat cel mai valoros ulei din lume.
Nu întâmplător, în ţara sa de origine a fost supranumit „aurul Marocului."
Pentru obţinerea unui kilogram de ulei de acest fel se folosesc fructele a şase arbori Argania Spinosa. Nutriţioniştii europeni consideră că uleiul de argan este cel mai important antioxodant, deoarece conţine cantităţi importante de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, precum şi vitaminele A, E şi F.
În urma cercetărilor recente s-a constatat că un consum consecvent al acestui ulei completează şirul beneficiilor terapeutice: reduce cu 50% riscul de a dezvolta hipertensiunea arterială, reduce nivelul colesterolului „rău" şi creşte nivelul celui bun. De asemenea, dacă e administrat la micul dejun, uleiul de argan protejează ficatul, acţionează ca un factor de saţietate (cu urmări anti-obezitate) şi neutralizează radicalii liberi.
Deşi este folosit mai rar, uleiul de nucă este un protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent (20-40 de grame pe zi), efectul său terapeutic e considerabil, pentru că previne procesul de degradarea a pereţilor arteriali. Prin aportul de minerale şi acţiunea sa hipoglicemiantă, acest tonic poate fi folosit de anemici, diabetici, persoanele cu un program de muncă foarte încărcat.
De curând a fost introdus în bucătăria românească uleiul se susan, o sursă de vitamina E, de acizi graşi esenţiali, de lecitină şi de minerale, pentru a enumera o parte dintre elementele componente cu o mare valoare terapeutică. Terapeuţii recomandă folosirea acestui ulei în prevenirea bolilor degenerative şi în creşterea imunităţii.