Terapeutică: Condimentele ne menţin în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosite sub formă de infuzie, frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea unor infecţii respiratorii, în stări febrile, răguşeală, pierderea vocii şi în infecţiile buco-faringiene, specifice mai ales sezonului rece.

Aceste afecţiuni se tratează cu supă de pasăre care conţine frunze de dafin (două frunze la o porţie). De asemenea, uleiul de dafin, folosit în salate, în pilaf sau în tocăniţe are efecte calmante în boala reumatică.

Dafinul poate fi folosit ca prim ajutor împotriva intoxicaţiilor, în cazurile de otrăvire, chiar şi în stările de ebrietate. În astfel de situaţii, timp de 15 minute, se macerează 20 de frunze de dafin după ce acestea au fost opărite. La orice mâncare, frunzele de dafin se folosesc în cantitate mică, nu mai mult de una-două frunze, fie că le adăugăm la plachia de peşte, la marinate, la sosuri de roşii, fie că le folosim la zacuscă şi la murături.

utilizaţi coriandrul la diferite preparate culinare, deoarece stimulează digestia şi secreţia biliară. Boabele aromate sunt un remediu pentru crampele abdominale, provocate de acumularea de gaze, pentru anorexie şi pentru un apetit alimentar scăzut, dar ajută şi la eliminarea paraziţilor intestinali. Seminţele acestui condiment sunt binevenite în preparatele de cartofi sau de varză, la pregătirea sosului pentru marinarea cărnii de porc sau de vită.

În ţara noastră, puţine gospodine folosesc nucşoara la prepararea mâncărurilor. Se recomandă folosirea nucşoarei în cantităţi mici, altfel aceasta are efecte toxice. Uleiul de nucşoară se poate adăuga în ceai sau în supă, câte cinci-şase picături, de două ori pe zi, şi e indicat pentru insomnii şi indigestii.

image

Pudra, cu efecte terapeutice similare, se adaugă în aluaturile dulci, la prepararea pastelor şi a budincilor cu brânză. Dar este la fel de gustoasă când se foloseşte ca aromă pentru piureuri, preparate cu varză sau tocăniţe de legume.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite