Telefon mobil, nu mai mult de două ore pe zi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii octombrie, Senatul francez a interzis folosirea celularelor în grădiniţe, şcoli primare şi gimnazii. Reglementarea mai strictă încearcă să reconcilieze dezvoltarea tehnologiei cu protejarea sănătăţii.

Permise de amplasare a antenelor, aplicarea unei taxe de 0,25 de euro pentru fiecare telefon vândut pentru finanţarea cercetărilor medicale legate de posibilele efecte negative, echiparea telefoanelor cu căşti retractabile pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice. Toate aceste propuneri sunt incluse într-un raport intitulat „Telefonia mobilă, tehnologia fără fir şi sănătatea" care a fost înaintat comisiei de specialitate a parlamentului francez.

Acesta doreşte în plus şi afişarea pe ecranul fiecărui telefon în parte a nivelului de radiofrecvenţă emis. Chiar dacă majoritatea oamenilor de ştiinţă au convenit asupra ­inocuităţii antenelor, a telefoanelor mobile şi a tehnologiilor fără fir asupra sănătăţii, unii dintre parlamentari doresc introducerea unor măsuri de precauţie.

În legătură cu telefonia mobilă, încă din 2005, Agenţia franceză pentru securitatea sanitară a mediului şi a muncii (Afsset) recomandă „punerea în practică a principiului precauţiei", mai ales în cazul copiilor şi al adolescenţilor. Afsset recomanda părinţilor care cumpără odraslelor lor telefoane mobile să aibă în vedere „o utilizare minimală a acestor aparate" de către cei mici.

De asemenea, sugera „operatorilor de telefonie, fabricanţilor şi distribuitorilor să nu-şi ţintească publicitatea către copii, în campaniile lor de promovare". În fine, recomandau fabricanţilor „să renunţe la producerea aparatelor destinate copiilor până când vor exista suficiente date referitoare la posibilele efecte ale radiaţiilor emise de telefoanele mobile".

Femeile însărcinate, interzis la mobile

Unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în neurochirurgie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni" din Bucureşti, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, ne-a explicat cum ar trebui să ne protejăm de radiaţiile „răului necesar" al civilizaţiei moderne, telefonul mobil. Partea „întunecată" este afectarea sistemului nervos de către undele electromagnetice, afirmă prof. Ciurea. „Folosirea excesivă, peste două-trei ore, cumulat, pe zi şi pe aceeaşi ureche a telefonului mobil, fără elemente de protecţie, de tip hands-free, este dăunătoare.

De asemenea, femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină, nu trebuie să folosească telefonul mobil, deoarece nu se cunosc efectele undelor asupra embrionului şi fătului. Copiii al căror ţesut nervos este în plină formare, până la vârsta de 12 ani, nu trebuie să fie supuşi câmpurilor electromagnetice. Nu este bine să folosim telefoanele în spaţii închise, deoarece câmpul electromagnetic este mai puternic. Şi nu în ultimul rând, este mai bine să dăm telefon decât să primim un apel, deoarece în acest din urmă caz primim undele în plin", conchide specialistul român.

Prof. Ciurea afirmă că, deşi deocamdată nu există date clare referitoare la efectele negative (cancerigene) ale acestor radiaţii, s-a dovedit că un om perfect sănătos, plasat timp de mai multe ore într-un câmp de radiaţie electromagnetică al unui telefon mobil, suferă de dureri de cap, de vertij, are mici pierderi de memorie şi o scădere a capacităţii de concentrare. Potrivit prof. Ciurea, antenele rămân periculoase pentru cei care locuiesc sub acestea, deoarece cumulează radiaţiile. De aceea, releele ar trebui amplasate doar pe clădiri dezafectate şi în niciun caz pe clădiri în care există grădiniţe, şcoli sau spitale.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite