Stetoscop:Alegeţi valorile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae  Leahu Editor adjunct
Nicolae Leahu Editor adjunct

Ciuma roşie care a umbrit România mai bine de 40 de ani a lăsat în urmă sechele insesizabile la prima vedere.

Iluzia unei lumi fără valori, în care competenţele reale pot fi contrafăcute şi dobândite facil, ne bântuie încă şi astăzi. Fenomenul „academicianului de renume mondial" Elena Ceauşescu s-a replicat de mii de ori în mediul universitar şi în cel medical ca o plagă care ne ameninţă viitorul.

De la foşti „multipli" directori de spitale, avansaţi la gradul de profesor pe baza unor lucrări fantomatice până la foşti miniştri prinşi cu copiuţa, de la clanurile de tip mafiot din lumea medicală la neveste avansate cu viteza luminii în grade care în mod obişnuit se obţin doar după ani grei de muncă şi până la copiii răsfăţaţi ai unor politicieni cocoţaţi în fruntea unor mari agenţii, România recompensează gras impostura.

În sistemul sanitar, promovarea nonvalorilor, petrecută în anii de după Revoluţie, îşi arată acum roadele. Neştiuţi, incomozi chiar, medicii de top se refugiază în lumea normală de dincolo de graniţele ţării. Tinerii studenţi şi stagiari care ar putea susţine România de mâine, umiliţi şi neglijaţi, îşi urmează la rândul lor maeştrii şi emigrează în ţările care ştiu să calculeze la cent valoarea fiecărui profesionist.

În acest ritm, în doar câţiva ani, fără profesori, fără medici de valoare şi fără modele solide, România va fi nevoită să importe competenţă. Pe care o vom plăti cu mult mai scump decât cea pe care o pierdem acum cu atâta uşurinţă.

Tocmai de aceea, un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi este să selectăm cu mai multă atenţie atunci când avem de ales. Indiferent despre cine sau despre ce este vorba. Pentru că, vorba sloganului, incapacitatea de a selecta şi mai ales de a ne opune alternativelor contrafăcute dăunează grav sănătăţii!  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite