Pilula, la a treia generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o jumătate de veac în urmă, contracepţia orală a dat libertate sexului frumos. În prezent, specialiştii dezvoltă noi preparate, mai blânde cu organismul femeilor.

Una dintre cele mai mari revoluţii medico-sociale ale secolului XX, a fost, cu 50 de ani în urmă - pe 5 septembrie 1960 - aprobarea introducerii pe piaţa SUA a pilulei contraceptive. Cu toate acestea, numărul de avorturi nu a scăzut, „ceea ce reflectă dificultăţile femeii în gestionarea contracepţiei", arată un document al Ministerului francez de Sănătate.

Pentru a fi eficient, tratamentul contraceptiv trebuie urmat cu stricteţe. Pilulele contraceptive trebuie luate zilnic la aceeaşi oră, fără întrerupere, explică dr. Daniel Popescu, medic ginecolog la Policlinica „Şerban Vodă" din Bucureşti. Aceste preparate împiedică ovulaţia (eliberarea ovulelor din ovare), determină îngroşarea mucusului cervical, împiedicând trecerea spermatozoizilor şi reduc motilitatea (mişcări de contracţie şi de relaxare) trompelor uterine. Pe piaţă există preparate progestative microdozate (Cilest), pilule progestative macrodozate (Triphasil, Triguilar, Tri-Norinyl) şi pilule estroprogestative (Rigevidon, Mercilon, Marvelon).

Efect protector asupra sânului

În toamna anului 2009 a apărut pe piaţă un nou preparat, o pilulă care conţine cei doi hormoni feminini, progesteron şi estrogen. Aceştia inhibă ovulaţia (eliberarea ovulului) prin inhibarea unor hormoni ai ciclului feminin: LH şi FSH. Efectul contraceptiv este determinat în special de progestativul de ultimă generaţie din compoziţie. Până în prezent, toate pilulele estroprogestative conţineau acelaşi estrogen de sinteză (artificial) foarte puternic (etinil-estradiol) şi un progestativ. De mai mulţi ani, fabricanţii caută să înlocuiască estrogenul artificial cu unul natural, produs de ovar (estradiol) pentru a reduce astfel efectele nedorite, cum ar fi cele ce afectează sistemul cardio-vascular (trombembolii).

„Fabricanţii de la Bayer au reuşit acest pariu, însă efectele benefice şi riscurile sau efectele adverse vor putea fi evaluate abia în următorii 10-15 ani", a explicat pentru cotidianul „Le Figaro", dr. Christian Quéreux, ginecolog-obstetrician la spitalul din Reims. „O pilulă comparabilă, dezvoltată de cei de la Theramex cu un alt tip de progestativ ar putea fi disponibilă în 2011", susţine dr. David Serfaty preşedintele Societăţii francze de ginecologie. Iar o a treia pilulă, cu un alt estrogen natural, este testată în prezent pe animale de grupul olandez Pantarhei. Conform testelor, ar avea şi un efect protector asupra sânului, însă nu va fi disponibilă decât peste câţiva ani, dezvăluie dr. Serfaty.

„În prezent, prescrierea pilulelor de a doua generaţie rămâne o opţiune pentru adolescentele care vor avea astfel cicluri menstruale mai puţin dureroase şi mai puţine probleme legate de acnee, în vreme ce pilulele de a treia generaţie vor fi prescrise în special femeilor mai în vârstă pentru a reduce astfel aportul de estrogen, chiar dacă riscul de flebită este un pic mai mare. Important este ca fiecărei femei să i se prescrie exact tipul de contracepţie care i se potriveşte cel mai bine", explică dr. Christian Quéreux.

Contracepţie de urgenţă

În cazul preparatelor estroprogestative, explică dr. Popescu, dacă intervalul scurs de la ora la care trebuia luată nu depăşeşte 12 ore, pilula poate fi luată fără nicio altă precauţie suplimenară. Dacă intervalul este mai mare de 12 ore, se va lua pilula „uitată" şi până la următorul ciclu vor fi luate măsuri suplimentare de contracepţie (prezervativ, spermicide etc). Dacă în momentul „uitării", pe plachetă sunt mai mult de şapte pilule, se continuă placheta respectivă, după care se face o pauză de şapte zile, până la începerea unei noi plachete.

În cazul unui contact sexual cu mai puţin de trei zile înainte de „uitare" trebuie făcută o contracepţie de urgenţă. Dacă pe plachetă au rămas mai puţin de şapte pilule, se va continua direct cu următoarea plachetă, fără întrerupere. Până la următorul ciclu se vor lua, deasemenea, măsuri suplimentare de contracepţie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite