Muzica din căşti asurzeşte tinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderea precoce a auzului este provocată de ascultarea la căşti, la volum ridicat, a muzicii stocate în playerele portabile
Pierderea precoce a auzului este provocată de ascultarea la căşti, la volum ridicat, a muzicii stocate în playerele portabile

Un adolescent din zece suferă de surditate precoce, avertizează ORL-iştii francezi. De vină este volumul sonor prea mare la care e ascultată muzica.

O urgenţă medicală ignorată. Pierderea progresivă a auzului - după un concert, după o noapte petrecută în discotecă sau după ascultarea melodiilor, la căşti, cu volumul la maximum - este ignorată, iar când pacienţii ajung la ORL-ist (otorinolaringolog) este deja prea târziu. Procesul e ireversibil şi nu se mai poate face nimic, atrag atenţia specialiştii.

„Mulţi tineri nu consultă medicul sau ajung la consultaţii prea târziu, când leziunile din ureche sunt definitive", afirmă dr. Jean-Michel Klein, secretarul general al sindicatului naţional al specialiştilor ORL din Franţa.

În opinia lui, un tratament precoce cu corticoizi - după efectuarea unei audiograme - poate limita pierderea auzului. Această problemă este determinată de alterarea celor 15.000 de celule senzoriale din urechea internă. Presiunea indusă de nivelul sonor prea ridicat poate determina pur şi simplu „explozia" acestor celule. Nivelul sonor la care apare durerea este de aproximativ 120 de decibeli, însă distrucţia celulelor apare chiar de la valori mai mici.

Căştile, vinovate de pierderea auzului

După un timp de la expunerea la zgomot excesiv, simptomele pot să dispară în câteva ore, însă persistenţa unei „oboseli auditive" trebuie deja considerată un semnal de alarmă, atrage atenţia dr. Klein. În anumite cazuri, celulele ciliate sunt deja iremediabil distruse şi induc tulburări permanente de auz care pot ajunge până la pierderea auzului la una sau la ambele urechi.

Şi alte zgomote foarte intense pot provoca perforarea timpanului sau luxarea celor trei oase din urechea medie (ciocanul, nicovala şi scăriţa) ca urmare a undei de şoc sonore (explozii, foc de armă, petarde). Astfel de leziuni, de diverse intensităţi, pot să apară însă şi în urma unui concert pe stadion.

.

Cea mai perfidă este însă îmbătrânirea precoce a celulelor senzoriale din cohlee provocată de ascultarea la căşti, la volum ridicat, a muzicii stocate pe playerele portabile. Potrivit unui raport european, între 50 şi 100 de milioane de europeni din spaţiul comunitar utilizează zilnic astfel de aparate, iar 10 milioane riscă să devină hipoacuzici din cauză că ascultă prea multă muzică la volum prea mare.

Preşedintele sindicatului producătorilor de proteze audio, Patrick Arthaud, susţine că utilizatorii acestor aparate devin cu timpul „dependenţi de decibeli". „Este aberant, susţine acesta, că am reuşit să reducem numărul surdităţilor provocate de activităţile profesionale, dar a crescut numărul celor provocate de industria plăcerilor".

Un studiu efectuat în rândul adolescenţilor francezi în vârstă de 17 ani arată că mai mult de unul din 10 tineri suferă de un început de surditate. Deşi există deja un standard de siguranţă european, care limitează nivelul de zgomot al playerelor audio personale la 100 de decibeli, îngrijorarea faţă de afecţiunile auzului cresc din cauza expunerii excesive la astfel de surse.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite