Merele, protecţie anti-Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Substanţele con­ţinute de măr şi mai ales de coaja acestuia protejează neuronii
Substanţele con­ţinute de măr şi mai ales de coaja acestuia protejează neuronii

Un proverb românesc spune că „un măr pe zi ţine doctorul departe de casă”. Parafrazând zicala, un studiu arată că un măr pe zi ţine boala Alzheimer departe de casă.

Merele ar putea avea un efect pozitiv în prevenirea sau tratarea bolilor Alzhei­mer şi Parkinson, susţine un nou studiu, publicat de International Journal of Medicine.

Cercetările au fost realizate în cadrul proiectului european Isafuit, destinat să explice ştiinţific beneficiile fructelor pentru sănătate. Binefacerile merelor sunt cunoscute de altfel de mai multă vreme. În urmă cu câţiva ani, C.Y. Lee, cercetător al departamentului „Food Science & Technology" din cadrul universităţii din New York, a publicat un studiu referitor la rolul protector al merelor în prevenirea bolii Alzheimer.

Cercetările sale se concentrează pe quercetină, o flavonoidă care se găseşte în abundenţă în coaja de măr (dar şi în ceapă sau în afine) şi care dă culoarea roşie. „Merele au cele mai mari concentraţii de quercetină în comparaţie cu alte fructe şi legume, fapt care ar putea explica de ce sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii Alzheimer", susţine Lee.

Quercetina protejează creierul

El a observat acţiunea merelor asupra neuronilor izolaţi de şobolan. Aceştia, supuşi la un tratament anterior cu quercetină şi cu vitamina C (existentă, de asemenea, în compoziţia merelor) au fost supuse ulterior stresului oxidativ prin expunerea la peroxid de hidrogen. Scopul acestui tratament a fost de a recrea leziunile observate în ADN-ul şi proteinele neuronilor pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer.

Rezultatul cercetărilor arată clar că celulele care fuseseră tratate cu quercetină au suferit pagube minime după expunerea la oxidare în comparaţie cu neuronii care nu fuseseră protejaţi anterior de flavonoid. Cercetătorul consideră că substanţa prin intermediul puterii sale antioxidante blochează acţiunea radicalilor liberi şi protejează astfel neuronii de boala care afectează în primul rând persoanele în vârstă.

Quercetina (sau quercetolul) - rezultat al metabolismului plantelor - este considerată una dintre cele mai active flavonoide. Se mai găseşte în cacao, broccoli, ceai verde, vin roşu sau în cireşele roşii. Este relativ stabilă la temperaturile de coacere, aşa că poate fi regăsită şi în preparatele din mere (sucuri, dulceţuri, gemuri), însă cea mai bună sursă este coaja acestora.

Îmbătrânirea neuronilor

Un alt studiu efectuat la Universitatea din Massachusetts, pe şoareci şi publicat la începutul acestui an de ziarul britanic „Sunday Telegraph", susţine că două pahare de suc de mere pe zi reprezintă o modalitate de a preveni debutul bolii Alzhei­mer. Rozătoarele tratate cu suc de mere au răspuns situaţiilor dificile şi testelor de orientare în spaţiu la care erau supuse.

Potrivit profesorului Thomas Shea de la Centrul de Neurobiologie din cadrul universităţii americane, consumul de suc de mere inhibă producerea unei proteine, denumită beta-amiloid, prezentă în cantităţi mari în creierul pacienţilor cu Alzheimer. Conform cercetătorilor, „descoperirile noastre prezintă dovezi ale legăturilor dintre alimentaţie şi factorii de risc care duc la degenerarea neuronilor. Avem dovada certă că un consum regulat de mere nu numai că ajută la optimizarea funcţiei cerebrale, dar poate ajuta şi la prevenirea apariţiei bolii Alzheimer", a mai declarat Thomas Shea.

Proiect legislativ

În urmă cu câteva zile, comisia de învăţământ din Senat a adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil unei propuneri legislative privind programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli. Potrivit proiectului de lege, elevii claselor I-VIII din învăţământul de stat urmează să primească, gratuit, câte un măr, în limita unei valori zilnice de 0,30 lei/ elev, timp de 100 zile de şcolarizare, în intervalul noiembrie-martie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite