EOS, tomografia cu radiaţii reduse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Descoperirile fizicii cuantice au permis crearea unui aparat care fotografiază scheletul cu ajutorul unei cantităţi foarte mici de radiaţii.

Recent, descoperirile lui Georges Charpak, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1992, au permis crearea unui nou dispozitiv care oferă posibilitatea de a privi şi analiza scheletul uman în ansamblul său.

Acest echipament este dedicat aplicaţiilor chirurgicale, în special pentru evaluarea şi monitorizarea tratamentului scoliozei şi ale altor patologii ale coloanei vertebrale sau ale altor articulaţii mari (şold, genunchi). Este deosebit de important în pediatrie, pentru că permite realizarea unor imagini „din cap până în picioare", bidimensionale (2D) sau tridimensionale (3D) cu ajutorul unor doze foarte mici de radiaţii X. După conversia digitală a datelor obţinute, echipamentul permite vizualizarea scheletului sau a zonelor din schelet în diverse unghiuri.

Radiografie în picioare

La ce foloseşte acest nou procedeu? Scheletul unui pacient poate fi vizualizat din toate unghiurile posibile în timp ce acesta stă în picioare. Astfel, pot fi depistate toate poziţiile vicioase ale coloanei vertebrale, ale articulaţiilor şi tuturor componentelor scheletului. Pentru medici, această tehnică de reconstrucţie a suprafeţelor osoase, în 2D sau 3D, face posibilă localizarea punctelor de solicitare anormală a articulaţiilor.

Depistarea acestora este foarte utilă mai ales în afecţiunile reumatismale. Preluarea datelor durează doar 18 secunde.

„Această tehnică permite o mai bună evaluare a nevoilor pacientului. Astfel, chirurgia poate fi mai rafinată", a declarat pentru cotidianul „Le Figaro", dr. Eric Stindel, ortoped la Spitalul Universităţii din Brest, unde, din luna octombrie a anului trecut, a fost instalat un aparat de tip EOS. De prea multe ori, pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru introducerea unei proteze de şold se plâng ulterior că piciorul operat a devenit mai lung sau mai scurt, explică medicul. Acest lucru se produce din cauză că măsurătorile preoperatorii, din păcate, sunt de multe ori false.

„Precizia noii tehnici poate elimina astfel de erori", susţine dr. Eric Stindel. Spre exemplu, anual, în Franţa, 100.000 de pacienţi sunt supuşi operaţiilor de protezare a şoldului (înlocuirea articulaţiei bolnave cu o proteză articulară).

O altă aplicaţie foarte importantă a noii tehnici o reprezintă diagnosticarea precoce a osteoartritei genunchiului, înainte ca orice alt tratament să fie tardiv, iar singura soluţie să mai fie doar protezarea.

De cele mai multe ori, radiologii şi medicii nu depistează în stadii incipiente uzurile articulaţiilor tocmai din cauză că imaginile sunt făcute cu pacientul în poziţia culcat. Astfel, datorită imaginilor captate de EOS, solicitările articulare produse în momentul în care pacientul stă în picioare (ortostatism) sunt depistate mult mai uşor. Constrângerile exercitate de greutate asupra întregului schelet se pot vedea mai limpede. De asemenea, pot fi văzute efectele unei articulaţii bolnave asupra celorlalte articulaţii ale scheletului.

Beneficiu pentru copii

Un alt mare beneficiu este acela că această tehnică emite doze de radiaţii de opt până la zece ori mai mici decât radiografiile convenţionale şi de până la 1.000 de ori mai puţin decât în cazul unei tomografii computerizate (CT). Acesta este un avantaj semnificativ pentru copiii care, la o vârstă fragedă, sunt nevoiţi, din pricina anumitor boli, să facă frecvent radiografii. Iar expunerea în perioada de creştere e dăunătoare, deoarece copiii sunt mai sensibili decât adulţii la radiaţii.

EOS are avantajul că oferă o imagine exactă a articulaţiilor vertebrale, şoldurilor şi genunchilor supuse greutăţii corporale. Arată, de asemenea, alinierea vertebrelor una peste alta, în picioare, iar imaginile 3D îi ajută pe chirurgii ortopezi să planifice cu mai multă acurateţe operaţiile pe care urmează să le efectueze. Alternativa deja existentă - CT - nu poate furniza aceste informaţii deoarece surprinde pacientul în poziţie culcat (decubit).

În plus, noul sistem 3D reduce timpul de planificare a operaţiilor chirurgicale şi ajută, de asemenea, la stabilirea celui mai eficient tratament.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite