Cum îţi faci singur masaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când nu vă permiteţi luxul de a merge la un profesionist care să vă ia cu mâna durerea din muşchi, puteţi încerca pe cont propriu.

Deşi masajul pare un lux, el poate deveni o parte absolut necesară într-un regim de antrenament în sporturile de anduranţă. Când aceiaşi muşchi sunt forţaţi să facă aceleaşi mişcări din nou şi din nou devin tensionaţi şi creează predispoziţie la accidentări.

De exemplu, la alergare, flexorii coapselor, tendoanele din spatele genunchilor şi fesierii se tensionează foarte mult, explică pentru cotidianul „The New York Times" Tim Crowley, antrenor la triatlon.

Mingea, un instrument potrivit

În aceste condiţii, masajul făcut acasă cu ajutorul unor obiecte simple devine o alternativă eficientă la saloanele costisitoare. Şi-n plus, când ai nevoie de un masaj, ai nevoie acum, nu joia viitoare la ora trei. Pe piaţa online, dar şi în magazine există materiale ajutătoare. De exemplu, cilindrii din spumă expandată sunt foarte potriviţi pentru a vă relaxa muşchii după efort. La fel, o minge de gimnastică.

Iar toate instrucţiunile de care aveţi nevoie le găsiţi pe internet în variante video. Dar nici nu trebuie să cumpăraţi neapărat kituri de masaj, întrucât diverse obiecte pe care le aveţi deja în casă vă pot fi de ajutor. Majoritatea mingilor mici cum sunt cele de golf, de tenis sau de baseball pot uşura durerea muşchilor.

Folosiţi-vă mâinile!

Rick Poley, autor al cărţii „Self-Massage for Athlets" („Automasaj pentru atleţi"), pledează pentru folosirea mâinilor. Totuşi, în ciuda avantajelor, automasajul are şi limitări. Terapeutul Cassidy Phillips îl compară cu igiena orală.

„Poţi să perii singur o parte din placă, dar tot trebuie să mergi la dentist pentru o curăţare completă", spune acesta. În mod cert, un masaj profesionist e mai eficient şi mai relaxant decât unul autoadministrat, mai ales când e vorba de leziuni profunde ale muşchilor.

Automasajul are însă ca scop ameliorarea circulaţiei sangvine şi a tonusului muscular, înlăturarea durerilor cervicale, lombare şi a migrenelor, relaxarea după o zi grea de muncă. În ceea ce priveşte afecţiunile psihice, automasajul ameliorează depresiile, angoasele şi stresul, dar pentru a avea efectul dorit trebuie efectuat în mod regulat. Dacă este posibil, e bine să devină chiar o rutină zilnică.

În cazul contracţiilor musculare, automasajul trebuie aplicat după un duş sau după o baie relaxantă cu uleiuri aromatice. Pentru ca efectul automasajului să fie cel scontat, trebuie să se respecte anumite reguli, şi anume: mişcările executate trebuie să fie lente şi ritmice; în cazuri de infecţii, inflamaţii, tromboze, edeme, hernii sau afecţiuni ale inimii nu se recomandă efectuarea automasajului; se vor evita zonele pielii care prezintă aluniţe, negi sau varice; nu se execută masaje imediat după mese, mai ales în zona abdominală; mâinile trebuie să fie foarte curate şi unghiile tăiate; o lumină blândă, odihnitoare, o muzică discretă, relaxantă şi o atmosferă uşor parfumată cu esenţe naturale completează ambianţa necesară unui automasaj reuşit; durata automasajului este de unul-două minute.

Exerciţii indicate

Pentru relaxare, se lipeşte palma de frunte cu degetul mic plasat sub arcada sprâncenelor, apoi se împinge palma mai sus, spre păr, apăsând uşor. Se aşază podul palmei între sprâncene şi se apasă moderat, timp de 10-15 secunde. Vârfurile degetelor arătătoare se pun de o parte şi de alta a nasului, chiar la baza sprâncenelor. Se execută cu ele un semicerc urcând pe frunte şi coborând apoi până la tâmple.

Pentru stările de oboseală şi de indispoziţie se recomandă următorul exerciţiu: se împreunează palmele trecând degetele mâinii drepte printre cele ale mâinii stângi şi se frecţionează una de alta.

Se începe cu mişcări lente, care vor deveni apoi din ce în ce mai repezi, până când zona respectivă se încălzeşte. Se constată o ameliorare a stării de oboseală, întrucât prin frecare sunt activate puncte energetice care trimit impulsuri ficatului, iar buna funcţionare a acestuia determină senzaţia de confort fizic şi induce o gândire pozitivă.

De asemenea, tot mai multe regimuri de slăbire recomandă automasajul. Acest procedeu simplu, la îndemâna tuturor, completează exerciţiile de gimnastică şi de respiraţie, asigurând o pierdere dirijată de greutate, în zonele cu probleme. Se poate practica pe aproape toate zonele corpului şi în special pe abdomen.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite