Cancerul, tratament personalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii încearcă să adapteze tratamentul fiecărei tumori în funcţie de "cartea acesteia de identitate"
Cercetătorii încearcă să adapteze tratamentul fiecărei tumori în funcţie de "cartea acesteia de identitate"

Metodele moderne de combatere se concentrează pe specificul fiecărei tumori în parte.

Medicamente care vizează mecanismele intime de tratament pentru cancer, adaptate „cărţii de identitate" a fiecărei tumori - aceasta este ţinta pe care o vizează în prezent oncologia modernă, se arată într-un articol publicat de „Le Figaro".

Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva cancerului (4 februarie), experţii au subliniat faptul că patru din zece tipuri de cancer ar putea fi prevenite. În cele mai multe tipuri de cancer, intervenţiile chirurgicale reprezintă tratamentul de primă intenţie. Dar, aşa-numitele terapii ţintite sunt din ce în ce mai studiate şi posibil asociate cu chimioterapia convenţională.

„Aceste terapii ţintite sunt fie molecule ­mici - care acţionează pe căi specifice în cadrul celulelei - fie anticorpi monoclonali (anticorpi care au afinitate pentru aceleaşi antigene - n.r.) dirijaţi direct către receptori, de cele mai multe ori factorii de creştere ai tumorilor", explică dr. Veronique Dieras (Institutul Curie, Paris).

„În Franţa, peste 200 de studii clinice - iar în lume peste 2.000 - evaluează în prezent terapiile specifice", afirmă Jacques Raynaud, preşedintele Asociaţiei pentru cercetarea Cancerului (ARC). Între timp, medicii şi cercetătorii se străduiesc să descifreze "cărţile de identitate genetică" ale tumorilor pentru a prezice unui pacient posibilitatea apariţiei unui cancer şi sensibilitatea acestuia la anumite tratamente.

Cancerul colorectal

În mod tradiţional rezistente la chimioterapie, aceste tipuri de cancer au de asemenea abordări ţintite, frecvent direcţionate către inhibarea dezvoltării vaselor de sânge în jurul tumorii (angiogeneză). „O serie de terapii vizate sunt în dezvoltare în diverse stadii", explică profesorul Sylvie Negrier (Centrul de Léon Bérard, Lyon). Experţii aşteaptă, de asemenea, cu nerăbdare apariţia  metodelor de screening al cancerului de colon în sânge sau salivă, mult mai precise decât cele actuale, care caută urme de sânge în scaun.

Cancerul de prostată

„Tendinţa ultimilor doi ani în tratamentul oncologic al acestei boli este aceea de a reduce tratament ulagresiv", explică profesorul Olivier Cussenot de la Spitalul Tenon, Paris. Potrivit expertului, două treimi din aceste tumori sunt considerate de risc scăzut. Acestea pot fi monitorizate sau pur şi simplu sunt tratate ţintit. Terapia hormonală - clasică în etapele avansate - este acum prescrisă din ce în ce mai mult în formele mai puţin agresive. Tratamentele hormonale de nouă generaţie, eficiente chiar şi la pacienţii care au dezvoltat rezistenţă la terapia hormonală convenţională, ar putea fi aplicate în curând.

Cancerul de sân

„În ultimii ani, s-a realizat o mai bună înţelegere a bolii, cu identificarea de subgrupuri şi forme diferite, care necesită un tratament diferit", spune profesorul Alain Fourquet, şeful secţiei de radioterapie de la Institutul Curie, specializat în cancerul de sân. „Tratamentul nu mai este determinat doar de mărimea tumorii. Noi instrumente ajută la identificarea sensibilităţii fiecărei tumori în parte la chimioterapie, terapie hormonală sau radioterapie".

„O revoluţie în tratamentul oncologic este şi descoperirea receptorilor HER2 (un factor de creştere a tumorilor), în 15 până la 20% din cazurile de cancer de sân, care au ca efect creşterea proliferării tumorii", explică specialistul.

Un nou medicament - herceptina - este capabil să blocheze ­aceşti receptori, crescând în acelaşi timp efectul chimioterapiei. Alte molecule cu mod similar de acţiune sunt testate în prezent. „Inhibitorii de angiogeneză (care blochează dezvoltarea vascularizaţiei tumorii - n.r.) sunt experimentaţi în prezent şi au rezultate preliminare interesante, în formele metastazate", spune profesorul Fourquet.

Din ce în ce mai mult, în viitor, tratamentul va fi definit „pe hartă, în funcţie de caracteristicile genetice ale fiecărei tumori în parte", afirmă medicul. Progrese se înregistrează şi în ceea ce priveşte tratamentele radiologice, care acum sunt mult mai precise şi cu mai puţine efecte secundare. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite