Cadourile, remediul depresiei de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiul de a oferi celor din jur daruri face parte din sistemul de comunicare interuman şi este parte a sistemului necesitate-plăcere
Obiceiul de a oferi celor din jur daruri face parte din sistemul de comunicare interuman şi este parte a sistemului necesitate-plăcere

Crăciunul devine adesea pentru mulţi o angoasă ce sfârşeşte într-o profundă depresie. Oricât de mici, cadourile rezolvă de multe ori problema.

Universitatea din Houston a publicat recent un studiu în urma căruia specialiştii au descoperit cu surprindere că o mare parte a populaţiei, în loc să se destindă şi să se bucure, suferă mai degrabă de depresii în perioada Crăciunului. Cauzele acestor depresii sunt mult mai complexe, având în vedere faptul că nu doar celibatarii au astfel de manifestări, ci şi familiştii, cei care aparent ar trebui să se bucure de timpul petrecut alături de cei dragi.

Pentru fiecare, sărbătoarea Crăciunului este şi un prilej de a face daruri celor apropiaţi. A dărui este unul dintre primele gesturi de afecţiune pe care oamenii învaţă să le facă după ce se nasc. Gestul de a oferi celorlalţi un obiect este descoperit încă de la vârsta de un an, când copilul îşi dă seama că este o individualitate aparte. Chiar dacă darurile au o funcţie de răsplată, niciodată părinţii nu vor putea „cumpăra" afecţiunea unui copil doar dăruindu-i lucruri scumpe sau oferindu-i bani, explică dr.Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti.

Copiii învaţă să dăruiască

Este foarte important să le oferim copiilor noştri cadouri, deoarece un copil care primeşte daruri va învăţa la rândul lui să dăruiască şi în acelaşi timp să aprecieze şi să descifreze limbajul afectiv al darurilor. Psihanaliştii spun că, uneori, copiii care cer cu insistenţă un cadou, nu sunt neapărat răsfăţaţi, ci au de fapt nevoie de mai multă atenţie din partea părinţilor. Pe de altă parte, limbajul darurilor îi ajută pe cei mici să aprecieze şi să devină conştienţi de valoarea fiecărui lucru. Obiceiul de a oferi celor din jur daruri face parte din sistemul de comunicare interuman şi este parte a sistemului necesitate-plăcere.

Ambalajul, un mesaj important

Cadoul este în sine un simbol de apreciere la adresa celui căruia îi este destinat. Felul în care este „ambalat" şi prezentat un dar reprezintă de asemenea un mesaj foarte important pe care îl transmitem celui căruia i-l dăruim. Dr Florin Tudose consideră că nevoia fiecăruia dintre noi de a primi un cadou este în fapt nevoia de a redescoperi perioada copilăriei şi nevoia de a fi apreciaţi şi recompensaţi de către cei din jur.
„Nu există o altă tulburare psihică atât de răspândită, care să afecteze toate mediile sociale şi grupele de vârstă (...), astfel încât este concepută ca boală a epocii", susţine Dietmar Stiemerling, cunoscut psiholog şi psihoterapeut de cuplu.

Se pare că, tocmai de aceea, în perioada Crăciunului, când cei mai mulţi se aşteaptă să primească daruri de la cei din jur, creşte numărul cazurilor de sinucideri şi depresii în rândul celor singuri sau cu situaţii familiale dificile. De altfel, cadourile sunt utilizate în anumite forme de psihoterapie şi pot fi considerate chiar „medicamente" foarte eficiente împotriva depresiei şi a sinuciderilor.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că scurtarea perioadei de lumină pe timpul iernii, când soarele răsare mai târziu şi apune mult mai devreme, este un alt factor care are o importanţă majoră în apariţia stărilor depresive. Cantitatea insuficientă de lumină duce la scăderea producţiei de hormoni de care depinde buna dispoziţie.

Asociaţia britanică pentru tulburări sezoniere a realizat un experiment de combatere a acestor probleme prin expunerea celor care sufereau de depresii la cantităţi mari de lumină (luminoterapia sau cura de lumină). Aceste depresii sezoniere produse de lumina insuficientă - diferenţiate de psihologi de cele provocate de Sărbătorile de iarnă - pot amplifica stările depresive din perioada Crăciunului.

Psihologii de la Universitatea din Houston îi sfătuiesc de asemenea pe cei care au tendinţa de a se simţi trişti sau deprimaţi să se înconjoare de cât mai mulţi prieteni şi de familie. Dacă nu îi aveţi aproape pe cei dragi, puteţi încerca să vă faceţi prieteni noi. „Nu renunţaţi până nu încercaţi, recomandă psihologii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite