Beţiile din adolescenţă distrug creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţesuturile cerebrale ale adolescenţilor nu sunt suficient dez­vol­tate, iar excesul de alcool produce leziuni care vor avea reper­cusiuni asupra capacităţii intelectuale a acestora.

Orgiile bahice duse până la starea de comă alcoolică au efect pe termen lung asupra creierului, susţin cercetările efectuate de National Academy of Sciences (NAS - Academia Naţională de Ştiinţe a SUA), informează „Le Figaro". Chiar şi întrerupte de perioade de abstinenţă, abuzul de alcool (specialiştii înţeleg prin abuz un consum de cel puţin cinci pahare de alcool în interval de câteva ore) afectează creierul adolescenţilor, aflat încă în plină dezvoltare.

Ultimele cercetări efectuate de NAS descriu cu precizie leziunile care apar, în special la nivelul hipocampului. Această zonă, situată deasupra lobului temporal, joacă un rol cheie în procesele de învăţare şi memorie, dar şi în orientarea spaţio-temporală. În ultimii ani, prin intermediul imagisticii cerebrale efectuate la adulţi şi adolescenţi, s-a demonstrat că un consum repetat de alcool reduce volumul acestei zone din creier.

Astfel ­s-ar putea explica parţial problemele de memorie pe care le au alcoolicii. Pentru a observa efectele alcoolului asupra structurilor cerebrale, cercetătorii americani au analizat creierele unor maimuţe cărora li s-a provocat o comă alcoolică timp de 11 luni consecutive, după care au fost supuse abstinenţei, timp de alte două luni.

Michael Taffe, de la Universitatea La Jolla, din California, a demonstrat astfel lipsa de formare şi de dezvoltare a neuronilor în această zonă a creierului, crucială pentru memorie, provocate de abuzul de alcool. „Abuzul de alcool în timpul adolescenţei duce la alte tipuri de leziuni cerebrale decât cele apărute după abuzul la maturitate", afirmă cercetătorul american Douglas Matthews în articolul său publicat de revista „Alcohol".

Maturizarea completă, după 20-25 de ani

Hipocampul nu este singura zonă care suferă din cauza abuzului de alcool la vârste timpurii. Conform studiilor efectuate pe şobolani, cortexul frontal, care controlează în special impulsivitatea, ar fi, de asemenea, deosebit de vulnerabil în timpul adolescenţei, iar specialiştii bănuiesc că acest lucru este valabil şi în cazul oamenilor. Aceste ipoteze sunt prevăzute într-un studiu european, coordonat de Mickaël Naassila (de la institutul INSERM, din Amiens). În colaborare cu specialiştii englezi, cercetătorul va studia creierul a sute de tineri, cu ajutorul testelor neuropsihologice şi al imagisticii cerebrale, obţinute cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare (RMN).

„În principiu, maturizarea completă a creierului durează 20-25 de ani", explică Mickaël Naassila. „Printre cei care abuzează de alcool, ne aşteptăm să descoperim o maturizare întârziată a cortexului, în special a zonei frontale. Bănuim, de asemenea, o hiperactivitate în amigdale (nuclei cerebrali situaţi în lobii temporali - n.r.), implicate în controlul emoţiilor şi al dependenţei."

Abuzurile precoce, risc de dependenţă

Un lucru este sigur: aceste abuzuri nu sunt lipsite de urmări. Un studiu recent efectuat în Anglia a constatat că adolescenţii care abuzează de alcool suferă o deteriorare a memoriei de perspectivă (capacitatea „de a nu uita să ne amintim"). De asemenea, medicii belgieni au constatat că tinerii alcoolici, spre deosebire de cei care nu sunt adepţii lui Bahus, au o încetinire a activităţii cerebrale. O altă preocupare a cercetătorilor este de a stabili dacă abuzul de alcool favorizează evoluţia spre alcoolism cronic şi alte dependenţe.

„La şobolan, la care perioada adolescenţei durează o lună, un «chef» în timpul primelor două săptămâni ale adolescenţei are mai multe efecte nefaste decât în următoarea jumătate a acestei perioade", spune Mickaë Naassila. Experimentele au arătat că „iniţierea" precoce a tinerilor creşte de două ori riscul de a deveni alcoolici mai târziu în viaţă. Studiile sugerează că unii adolescenţi consumă alcool pentru efectele sale anxiolitice, fapt confirmat de psihiatri.

„Un studiu american a demonstrat că, atunci când abuzul de alcool începe înainte de vârsta de 18 ani, riscul de dependenţă este crescut de 3,8 ori", susţine dr. Philip Arvers, de la Institutul de cercetare biomedicală a armatei, din Grenoble. Epidemiologul susţine şi faptul că alcoolul este corelat cu alte comportamente adictive, la tutun şi canabis, spre exemplu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite