Alimente care alină artrita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele sunt bogate în vitamina C şi acid malic
Merele sunt bogate în vitamina C şi acid malic

„Hrana ta trebuie să fie medicamentul tău, şi nu medicamentul hrana ta”, spunea Hipocrate. Şi pentru durerile articulare, specialiştii recomandă cea mai bună alimentaţie.

În România, jumătate din populaţie suferă de dureri articulare de tip degenerativ sau inflamator, iar conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de www.reumatism.ro, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă.

Artrita, caracterizată de o inflamare a uneia sau a mai multor articulaţii, există sub cel puţin 200 de forme, dintre care cele mai comune sunt artroza şi poliartrita reumatoidă. „Artrita este provocată de o degenerare a articulaţiei care nu are nimic de a face cu alimentaţia. Tocmai de aceea, cred că nu pot exista alimente aşa-zis «protectoare»", susţine dr. Martine Pellae, specialist francez în reumatologie.

Şi totuşi, anumite alimente sunt indispensabile pentru a alina durerile. Chiar dacă, în general, fructele şi legumele proaspete antioxidante sunt indicate, anumite alimente din această categorie s-au dovedit a fi adevărate antiinflamatoare naturale.

În primul rând, merele, bogate în vitamina C şi acid malic, sunt recunoscute pentru eficienţa lor împotriva durerilor articulare de natură reumatică. Acidul malic se regăseşte şi în pere şi în sucul de struguri. De asemenea, morcovii, care aduc în organism vitaminele A, B, C şi E, curăţă toxinele din corp şi s-au dovedit a fi alimente cu proprietăţi antiinflamatoare.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) au relevat, de altfel, proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale fructelor galbene şi portocalii. Cercetătorii britanici recomandă celor afectaţi de aceste boli sucul de portocale proaspăt, dimineaţa, la micul dejun.

Ceapa, usturoiul, varza de Bruxelles şi sparanghelul conţin o cantitate mare de MSM (metil sulfonil metan), un compus eficient mai ales împotriva afectărilor articulare provocate de osteoartrite (afecţiune în care cartilajul care înveleşte şi protejează suprafeţele articulare se deteriorează în timp).

Deşi unele studii susţin eficienţa acestei substanţe în stoparea degradării articulaţiilor, deocamdată nu există date care să certifice faptul că MSM este util împotriva bolilor articulare. Unele sucuri obţinute din legume sau fructe proaspete s-au dovedit, de asemenea, eficiente. Este vorba în primul rând despre sucul de cartofi cruzi, dar şi despre sucul rezultat în urma fierberii sparangelului în vapori de apă.

Uleiurile de peşte şi mai ales de peşte gras (macrou, somon de Atlantic, morun, sardele) şi fructele de mare (mai ales stridiile) alină durerile datorită conţinutului mare de acizi omega 3. Uleiul de măsline extravirgin sau obţinut la prima presare la rece are de asemenea calităţi antiinflamatoare.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA), spune că uleiul de măsline este foarte bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius.

Potrivit specialistului român, cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin cu o aciditate sub 0,8%. Fructele uscate sunt de asemenea antioxidante şi antiinflamatoare, deoarece conţin acizi graşi asemănători cu cei din uleiul de măsline.

Mezelurile sunt contraindicate

În primul rând, specialiştii susţin că o mare problemă pentru cei care suferă de dureri articulare o constituie carnea roşie, datorită aportului mare de fier. Acesta contribuie la formarea radicalilor liberi prooxidanţi care degradează şi mai mult articulaţiile.

De asemenea, mezelurile, din pricina nitriţilor, sării şi a afumăturii, sunt contraindicate celor care suferă de afecţiuni articulare. Mezelurile conţin şi acid arahidonic care poate stimula inflamaţia şi astfel cresc distrugerea articulară şi intensitatea durerilor.

Nu în ultimul rând, bolnavilor de artrită le sunt nerecomandate alimentele ce conţin cantităţi mari de acid omega 6, care stimulează inflamaţia. Este vorba despre uleiurile de soia, de germeni de grâu, de porumb şi de floarea soarelui. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite