Acneea, din ce în ce mai frecventă la femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40% din femeile trecute de vârsta pubertăţii suferă de forme mai mult sau mai puţin severe de acnee. Specialiştii încearcă să explice acest fenomen.

Acneea este departe de a fi o problemă de sănătate „dedicată" doar adolescenţilor, a atras atenţia specialista în dermatologie prof. Brigitte Dreno la spitalul din Nantes, Franţa, cu ocazia unui simpozion desfăşurat recent.

Aproape 41% din femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani au leziuni clinice de acnee. Iar procentul tinde să crească în ultimul timp, atrag atenţia specialiştii. Leziunile în cazul femeilor adulte se localizează predominant la nivelul părţii inferioare a feţei şi în zona bărbiei, a relevat un studiu efectuat în 2001 de echipa dr. Florence Poli de la Spitalul Henri Mondor şi institutul de sondaj TNS Sofres, din Franţa.

Acneea este o boală de piele localizată la nivelul glandelor sebacee, situate pe faţă, piept, spate şi umeri. Este caracterizată de hipersecreţia de substanţă grasă (sebum secretat de glandele sebacee) şi suprainfectarea cu o bacterie denumită Propionibacterium acnes. Erupţiile diferite (papule, pustule, comedoane) apar mai ales după vârsta de 15 ani (în perioada pubertăţii, 70-80% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani sunt afectaţi).

După vârsta de 40 de ani, apare mai ales la femei şi este o formă denumită acnee rozacee cheloidă sau varioliformă, caracterizată de pete roşii (din cauza înmulţirii vaselor sangvine din zonă), de fibroză, de cheratină sau de cicatrice similare celor care apar în variolă (în formele grave).

Fondul de ten, risc crescut

Deşi este o afecţiune răspândită, decodarea mecanismelor sale intime este încă destul de complexă. „Este un puzzle care nu a fost încă terminat", consideră şi specialista în dermatologie dr. Nicole Auffret. Potrivit acesteia, acneea trebuie să fie considerată o boală a imunităţii pielii, la nivelul foliculului pilosebaceu. „Majoritatea pacienţilor nu au tulburări hormonale. Nivelul lor de testosteron este normal.

Anomaliile sunt la nivelul pielii", insistă ea. Potrivit specialiştilor, cele mai multe dintre femeile afectate folosesc mai mult fond de ten, iau mai multe medicamente anxiolitice şi somnifere decât femeile care nu sunt afectate de aceste probleme. „În ciuda progreselor făcute de industria cosmetică, bănuim că anumite produse favorizează sau cronicizează această afecţiune", este de părere dr. Poli. Stresul este incriminat de mult timp ca factor favorizant al bolii, iar viaţa trepidantă a femeii moderne ar putea fi o altă explicaţie pentru acest „boom" al afecţiunilor acneice la femei.

Verdeţurile, efect protector

În ceea ce priveşte rolul produselor alimentare - menţionat de pacienţi, dar respins încă de majoritatea medicilor - , „cu zece ani în urmă, ciocolata, alunele, grăsimile şi dulciurile au fost exonerate", aminteşte profesorul Jean Revuz, de la Spitalul Henri Mondor, din Créteil (Franţa). „Însă studii recente au reînviat dezbaterile". Un studiu francez sugerează un efect protector al fructelor şi legumelor.

„Argumente sunt suficiente pentru a prescrie astfel un regim specific, concluzionează profesorul Revuz. De asemenea, datele sunt foarte contradictorii cu privire la relaţia dintre acnee şi fumat care agravează, probabil, acneea la femei adulte.

Chiar dacă în prezent se află în studiu o serie de tratamente noi, în special topice (cu aplicaţie locală), preparate pe baza unor molecule noi (acid lauric, peptide antimicrobiene, antiandrogeni etc.), medicii avertizează că acneea este o boală cronică.

Tratamente utilizate

- Preparate pe bază de peroxid de benzoil, retinoizi sau antibiotice - se utilizează local.
- Antibiotice - tetraciclina se utilizează oral. Risc de reapariţie la întreruperea tratamentului.
- Contraceptive - pe bază de hormoni estroprogestativi (Tricilest, Diane 35 etc.)
- Isotretinoin - este rezervat formelor severe, însă are efecte teratogene (induce malformaţii la făt).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite