Cum se poartă o geantă bărbătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerile în materie de marochinărie îmbogăţesc oferta vestimentară masculină a acestui sezon şi impun o nouă gestică, ce aminteşte uneori de sexul opus.

Purtarea genţii din piele cu imprimeu de crocodil, prezentată de Dries Van Noten în colecţiile pentru iarna viitoare, este un gest îndrăzneţ, pe care creatorul olandez l-a temperat prin adăugarea la look-ul creat a unei desagi enorme, de inspiraţie militară.

Gentuţa are şi o dublă funcţionalitate: poate fi folosită singură sau în interiorul unei alte genţi, ca un portofel mare, potrivit „Madame Figaro”.

Din primăvară, poate fi adoptată versiunea port-documente de la Van Noten, un model ultraplat, fără mâner, în care încape şi un laptop.

Chiar dacă obiectului nu-i lipseşte stilul, e greu de imaginat cum ar putea cuceri un public masculin care nu are obiceiul de a se lăsa sedus de accesoriile vestimentare.

Totuşi, tendinţa se instalează încet, dar sigur, iar purtarea în mână a etuiului cu fermoar, format A4, la haine cu un stil uşor retro, constituie atitudinea cea mai în vogă a momentului.

Servieta weekend

Printre piedicile care trebuie depăşite pentru a-i convinge pe domni să poarte o geantă se numără şi problema gesturilor. Geanta „weekend”, cu mânere lungi, ilustrează de minune acest punct sensibil.

Prezentată în defilările Raf Simons sau Bottega Veneta, dusă în mână de băieţi cu un aer perfect degajat, ele ajung pe umăr sau la îndoitura cotului, când se îngreunează, într-un gest care evocă sexul opus. Nu este un motiv de descurajare pentru minoritatea lipsită de complexe care adoră conceptul. Iar ceilalţi aruncă geanta peste umăr, ca un sac de sport, fără să-şi menajeze articulaţia pumnului.

„Bărbatul din ziua de azi îşi cumpără geanta în funcţie de personalitate”, confirmă Paul Halbers, directorul atelierului de modă masculină de la Louis Vuitton. „Uneori, vezi oameni de afaceri cu genţi «24 de ore» ţinute ca un port-documente, pentru a crea un „look” business, mai „cool”. Nu există reguli. Un bărbat are nevoie de timp ca să poarte în largul său o geantă. Prima achiziţie nu este întotdeauna cea bună...”

Volum şi funcţionalitate

Pentru designerul de accesorii Pierre-Louis Mascia, totul se reduce la o problemă de volum şi de funcţionalitate. „Bărbatul cumpără o geantă înainte de toate pentru a o folosi într-un scop anume. Trebuie să poată duce obiecte necesare la birou sau pentru sport. Dacă e prea mare, lucrurile se pierd înăuntru. Dacă e prea mică, trebuie să mai iei încă o geantă, ceea ce ar trebuie evitat.

Două-trei buzunare interioare sunt de ajuns, o bandulieră e întotdeauna binevenită, pentru a-ţi elibera mâinile la nevoie. Estetica vine mai târziu, şi se vede că, dacă produsul e practic, nu e respins. Cu condiţia să ai impresia că îl poţi folosi mai multe sezoane.” Pe baza acestor observaţii, Mascia şi-a creat propria geantă ideală: Maurice, un model unic de traistă, propus anul acesta în nuanţe de gri, din piele sau din pânză de caşmir imprimată.

Accesoriile care-şi datorează cariera aspectului practic nu trebuie trecute cu vederea, deoarece ele revin în modă. Din sezonul următor, vor rezista desaga Prada, o piesă bicoloră elegantă, din pânză de nylon şi piele întoarsă, potrivit „Madame Figaro”. Dincolo de model, deosebit de reuşit, creaţia este şi triumful genţii „mâini libere”. Pentru că bărbatii rămân în mod normal ataşati de această variantă, cea mai uşor de folosit, destul de uşoară şi purtată în bandulieră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite