Moise Guran: „România a luat ţeapă de la FMI”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul emisiunii economice „BizBazar” de la postul Antena 3 este de părere că ne-am fi descurcat şi fără împrumutul de la FMI, care n-a făcut decât să finanţeze campania electorală.

Moise Guran e tipul acela simpatic, de la Antena 3, care zâmbeşte şi gesticulează când vorbeşte despre inflaţie, produs intern brut şi alţi termeni care te fac să schimbi urgent canalul. Dar culmea, când vorbeşte el nu îl schimbi, pentru că realizezi că abia atunci începi să înţelegi şi tu ceva: cum e cu criza, cât şi de ce a crescut preţul apartamentelor, sau de ce e OK să îţi faci un credit la bancă acum şi nu la anul.

El le povesteşte pe toate amuzant şi pe înţeles. Poate de aceea s-a înregistrat o premieră în România: când Antena 3 a anunţat că în noua grilă emisiunea „BizBazar" devine săptămânală, publicul a sărit şi a protestat pe bloguri şi pe forumuri. Boardul s-a conformat şi a decis că îl vedem pe Moise Guran în fiecare zi, de la ora 16.00.

Când emisiunea ta a devenit săptămânală, boardul editorial a fost nevoit să se supună cererii publicului şi să o reintroducă în programul zilnic...

M-a surprins decizia. Nu eu am cerut reprogramarea emisiunii la ora 16. Nici nu am răspuns până nu ­m-am consultat cu colegii. Poate fi făcută la ora 16, dar e mai greu de urmărit, căci oamenii ocupaţi nu sunt acasă, la televizor. N-am putut refuza. Nu mă prea preocupă audienţele. Dar eu sunt jurnalist specializat pe economic, asta este meseria mea şi nu o pot da pe una de „discuţolog".

Eşti atent la feedback-ul telespectatorilor şi de ce crezi că emisiunea are succes?

Nu ştiu cât sunt de atent şi nu sunt foarte sigur că are atât de mare succes. Nu mă îmbăt cu apă chioară. Da, a existat o nemulţumire a publicului în momentul în care emisiunea BizBazar a fost scoasă din prime-time, dar eu cred că aceasta este genul de emisiune cu un public tăcut, cu bun-simţ, un public care nu bate din picior şi nu vorbeşte urât pe forumuri. Aşa sunt cei mai mulţi dintre români, chiar dacă ei nu se văd foarte bine nici în audienţele TV, nici în sondaje, nici măcar la vot.

În emisiunea din 12 aprilie comparai situaţia economică din România cu un banc: un tip care se aruncă de la etajul 8, şi, pe la etajul 3, în cădere, spune „taci că încă-i bine". Până la sfârşitul lui 2010 ajungem şi la parter?

Nu ştiu. Sper să rămânem agăţaţi cumva în liftul european, care acum pare să urce. Nu ştiu ce se va întâmpla însă dacă europenii s-au înşelat, iar recesiunea lor va mai dura. Mi-e teamă să nu ne strivească pe noi când om ajunge la parter.

Făceai o analiză acolo, în care arătai că preţul serviciilor a mai scăzut, în timp ce al carburanţilor creşte. Cum vezi că se ­descurcă românii?

Nu cred că ai înţeles. Eu sunt omul de rând. Eu sunt omul care nu crede în statistica ce ne arată că de anul trecut şi până acum nivelul de trai a crescut. Ce, nu crezi ce spun? Aşa rezultă... Salariile au crescut mai mult decât preţurile. Dar e doar un truc stupid, iar pe nevastă-mea care face piaţa nu o păcăleşti cu din astea.

România este la acest moment cel mai mare datornic la FMI. Crezi că urmează noi mişcări sociale, având în vedere că, pentru a reduce deficitul bugetar până în 2012, Guvernul ar trebui să mărească taxele şi impozitele?

România nu are în general datorii publice mari, comparativ cu alte ţări, iar la FMI dobânda e mai mică decât la bănci. Sigur, FMI-ul pune condiţii. Altfel n-are nicio relevanţă faptul că suntem cea mai datoare ţară la Fond. Probabil prin toamnă îşi vor da seama că e contraproductiv să faci cură de slăbire când toată lumea ţipă de foame. E nevoie de investiţii, dar guvernanţii sunt încremeniţi undeva în realitatea anului 2008. Să fii auster în timp de criză e în esenţă la fel de rău ca şi să risipeşti bani în vreme de creştere. Boc nu înţelege chestia asta simplă cu ciclurile economice şi măsurile anticiclice.

Crezi că am fi reuşit să ne descurcăm şi fără acest împrumut? Cum spuneai şi într-o emisiune, Grecia se gândeşte serios să nu apeleze la el, şi este într-o situaţie mult mai critică decât am fost noi când l-am contractat.

Acum cred. Atunci, în 2009, nu credeam. Şi am primit de fapt o ţeapă de la FMI, nu de la Guvernul României. Eu mă aşteptam ca FMI să vină şi să zică uite, ăştia-s banii, astea-s măsurile pe care voi le luaţi imediat. În loc de asta, FMI-ul a finanţat anul electoral 2009, aruncând criza în anii următori.

Joci la Bursă. Care a fost cea mai mare sumă câştigată până acum?

Păi am câştigat într-o singură zi 60 de milioane. În iulie 2007. A fost vârful. În altă zi am pierdut 50. Eram în trafic când m-a sunat brokerul. Când am ajuns la seriviciu, colegii m-au întrebat de ce sunt galben. Nu e o pasiune. Nici nu am mai jucat în ultimii doi ani.

Care este limita gradului tău de confort financiar?

Eh, eu sunt un om cu nevoi puţine. Dacă n-aş fi aşa, n-aş mai fi nici românul de rând şi, probabil, aş deveni un jurnalist prost. Am un apartament la curte în Bucureşti şi anul trecut mi-am făcut o casă la ţară. Nu e cine ştie ce... m-a costat vreo 60 de mii de euro, dar am profitat mult de ieftinirea materialelor. Am două maşini, un Peugeot vechi de cinci ani şi un Cielo de 10 ani. Suntem ataşaţi de ele şi n-avem de gând să le dăm prea curând pe alte maşini.

Ce s-a mai întâmplat cu planul tău cu cei 500 de copaci din jurul heleşteului?

Păi s-au prins vreo 200 din ei. Dar n-am mai avut bani să fac heleşteul. Probabil o să-l fac la anul, dacă o trece criza şi dacă mi-o fi şi mie clar la ce oră şi pe ce termen rămâne emisiunea BizBazar în grilă.

Ce îţi mai face băieţelul şi cum vă petreceţi weekendurile?

Face bine, mulţumesc! E într-a treia. Acum mergem la ţară în weekenduri. Avem doi dulăi carpatini cu care facem tot felul de jocuri complicate. Jucăm fotbal. Mergem des prin pădure, că e o pădure în apropiere, iar vara ne scăldăm în Dâmboviţa, care trece pe la noi prin sat.

În vacanţe strângi informaţii care să caracterizeze mediul din punct de vedere economic?

Dacă e să vorbim de documentare, cea mai bună sursă sunt oamenii de la ţară. Microeconomia unui sat, sau a unui judeţ, îţi arată altfel lucrurile decât le poţi vedea dintr-un birou de la Bucureşti. Uite, astă-iarnă, când au fost zăpezile alea, comuna mea a deszăpezit-o un sătean cu o volă. Primarul i-a dat câteva milioane de lei pentru 70 de kilometri de drum, curăţaţi de cinci zăpezi. După care stă şi se uită cu jind la tractoraşul care ia miliarde de la judeţ ca să treacă de două ori pe drumul judeţean. Astea-s realităţi economice pe care nu le explică nicio carte.

Mini CV

- S-a născut în 1974, la Drobeta-Turnu Severin.
- A urmat cursurile BBC pentru televiziune.
- A mai lucrat la „Evenimentul zilei", „Academia Caţavencu", „Informaţia Bucureştiului".
- În 1999 a intrat în televiziune, pe postul de corespondent economic la Antena 1.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite