Dan Negru: „Cred că divertismentul TV e matematică, nu hăhăială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt întors de la Chişinău, prezentatorul Antenei 1 priveşte în urmă cu satisfacţie şi se gândeşte deja la posibilitatea unei noi colaborări cu televiziunea moldovenească Prime TV.

La fiecare sfârşit de săptămână, timp de patru luni, Dan Negru a făcut naveta la Chişinău, unde a prezentat emisiunea de divertisment „Fabrica de staruri". Inconvenientul de a-şi vedea mai rar familia a fost compensat de satisfacţiile profesionale şi personale oferite de experienţa moldovenească.

Ai lucrat pentru un post rusesc. De ce au dorit ruşii din Moldova o vedetă din România?

În Moldova limba pe care o vorbesc toţi e limba română, eu am prezentat în română. E adevărat că Prime TV, televiziunea cu care colaborez, preia principalele programe de la cea mai importantă staţie rusească de televiziune, dar show-ul meu a fost în româneşte. Cred că experienţa a fost cea care a contat în momentul în care am primit oferta lor.

Au televiziunile moldoveneşti vedete redutabile?

Vedete de televiziune nu prea au, pentru că nu au investit în show-uri mari până acum, aşa cum a făcut Antena de-a lungul anilor. Show-urile mari dau moderatori puternici. În schimb, din toamnă, cei de la Prime TV pregătesc nişte formate spectaculoase şi  probabil vom continua colaborarea. Încă nu e nimic definitivat, dar se întrevăd colaborări interesante...

E vreo diferenţă între ce se petrece pe un platou de televiziune din Moldova şi ceea ce se întâmplă în România?

Am fost sceptic la început, apoi am descoperit că nu există diferenţe. Am întâlnit profesionişti de televiziune acolo, cu nimic mai prejos faţă de echipele cu care lucrez aici. Experienţa a fost interesantă pentru mine şi-mi place să cred că ne-am sedus reciproc.

Ce te-a surprins plăcut în ceea ce priveşte televiziunea în Moldova? Dar neplăcut?

M-a surprins plăcut atenţia la detalii a echipei de producţie. Sunt un maniac al ­detaliilor în divertisment. Cred că divertismentul TV e matematică, nu hăhăială, şi am descoperit acolo oameni care ştiau deja lucrul ăsta. M-a dezamăgit aroganţa unor români, oameni din breaslă pe care-i ştiam şi care-i tratau pe cei de la televiziunile de acolo ca pe nişte înapoiaţi, ca pe nişte amatori. Aroganţa asta am întâlnit-o şi eu de câteva ori la te miri ce consultanţi europeni cu care colaboram pe formate de divertisment şi care aveau impresia că vin într-o ţară bananieră.

Cum ai interacţionat cu publicul de acolo?

E un public care priveste cu mai multă indulgenţă televiziunea, nu e atât de încrâncenat. Mi-a amintit de perioada când începeam noi marile show-uri de divertisment. Având puţine programe de divertisment, sunt mai deschişi în a le urmări fără cârcoteli.

Te-ai uitat la programele moldoveneşti cât timp ai fost acolo? Ce gen de programe TV preferă moldovenii? Cum ţi ­s-au părut?

E o piaţă în formare şi mă bucur că am avut şansa să prind perioada asta. Mă bucur, de asemenea, că am întâlnit oameni care au simţit că divertismentul bine făcut poate aduce beneficii uriaşe unei staţii de televiziune. Cei care pun steagul pe zona asta de divertisment TV vor câştiga bătălia.

Cum ai evalua, per total, experienţa moldovenească?

Orice experienţă nu face altceva decât să-ţi deschidă mintea. Le-am împărtăşit şi lor câte ceva din anii mei de televizune, dar şi eu am tras cu ochiul la experienţa lor şi au fost câteva învăţăminte pe care le-am importat în „Blonde" sau în „Plasa de stele" şi care au avut efectul scontat.

Ce satisfacţii ţi-a adus? Ce inconveniente?

Satisfacţii au fost multe, dincolo de cele profesionale ­m-am bucurat să-mi fac noi prieteni în al doilea mare oras al României, Chişinău (aşa îl consideră Dan Negru- n.r.). Inconvenientul a fost că naveta săptămânală Bucureşti-Chişinău m-a făcut să-mi văd mai rar familia. Ăsta e un subiect de discuţie al unei posibile colaborări viitoare.

Povesteai pe blog despre matematicianul Igor pe care l-ai întâlnit la Chişinău. Cât timp ai mers acolo ai mai descoperit şi alţi oameni care te-au impresionat în vreun fel? Cine sunt? Cum te-au marcat?

Am întâlnit mulţi oameni care m-au marcat, care m-au impresionat... De la tineri milionari născuţi în Moldova care acum locuiesc în America, unde vând programe de calculator pentru marile producţii cinematografice de la Hoolywood, până la călugări din mănăstiri moldoveneşti izolate, aflate la capătul României, pe malul Nistrului.

După terminarea emisiunii te-ai întors în Timişoara. Ce urmează să faci mai departe?

Am avut un sezon înfiorător, cu două formate în ţară, „Plasa de stele" şi „Te pui cu blondele?", şi un format în Moldova, aşa că vreo două săptămâni o să-mi închid telefonul de serviciu. Nu prea mult însă, pentru că din iulie vor începe castingurile de blonde pentru toamnă.

Mini CV

- S-a născut la 23 februarie 1971, la Timişoara.
- A absolvit Facultatea de Drept şi cea de Jurnalism.
- Şi-a început cariera la 
Radio TVR Timişoara.
- La Antena 1 a prezentat emisiunile „Ciao Darwin", „Ziua Judecăţii" şi „Te pui cu blondele?".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite