Ei sunt frumoşii nebuni ai bolizilor!
0Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Alain Prost, Ayrton Senna şi nu numai ei sunt campionii care au scris istorie în cei 58 de ani de Formula 1. An de an, Marele Circ îşi ţine fanii cu sufletul la gură. Fiecare sezon are o poveste, are eroii săi, aduce pasiune, extaz şi agonie, lacrimi de bucurie şi jubilee.
Şase decenii. Minus doi ani. Aceasta este vârsta celei mai iubite competiţii dintre cele rezervate sporturilor cu motor, Formula 1. Viteză, adrenalină, multă culoare. Şi multă pasiune. Desigur, şi mulţi campioni. Nume de legendă, poveşti de pus în ramă, satisfacţii imense sau drame.
„Macaronarul” Farina, primul campion în F1
Prima ediţie a Formulei 1 s-a disputat în 1950, la patru ani după ce Federaţia Internaţională a Automobilului decisese înfiinţarea sa. Italienii de la Alfa Romeo au dominat primele două ediţii. Evident, primul campion a fost tot un „macaronar”, Giuseppe Farina. Campion în 1950, parcă de o eternitate.
Dar timpul nu a stat pe loc, prilejuindu-le şi altora să se încoroneze în templul Marelui Circ. Deopotrivă francezi, nemţi, britanici, argentinieni, italieni şi nu numai au gustat pe rând din potirul fermecat, săvârşind „ritualul şampaniei”.
Fangio, cel dintâi „dictator”
Dacă italienii se pot lăuda că au dat primul campion mondial în Formula 1, argentinienii se mândresc cu Juan Manuel Fangio. Pilotul sud-american a pus monopol pe Marele Circ între 1951 şi 1957, timp în care a pierdut doar două titluri, dar a câştigat nu mai puţin de cinci.
Patru dintre acestea au fost consecutive, între 1954 şi 1957. Juan Manuel Fangio a reuşit şi performanţa de a obţine aceste titluri reprezentând mai multe echipe. Primul succes, cel din 1950, l-a obţinut pilotând un Alfa Romeo.Ulterior, între anii ’54 şi ’57, a adus titluri pentru Maserati – Mercedes, Mercedes, Ferrari şi din nou Maserati.
Născut pe 24 iunie 1911, Fangio a închis ochii în 1995. I-a prins pe Nelson Piquet, Ayrton Senna şi Alain Prost în perioadele lor de glorie, având ocazia să-l remarce şi pe Michael Schumacher, care a explodat în 1994.
Emerson, Piquet şi Senna, brazilienii Marelui Circ
Marii rivali ai argentinienilor, brazilienii, au avut şi ei perioade de glorie. Primul campion venit din Ţara Cafelei a fost Emerson Fittipaldi, victorios în anii 1972 şi 1974. A urmat Nelson Piquet, care a cucerit trei titluri în anii 1981, 1987 şi 1988. Dar cel mai renumit brazilian va rămâne pentru eternitate Ayrton Senna.
Brazilianul, al cărui nume te duce cu gândul la fluviul ce traversează Parisul, a fost triplu campion mondial, bifând succese în 1988, 1990 şi 1991. Stilul său inconfundabil i-a adus nenumăraţi fani şi i-a determinat pe mulţi dintre specialişti să-l considere cel mai bun pilot al tuturor timpurilor.
Din păcate, Senna a murit la doar 34 de ani, în 1994, în timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino. Ayrton Senna a pierdut controlul bolidului Wiliams Renault în primul viraj al celui de al şaptelea tur al cursei.
Celebrul brazilian a fost şi ultimul pilot jertfit pe pistele Marelui Circ. 1 mai va rămâne o zi neagră pentru fanii săi. Pe 1 mai 1994, la Bologna, medicii au constatat oficial decesul lui Senna. Cauza? O bucată de suspensie, desprinsă în momentul impactului, l-a lovit deasupra ochiului drept, perforându-i casca.
Alain Prost, starul din Hexagon
Francezii au avut, la rândul lor, un pilot de calibru, în persoana lui Alain Prost. A debutat în 1980, la Marele Premiu al Argentinei, iar ulterior a cucerit patru titluri mondiale în anii 1985, 1986, 1989 şi 1993.
Cvadruplul campion a fost un rival pe măsură pentru brazilianul Senna şi un nume care a intrat definitiv în istoria Formulei 1. Primele două titluri le-a cucerit pilotând McLaren TAG Porsche.
Apoi a adus glorie pentru McLaren Honda, iar ultimul succes l-a bifat sub culorile Williams Renault. Alain Prost s-a retras în 1993, iar patru ani mai târziu şi-a condus propria echipă de Formula 1, între 1997 şi 2001.
„Schumi”, cel mai bun pilot
Germanul Michael Schumacher a scris istorie, determinându-i pe iubitorii Formulei 1 să-l voteze drept cel mai popular pilot. Aceasta se întâmpla în 2006, când FIA a iniţiat un sondaj pentru a pune capăt controverselor din jurul subiectului. Cel alintat
„Schumi” stă cum nu se poate mai bine şi în statistici.
Palmaresul său include şapte titluri mondiale, 91 de victorii şi 68 de pole position, demonstrând că este cel mai bun pilot al tuturor timpurilor. Michael Schumacher a obţinut şapte victorii finale în Marele Circ în anii 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 şi 2004.
Practic, prin cele cinci titluri mondiale consecutive şi-a redus adversarii la tăcere şi a ucis suspansul într-un sport ca Formula 1. Primele sale victorii au fost obţinute pentru Benetton Ford, respectiv Benetton Renault, iar seria incredibilă din anii 2000 i-a umplut de glorie şi pe cei de la Ferrari.
„Schumi” s-a retras în 2006, iar anunţul oficial a fost făcut la finele etapei de la Monza, provocând o adevărată isterie în rândul fanilor săi. Michael a rămas totuşi în lumea Formulei 1.
În prezent, el deţine funcţia de superasistent al lui Jean Todt, la Ferarri. În organigrama scuderiei, jobul lui Schumi s-ar traduce prin sarcinile de a găsi noi talente, viitori piloţi de top, dar şi de a-şi aduce contribuţia la progresul bolizilor roşii.
Două Mondiale într-unul singur
Formula 1 se organizează anual sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de FIA. Numele de Formula 1 provine de la faptul că toate echipele înscrise în campionat trebuie să îşi construiască monoposturile după un anumit regulament, o formulă pe care o decide FIA.
Cifra 1 provine de la faptul că întrecerea este catalogată drept cea mai prestigioasă formulă organizată de FIA. Cele două campionate sunt Campionatul Mondial al Piloţilor şi Campionatul Mondial al Constructorilor.
Piloţii cu cele mai multe starturi
Rubens Barrichello 267 starturi
Richardo Patrese 256 starturi
Michael Schumacher 248 starturi
David Coulhard 246 starturi
Giancarlo Fisichella 212 starturi
Piloţii cu cele mai multe pole position
Michael Schumacher 68 pole-uri
Ayrton Senna 65 pole-uri
Jim Clark 33 pole-uri
Alain Prost 33 pole-uri
Nigel Mansell 32 pole-uri
Piloţii cu cele mai multe victorii
Michael Schumacher 91 victorii
Alain Prost 51 victorii
Azrton Senna 41 victorii
Nigel Mansell 31 victorii
Jackie Stewart 27 victorii
Echipele cu cele mai multe victorii
Ferrari 209 victorii
McLaren 162 victorii
Williams 113 victorii
Lotus 73 victorii
Brabham 35 victorii
Schumi, primul sportiv miliardar
Michael Schumacher este primul sportiv care a strâns o avere care depăşeşte un miliard de dolari americani. În 2004 el a ajutat Crucea Roşie cu 10 milioane de dolari, după ce un cutremur a devastat Asia de sud-est, iar mai apoi a donat 1,5 milioane UNESCO.
Ferrari, gigantul roşu
Echipa Ferrari este singura care a participat până acum la toate ediţiile Campionatului Mondial de Formula 1. Italienii au luat startul până în prezent în 776 curse. Dar cel mai important lucru este că Ferrari a obţinut cele mai multe victorii pe echipe, 209.
O franciză de mare succes
Succesul de care se bucură Formula 1 a transformat această competiţie într-o adevărată mină de aur. Multe state fac eforturi pentru a putea să intre în acest cerc select. Ultimele ţări care au reuşit să se înscrie pe această listă au fost China şi Turcia.