Soţie mai tânără, căsnicie fericită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii ar trebui să se însoare cu femei mai isteţe şi cu cel puţin cinci ani mai tinere decât ei pentru a-şi asigura un mariaj fericit, spun experţii britanici.

Astfel de perechi au şanse mai mari să reziste în timp, în special dacă niciunul dintre ei nu a fost vreodată divorţat, consideră echipa de cercetători de la Universitatea Bath.

Astfel, potrivit studiului denumit „Optimizing the Marriage Market" („Optimizarea pieţei maritale"), cântăreaţa americană Beyonce Knowles, în vârstă de 28 de ani, şi soţul acesteia, rapperul Jay-Z, în vârstă de 39 de ani, au un viitor luminos, aflăm de pe BBC News.

Studiul, publicat în „European Journal of Operational Research" („Jurnalul european de Cercetare Operaţională"), a fost realizat prin intervievarea a peste 1.500 de cupluri căsătorite sau aflate într-o relaţie de lungă durată. Dintre acestea, 1.000 au fost sunate din nou peste cinci ani pentru a investiga starea relaţiei.

La bine şi la greu

Autorii cercetării au ajuns la concluzia că, dacă nevasta e cu cel puţin cinci ani mai bătrână, şansele de divorţ cresc de trei ori în comparaţie cu situaţia în care partenerii au aceeaşi vârstă.

Dacă, în schimb, bărbatul este mai în vârstă, şansele ca mariajul să fie unul reuşit sunt mai mari. Adăugaţi şi o diplomă la palmaresul partenerei şi fericirea cuplului e garantată, cred cercetătorii britanici. Beyonce şi Jay-Z punctează din nou, ea fiind mai şcolită decât el.

Doctorul Emmanuel Fragniere şi colegii să de la Universitatea Bath spun că bărbaţii şi femeile îşi aleg parteneri în funcţie de atracţia fizică, asemănarea gusturilor, credinţelor, atitudinilor şi valorilor. Dar, adaugă aceştia, alegerea unui partener de viaţă după nişte „factori obiectivi" precum vârsta, educaţia şi originea culturală „ar putea reduce rata divorţurilor."

Problema îmbătrânirii

Sandra, o tânără de 28 de ani, proaspăt căsătorită cu un bărbat de vârstă apropiată, spune că e ciudat să te gândeşti că e bine ca bărbaţii să se însoare cu femei mai tinere decât ei, dacă pornim de la premisa că aceştia sunt eternii copii cu mintea la jucării.

„Mă gândesc că ar ajunge la o căsnicie ca un loc de joacă. Dar probabil că de-aia trebuie ca ele să fie mai isteţe... ca să ştie ce jucării să le cumpere." Apoi, mai spune ea, relevanţa diferenţei de ani depinde mult de vârsta celor doi.

„Dacă el are 25 şi ea 20 da, are sens. Dar dacă el are 55 şi ea 50, nu mai face." Tânăra consideră că raţiunea pentru care e bine ca femeia să fie mai tânără ţine de problema îmbătrânirii. „Bărbaţii îmbătrânesc mai greu, iar femeile mai repede, deci, până ajunge ea la fel de bătrână ca el, lui nu-i mai pasă de altele."

Tot întrebând oamenii ce părere au despre studiu am descoperit şi o controversă conjugală. Ionuţ, un tânăr de 29 de ani, şi el căsătorit anul acesta cu o persoană de aceeaşi vârstă, consideră că „e bine ca partenerii să fie la fel de deştepţi dacă sunt la fel de tineri, apoi proporţional, cu cât ea este mai tânără, cu atât mai deşteaptă să fie!".

Soţia sa, Victoria, intervine în discuţie: „Şi eu sunt de acord cu egalitatea, să fie amândoi cât mai deştepti." Însă Ionuţ revine asupra părerii: „De fapt, dacă ea e mai deşteaptă, nu cred că e bine, adică în comparaţie cu el...". „Dar acolo (în studiu, n.r.) zice că aşa e mai bine", i-o întoarce Victoria. „Da, dar îi dă lui un avans în vârstă, care oricum ar trebui să îl facă mai înţelept", argumentează Ionuţ.

„Cam aşa, dar ştii că bărbaţii, în general, sunt mai «târzii» decât femeile, aşa că probabil de acolo vine şi rezultatul studiului", îl înţeapă Victoria. „Da, asta voiam să zic şi eu, că de fapt ar trebui un avans dar la el, adică la vârste egale, să nu fie la fel de deştepţi, ci cu un mic avans pentru el", conchide Ionuţ, împăciuitor.

„Bărbatul la butoane"

Cosmin are 29 de ani şi e divorţat. El nu crede în rezultatele cercetării. „Studiul ăsta aduce din nou ideea de patriarhat, adică bărbatul la butoane. Fiind mai în vârstă, mai «experimentat», se presupune că ar controla relaţia şi, implicit, ar dirija partenera." Şi-apoi, mai spune tânărul, „dacă ea e mai tânără şi mai deşteaptă, nu văd de ce ar alege un tont mai în vârstă... poate doar pentru banii lui." Dar, adaugă Cosmin, „când te loveşte «amocul» nimic din cele de mai sus nu mai contează. Cinci ani nici nu e o diferenţă mare şi cum fetele caută să fie protejate, au nevoie uneori de această diferenţă de vârstă pe care un partener tânăr nu ar oferi-o."

Mai bătrân şi mai deştept

Andreea are 31 de ani, e celibatară, iar descoperirile cercetătorilor britanici nu o impresionează. „Nu ştiu dacă e mai bine ca ea să fie mai tânără. Cert e că eu am căutat mereu bărbaţi mai bătrâni şi mai înţelepţi ca să mă simt OK. Cu cei de vârsta mea mă simţeam ca şi cum m-aş fi întâlnit cu retardaţi. Dar în niciun caz nu mi-aş fi ales unul mai bătrân şi mai prost decât mine. Mai bătrân şi mai deştept, da! Mi-am ales în general cu 10 ani mai în vârstă. Cam asta e media."

Cristina are şi ea 31 de ani, e necăsătorită şi spune că a avut o singură relaţie cu un bărbat mai tânăr decât ea. Nu a funcţionat. „Era cu patru ani mai mic decât mine. Eu aveam 26, iar el 22 de ani. A durat doar patru luni." La 24 de ani, Mihaela are o relaţie care durează de ceva vreme cu un băiat de aceeaşi vârstă.

„E bine ca ele să fie mai tinere din simplul şi clasicul motiv că sunt foarte multe şanse ca un bărbat de aceeaşi vârstă cu tine să fie foarte imatur", explică tânăra. „De exemplu, prietenul meu este." Mihaela încuviinţează şi faptul că femeia ar trebui să fie mai isteaţă. „Bărbaţii se plictisesc mai repede într-o relaţie", explică ea. „Iar atunci când femeia e mai deşteaptă, iar bărbatul se obişnuieşte cu lucrul ăsta, ajunge să depindă într-o măsură de ea când ia decizii şi astfel relaţia poate dura mai mult."

Tudor are 48 de ani şi e căsătorit de 25. Între el şi soţia sa e o diferenţă de trei ani. „Părerea mea este că, în general, ar trebui ca partenerii să aibă cam acelaşi nivel de pregătire. În general, femeile sunt mai inteligente", spune bărbatul. În ce priveşte diferenţa de vârstă, Tudor crede că e bine să fie, dar nu mai mult de cinci ani. „Femeia e mai muncită în viaţă, mai şi naşte şi, în general, munceşte mai mult în menaj decât bărbatul şi de aceea trebuie să fie mai tânără", explică Tudor.

Mariaje fericite la Hollywood

Patru cupluri de staruri americane confirmă teoria cercetătorilor britanici.

Harrison Ford şi Calista Flockhart nu sunt căsătoriţi, dar trăiesc împreună de şapte ani. Interpretul lui Indiana Jones este cu 23 de ani mai în vârstă decât actriţa din „Ally McBeal". Cât despre studii, Ford nu a terminat niciodată facultatea, pe când Calista are o diplomă în teatru.

John Travolta şi Kelly Preston sunt căsătoriţi de 17 ani, iar el e cu opt ani mai în vârstă. Travolta abia a terminat liceul, în timp ce Preston a mers la facultate.

Steven Spielberg şi Kate Capshaw sunt căsătoriţi din 1991, iar ea este cu şapte ani mai tânără. Capshaw a studiat educaţia la University of Missouri, iar Spielberg a picat de trei ori examenul de admitere la academia de film.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite