De ce ies scântei în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii vor întotdeauna să guste din mâncare înainte să fie gata, iar asta le enervează pe femei
Bărbaţii vor întotdeauna să guste din mâncare înainte să fie gata, iar asta le enervează pe femei

Bărbaţii şi femeile abordează diferit mâncarea şi gătitul. Cotidianul britanic „The Independent” a adunat câte zece reproşuri pe care partenerii şi le fac unii altora în bucătărie.

De la cine petrece mai mult timp în bucătărie până la mersul la cumpărături, cuplurile au numeroase dispute. Trei cupluri total diferite au fost de acord să ne spună poveştile lor despre „ciocnirile" gastronomice. Andreea şi Victor au amândoi 26 de ani şi sunt împreună de la 20. Diferenţele lor pleacă de la însuşi faptul că el consideră mâncarea o necesitate, iar ea o plăcere.

„El nu ştie să gătească mai nimic, în afară de ouă prăjite şi cartofi. A făcut o friptură odată care i-a ieşit bine, dar gătitul nu îl atrage. Mănâncă de nevoie, nu de plăcere. Mie însă îmi place să gătesc", povesteşte Andreea. Deşi găteşte foarte rar, Victor lasă întotdeauna în urmă o grămadă de vase de spălat. Însă nu asta o deranjează cel mai tare pe Andreea.

„Când găteşte mă enervează că nu ia gătitul drept o chestie uşoară şi în care îşi poate exersa imaginaţia. Îi e frică de gătit şi de tot ce înseamnă el. Îi place însă ce îi gătesc eu. Mă enervează uneori că nu mănâncă şi nu îşi găteşte, chiar dacă îi las pe masă mâncarea sau reţeta. E total «antigătit»." În schimb, Victor se oferă întotdeauna s-o ajute la gătit, dar de fiecare dată totul se termină cu un „du-te de-aici, mai rău mă încurci!". „Lui într-un fel îi convine. Dar mă amuză că mereu încearcă!"

Liste separate la cumpărături

Diferenţele dintre ei se văd şi când merg la supermarket. Andreea însă a rezolvat problemele făcând liste separate de cumpărături. „Lui îi trec pe listă în general lucruri care sunt uşor de cumpărat sau la care ştiu că el e mai pretenţios decât mine: apă, lapte, iaurturi, şervete de bucătărie, pâine, obiecte de uz casnic gen becuri, cabluri, întrerupătoare. Iar la mine trec restul! La sfârşit ne întâlnim la casă, unde unul dintre noi plăteşte!" Andreea şi Victor vorbesc deseori la telefon în supermarket, pentru a se sfătui.

„Înainte, când nu era fiecare cu lista lui (sau atunci când nu avem lista sau am uitat să o împărţim în două) ne certam mai mult. Pentru că fie lui nu îi convenea că mă uit de fiecare dată la oale, fie mie că de fiecare dată stătea o oră la becuri economice, fie ne certam pe produsele cumpărate. Aşa, de când am învăţat să ne distribuim atribuţiile, stăm şi mai puţin la cumpărături, dar şi fiecare are o anumită libertate de a strecura momente de bucurie personală la raionul care îl atrage. Iar amândoi încercăm să ne sincronizăm ca timp."

La Andra şi Tudor, ambii în vârstă de 29 de ani, lucrurile stau pe dos decât la Andreea şi Victor. În cazul lor, Tudor este cel care găteşte, pentru că el are mai mult timp liber. Pe Andra însă o enervează că Tudor nu-i acceptă sfaturile. „Înainte să se apuce el de gătit, eu făceam mâncare. Nu foarte des, dar făceam. De când m-am mutat la serviciu, nu mai apuc nici să mănânc acasă, ce să mai zic de gătit. Şi când ne mai nimerim împreună în bucătărie, vrea să-l las să facă cum ştie el, nu cum ştiu eu. E un mic război aşa - fiecare cu metodele lui învăţate de la mama lui. Şi, da, găteşte împrăştiat, cu munţi de vase murdare. Dar le spală până la urmă."

La plimbare în supermarket

La cumpărături însă nu se ceartă niciodată şi trec pe la toate raioanele împreună, fără liste separate. „E frumos la supermarket. E ca la plimbare pentru noi, doar coşul e în plus. Avem un fel de drum bătut la supermarket. Mergem mereu la acelaşi supermarket. Începe cu secţiunea de cosmetice, apoi trecem pe la haine, pe la detergenţi, săpunuri, lavete de spălat, electrocasnice, cărţi şi ajungem la mâncare. Întâi la pâine, unde alegem pentru fiecare ce-i place, apoi la zarzavaturi şi fructe şi, la final, la carne, fulgi de porumb pentru micul dejun, ouă, lapte, iaurturi, legume congelate. Şi gata, la coadă la casă. ­N-avem de ce să ne certăm. Ne mai abatem de la traseu dacă vedem ceva interesant. Dar se întâmplă rar, nu e prea multă imaginaţie în supermarketuri."

Maria, în vârstă de 27 de ani, şi prietenul ei Andrei, în vârstă de 30 de ani, se bucură de plăcerile gătitului împreună. „În cazul nostru e egalitate. Deocamdată gătitul este o plăcere, nu o necesitate. Iar procesul în sine mă amuză", povesteşte Maria, adăugând că „e foarte amuzant să te uiţi la ceapă, de exemplu". Singurul lucru pe care Maria îl are de reproşat lui Andrei este meticulozitatea. „Mă enervează că este foarte meticulos. De aceea, reţetele ies bine... dar câteodată durează extrem de mult."

Deşi au obiceiuri şi practici diferite, cuplurile au un punct comun: cina. Pentru că, adesea, el şi ea nu au timp să se întâlnească decât seara, la masă. Atunci, topiţi de oboseală, picotind în căldura casei, nu mai contează cine spală vasele a doua zi.

Femeile despre bărbaţi

1. Potrivit ziarului „The Independent", bărbaţii vor să fie lăudaţi peste măsură pentru orice fac în bucătărie, fie că e vorba de ouă ochiuri sau de raţă cu portocale.
2. Orice ar găti, bărbaţii lasă întotdeauna un munte de vase de spălat, pentru că nu vor să spele vasele pe parcurs ce gătesc.
3. Bărbaţii sunt sceptici când vine vorba să urmărească reţetele, în acelaşi mod în care se codesc să ceară indicaţii când se rătăcesc.
4. Bărbaţii se apucă de gătit fără să-şi pună deoparte ingredientele şi ustensilele de care au nevoie şi de obicei se trezesc că nu ştiu de unde să le ia. Apoi, când li se arată unde sunt, nu le pun niciodată la loc după ce le folosesc.
5. Bărbaţii au tendinţa să folosească prea multe condimente. Ei cred că dacă puţin e bun atunci puţin mai mult va fi şi mai bun.
6. Bărbaţii renunţă uşor. De exemplu dacă începe să-i doară mâna când freacă maioneza.
7. Bărbaţii dispar din bucătărie dacă ştiu că îi vei spune la treabă, dar sunt folositori atunci când ai nevoie de un borcan pe pe raftul de sus.
8. Bărbaţilor nu le place să spele tigăi arse.
9. Bărbaţii vor întotdeauna să guste din mâncare înainte să fie gata. De asemenea, le place foarte mult să mănânce între mese.
10. Bărbaţii pun farfuriile claie peste grămadă în maşina de spălat aşa că pare mereu încărcată chiar şi când nu sunt multe lucruri.

Bărbaţii despre femei

1. Femeile fac pe şefele în bucătărie, notează „The Independent".
2. Femeile sunt pedante când vine vorba despre reţete şi timpi de coacere.
3. Femeilor le plac foarte mult legumele, chiar şi când sunt trecute şi aţoase. Ataşamentul lor faţă de broccoli este inexplicabil.
4. Pe femei trebuie să le păcăleşti ca să mănânce scoici. Când în sfârşit reuşeşti să le convingi, se vor simţi rău şi te vor privi mustrător.
5. E foarte greu să le scoţi pe femei din magazinele cu accesorii pentru bucătărie. Cheltuiesc enorm în astfel de locuri.
6. Femeile îşi amintesc mereu să-şi pună un şorţ când gătesc, ca să nu se umple de pete.
7. Femeile sunt obsedate de curăţenie până ­într-acolo încât pun în pericol rezistenţa noastră naturală la microbi şi gândaci.
8. Când curăţă dulapurile, femeile aruncă multe obiecte care încă ar mai putea fi folosite.
9. Femeile sunt dornice să mănânce orice fel de peşte, dar nu ar omorî aceste creaturi pentru nimic în lume.
10. Femeile se plâng tot timpul că nu primesc o cantitate egală de mâncare, la fel cum măsoară şi nivelul vinului din pahar.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite