Beţiile tinerilor au efect pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru adolescenţii care încep să bea de timpuriu, riscul de  a deveni alcoolici este mare
Pentru adolescenţii care încep să bea de timpuriu, riscul de a deveni alcoolici este mare

Mai multe studii arată că alcoolul deteriorează funcţiile creierului pe termen lung, în special când consumul începe la vârste fragede. Ca părinte, trebuie să ştiţi care sunt consecinţele şi cum puteţi preveni excesele bahice ale adolescenţilor.

Nu-i nicio surpriză că adolescenţii consumă alcool, adesea în cantităţi mari. La fel cum nu-i nicio surpriză că se cred nemuritori şi nu se tem de efectele pe care beţiile repetate le pot avea pe termen lung, dincolo de mahmureala de a doua zi. Un studiu publicat în numărul din ianuarie al „Psychology of Addictive Behaviors Journal" („Jurnal de psihologia comportamentelor dependente") dovedeşte însă că efectele pot fi devastatoare pentru creier, alcoolul afectând capacitatea adolescenţilor de memorare şi concentrare. „Am testat un grup de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, iar apoi i-am monitorizat din trei în trei luni, mai mulţi ani. Cu timpul, unii dintre ei au început să bea.

Rezultatele la testele de memorie şi de rapiditate a gândirii au arătat diferenţe clare între aceştia şi cei care nu erau băutori", a explicat Susan Tapert, unul dintre autorii studiului, neurocercetător şi profesor la University of California San Diego.

Studiul a relevat efecte uşor diferite în funcţie de sex. Astfel, pe termen lung, beţiile repetate afectează capacitatea fetelor de a se orienta, de a rezolva un puzzle sau de a reda un desen complicat, în timp ce băieţilor le afectează mai degrabă capacitatea de a-şi menţine atenţia. „Efectul nu e dezastruos, la modul că nu vor mai putea vreodată să se concentreze pe o sarcină, însă în mod cert le afectează rezultatele şcolare", explică Tapert.

Anturajul, influenţă periculoasă

Dacă un adolescent se apucă de băut, şansele sunt de 15 ori mai mari să devină alcoolic decât în cazul unui adult. Uneori, părinţii le uşurează copiilor accesul la băutură fără să-şi dea seama, dacă ei înşişi sunt consumatori şi ţin alcool în casă. Tot ei sunt cei care pot modela atitudinea copiilor faţă de alcool înainte ca aceştia să înceapă să fie influenţaţi de anturaj.

„Copiii au o capacitate fantastică de a minimiza cât de beţi au fost şi ce au făcut, de aceea e nevoie de informaţii factuale foate puternice pentru a combate această capacitate", explică Tapert. Faptul că le deteriorează creierul ar trebui să fie suficient ca să-i sperie, însă adolescenţii sunt greu de impresionat.

Dan, de exemplu, este anul întâi la facultate şi consideră că acum e cel mai bun timp pentru petreceri bahice. „În liceu nu beam chiar aşa de mult. Acum, însă, în cămin tragem beţii zdravene la petreceri. Şi tot timpul e câte una. Dacă nu acum, atunci când? Când voi avea serviciu?"

Constantin, în vârstă de 20 de ani, e mai cumpătat, mai ales de când şofează. În timpul liceului însă, la fiecare sfârşit de săptămână ieşea în oraş şi bea câte două, trei beri cu prietenii. „La petreceri nu prea beam de frică să nu mă ia de cap şi să mă fac de râs. Dar restul beau la greu. De toate, amestecate, de la bere la whisky. Odată, când eram la mare, o tipă a intrat în comă alcoolică. Era prietena unuia dintre băieţii din gaşcă."

Părinţii pot avea un rol crucial

Un alt studiu, publicat anul trecut de „Journal of Studies on Alcohol and Drugs", arată că adolescenţii care au o relaţie bună cu părinţii lor vor începe să consume alcool mai târziu decât cei care au relaţii conflictuale.

Vârsta la care tinerii încep să bea determină de obicei dacă aceştia vor dezvolta probleme asociate alcoolului, de la rezultate şcolare proaste până la dependenţă. „Studiul nostru arată că părinţii au un rol crucial în prevenirea alcoolismului la vârste fragede", explică doctorul Emmanuel Kuntsche de la „Institutul Elveţian pentru Prevenţia Alcoolismului" din Lausanne.

Pentru acest studiu, Kuntsche şi colegii săi au intervievat 364 de adolescenţi de trei ori în doi ani. Au descoperit că, în general, cei care beau deja foarte mult atunci când au participat la primul interviu, cu timpul aveau să bea şi mai mult. O analiză mai atentă a interviurilor a revelat influenţa părinţilor în acest proces. O relaţie bună cu părinţii este una în care adolescenţii simt că îşi pot discuta problemele şi în care părinţii le respectă sentimentele.

„Părinţii ar trebui să nu uite cât de importanţi sunt pentru copiii lor în ce priveşte riscul ca aceştia să abuzeze de diverse substanţe. Atenţia acordată nevoilor adolescenţilor poate fi un mod de a-i proteja", a întărit Kuntsche.

Sfaturile specialistului pentru părinţi:

-Vorbiţi cu copiii. Ascultaţi-i. Aflaţi ce gândesc, ce simt. În fiecare zi trebuie să ştiţi cu cine şi unde îşi petrec timpul.

-Informaţi-i în privinţa efectelor alcoolului şi explicaţi-le de ce nu este bun, mai ales la vârsta lor.
-Fiţi un bun exemplu. Dacă sunteţi consumatori de alcool, beţi mai puţin în faţa copiilor. Aceştia tind să preia obiceiurile adulţilor.

-Fiţi fermi. Spuneţi-le clar ce aşteptaţi de la ei, stabiliţi reguli şi aplicaţi-le.

-Dacă ţineţi alcool în casă, aveţi grijă să nu fie lăsat la îndemâna copiilor.

Tinerii şi băutura

Conform unui studiu efectuat de specialiştii de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, adolescenţii încep să consume băuturi alcoolice de la vârste extrem de fragede. Mulţi încep să bea de la 13 ani. Din 952 de liceeni chestionaţi, 99% consumă alcool cu prietenii, iar 57,8% au experimentat beţia.

Elevii consumă băuturi alcoolice în barurile care prosperă chiar în apropierea unităţilor de învăţământ, astfel că mulţi elevi pot consuma alcool chiar în timpul programului şcolar. Un alt cadru în care se consumă alcoolul este la petreceri. Cel mai mult beau fetele din mediul urban. Băuturile preferate sunt berea, vinul şi vodca.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite