El este ciclistul care a învins destinul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eduard Novak este medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din acest an. Chiar dacă şi-a pierdut un picior într-un tragic accident, harghiteanul nu a renunţat la visele sale. Fost campion naţional la patinaj viteză, ciclistul Eduard Novak a rămas fără laba piciorului drept la 20 de ani ca urmare a unui tragic accident auto.

Povestea lui Carol Novak este o extraordinară lecţie de viaţă. O viaţă dedicată aproape în întregime gloriei şi valorilor sportului.

Născut la Miercurea Ciuc, într-o regiune a ţării în care localnicii mănâncă pe pâine sporturile de iarnă, Novak a practicat timp de 15 ani patinajul de viteză, perioadă în care a fost multiplu campion naţional.

În 1996, pe când se deplasa cu familia la un concurs internaţional de juniori în Italia, destinul a intervenit brutal.

“Ne aflam aproape de Luduş, maşina a derapat într-o curbă şi am intrat violent în parapet.

Laba piciorului drept mi-a fost retezată şi medicii mi-au pus o proteză pentru a mai putea merge vreodată”, rememorează Novak momentul care i-a schimbat radical cursul vieţii.

Tragicul accident i-a curmat definitiv cariera de patinator. Student la Facultatea de Drept în acea perioadă, Novak a încercat apoi să îşi facă un nume în acest domeniu.

Nu a putut trăi fără sport

“Am încercat să devin avocat şi am lucrat doi ani ca jurist. Nu mi-a plăcut însă deloc, simţeam că sportul e viaţa mea!”, a explicat harghiteanul.

În 1998, Novak a început să practice ca amator ciclismul pentru că nu se putea obişnui cu un stil de viaţă sedentar.

Treptat, fostul patinator şi-a dat seama că ar putea să transforme hobby-ul său într-o activitate profesionistă. “În 2001 am decis ca programul, dieta şi tot ceea ce fac să fie concentrate spre ciclismul de performanţă.

M-a ajutat mult şi faptul că am fost patinator. E un sport care îţi dezvoltă respiraţia şi muşchii la picioare, calităţi importante pentru un ciclist”, a adăugat Carol Novak. La cei 32 de ani ai săi, Carol Eduard Novak se poate lăuda cu rezultate de top în competiţiile interne şi internaţionale.

Ciclismul i-a adus mai multă glorie decât bani

Până să ajungă la momentul culminant al carierei sale, medalia de argint la Jocurile Paralimpice din Beijing 2008, Novak a urcat toate treptele succesului, devenind pe rând campion european (2003, 2004 şi 2006) şi campion mondial în 2006 în concursurile rezervate persoanelor cu handicap.

În tot acest timp, ciclistul harghitean a concurat cu succes şi în competiţiile destinate oamenilor normali. Participant constant în Turul României, Novak a urcat pe podium de-a lungul anilor în multiple etape ale “Micii Bucle”.

Mai mult, anul trecut rutierul de la echipa Intersport Miercurea Ciuc s-a clasat pe locul doi în ierarhia generală a cicliştilor români care au încheiat competiţia. “Nu am devenit un om bogat din ciclism. Până la medalia de la Beijing, pot spune chiar că am ieşit pe minus pentru că am investit foarte mulţi bani din propriul buzunar.

Nu mi-am propus oricum niciodată să fac profit din sport, am dorit doar să obţin rezultate şi glorie, să îmi demonstrez mie şi celor din jur că în viaţă poţi trece peste toate obstacolele dacă ai ambiţie”, povesteşte românul medaliat la Jocurile Paralimpice.

A scris istorie la Beijing!

După un loc patru obţinut la Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004, rutierul harghitean a abordat competiţia similară din luna septembrie a acestui an cu gândul la singura medalie care îi lipsea din cariera sa. Startul a fost unul cu ghinion pentru Carol Novak, care a ratat în două rânduri la mustaţă obiectivul propus.

Întâi a terminat pe locul 4 la proba de 4 km urmărire individuală, fiind învins în finala mică de belgianul Jan Boyen, pentru ca apoi să obţină acelaşi loc în proba de contracronometru 1 km. Până la urmă, Novak şi-a îndeplinit visul şi a câştigat medalia de argint în proba de contra-timp individual (la clasa de dizabilităţi LC2) pe distanţa de 24, 8 km cu timpul de 34 min., 4 secunde şi 60 de sutimi.

A fost prima medalie din istoria ciclismului românesc la Jocurile Paralimpice sau Olimpice.

Va înfiinţa un club de patinaj viteză!

La 12 ani după accidentul care l-a împiedicat să mai practice vreodată patinaj, Carol afirmă cu emoţie că doreşte să facă ceva pentru dezvoltarea acestui sport în România.

“La Miercurea Ciuc se construieşte o pistă artificială de patinaj viteză şi în cadrul clubului unde activez voi face o secţie de specialitate. Poate copiii mei vor duce mai departe ce am lăsat eu neterminat în urmă cu 12 ani şi vor face performanţă pentru România!”, şi-a încheiat Novak povestea.

Decorat de preşedintele Traian Băsescu

În urmă cu două săptămâni, Carol Novak şi tatăl său, care îi este şi antrenor, au fost decoraţi la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a cu o baretă.

“Este un om care şi-a învins adversarii, dar mai presus de orice şi-a învins propriul handicap, un om tânăr, 32 de ani, care în urma unui accident nefericit de maşină, din 1996, a înţeles să lupte nu numai cu viaţa, dar şi cu el însuşi”, l-a felicitat şeful statului pe Novak, care i-a mulţumit şi el preşedintelui pentru primirea făcută:

“Mă bucur că îmi apreciaţi munca şi am fost foarte mândru să concurez pentru România. Este una dintre cele mai fericite zile din viaţa mea!”

60.000 de lei a primit Carol Novak din partea Agenţiei Naţionale pentru Sport pentru medalia de argint cucerită la Jocurile Paralimpice

C.V. Carol Eduard Novak

Data şi locul naşterii: 1976, Miercurea Ciuc.

Campion naţional de 10 ori la patinaj viteză.

Campion european la ciclism pentru persoane cu handicap: 2003, 2004 şi 2006.

Locul 4 la Jocurile Paralimpice de la  Atena din 2004.

Campion mondial la ciclism pentru persoane cu handicap 2006.

Vicecampion mondial la ciclism pentru persoane cu handicap 2007.

Purtător al tricoului verde (pentru cel mai bun căţărător) şi al tricoului albastru (pentru cel mai bun rutier autohton) în Turul României 2007.

Două locuri 4 la Jocurile Paralimpice de la Beijing 2008.

Medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing în proba de contratimp clasa LC2.

Are o fabrică de proteze

Principala sursă de finanţare a lui Carol Novak nu este ciclismul, cum s-ar putea crede, ci o fabrică de proteze din Miercurea Ciuc unde este patron. „Scoatem un profit bun şi mă bucur că indirect pot ajuta şi alţi oameni aflaţi în situaţia mea“, spune Novak.

Este un familist convins


Novak spune că performanţele sale se datorează mult şi sprijinului acordat de cei dragi. “Soţia mea Laura m-a ajutat mereu să îmi urmez visul, iar dorinţa de a îi vedea realizaţi pe cei mici m-a ambiţionat mereu suplimentar”, afirmă Carol, tatăl a trei copii.

Va coordona o echipă mare

Ciclist, sponsor şi conducător al clubului Tuşnad Cycling Team, Carol Novak va transforma în 2009 această echipă într-una continentală, care va avea astfel dreptul să concureze în competiţii internaţionale majore din Europa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite